La momentul semnării contractului de finanțare, 19 martie 2019, proiectul privind eficientizarea energetică a Spitalului Municipal era cea mai importantă investiție a Câmpinei cu fonduri europene.
Valoarea totală a proiectului - 26.528.353,25 lei (6,7 milioane euro la acel moment) din care 60% fonduri europene nerambursabile și 40% cofinanțarea de la bugetul local. Termenul de finalizare a investiției - 3 august 2022.
Ce presupune acest proiect?
Proiectul de creștere a eficienței energetice a Spitalului Municipal ar trebui să transforme această unitate medicală în singura din județ care să beneficieze de panouri solare care să contribuie la producerea apei calde menajere. De asemenea, implică schimbarea lifturilor, amplasarea inclusiv a unui un lift exterior, montarea unor corpuri de încălzire cu ventiloconvectoare, dar și a unui sistem de climatizare și ventilare mecanică în saloane, săli de tratamente și cabinete medicale, precum și panouri fotovoltaice pentru producerea energiei alternative pentru iluminat. Implementarea proiectului ar trebui să ducă la o reducere a facturilor la gaze și electricitate cu 40%, ceea ce înseamnă o economie de aproape 500.000 lei anual, având în vedere că, în momentul de față, se achită aproximativ 1,5 milioane lei pe an pentru aceste facturi.
Licitația și... sistarea lucrărilor
După semnarea contractului de finanțare a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor, care a fost câștigată de o asociere de firme: Just Civil Engineering SRL Ploiești, Concas Buzău și Kalans Concept Iași. Contractul a fost semnat la 9 martie 2021, având o valoare de 19.265.000 lei (fără TVA). Lucrările au început cu mare întârziere, în vara lui 2022, adică atunci când... ar fi trebuit să se termine. Noul termen de finalizare - 31 decembrie 2024. S-a lucrat o vreme într-un ritm relativ bun, iar apoi, din aprilie 2024, lucrările au fost sistate și nu au mai fost reluate, constructorul invocând neplata unei facturi de peste 400.000 lei și cerând încheierea unui nou act adițional la contract. Practic, de mai bine de zece luni, la spital nu se mai lucrează. Până la momentul sistării s-au realizat 85-90% din lucrările programate, nu ar mai fi foarte multe de făcut, dar există o problemă - din tot ce s-a făcut, nimic nu e funcțional!
Câteva explicații...
Cum s-a ajuns într-o astfel de situație, cum este posibil ca la șase ani de la semnarea contractului de finanțare pentru un proiect important cu fonduri europene și la patru ani de la semnarea contractului cu firma executantă, lucrările să nu fie gata, iar din ce s-a făcut, nimic să nu funcționeze? Câteva răspunsuri există, dar cu siguranță mai sunt și altele despre care se va afla, poate, mai târziu.
- În primul rând, după semnarea contractului cu constructorul și elaborarea documentației tehnice, s-au făcut o serie de modificări în urma cărora a fost nevoie să se revizuiască certificatul de urbanism, să fie emisă o nouă autorizație de construire, să se obțină un nou aviz de la ADR Sud-Muntenia și abia apoi să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. De aici și întârzierea demarării efective a lucrărilor.
- În al doilea rând, proiectul tehnic s-a făcut fără consultarea conducerii spitalului, fără un dialog între toate părțile implicate, de aici, poate, și lipsa de corelare între proiect și condițiile reale din spital, nevoile instituției. Pe parcursul implementării proiectului s-a constatat că se impun: modificarea amplasamentului bazinului de alimentare cu apă în caz de avarie, renunțarea la o serie de recompartimentări, repoziționarea unor echipamente termice și de climatizare din interiorul și exteriorul spitalului, mărirea numărului de echipamente de climatizare în interiorul spitalului prin dotarea mai multor săli, refacerea rețelei electrice, a celei de canalizare, modificarea amplasamentului unei scări de incendiu. Unele dintre aceste lucrări s-au realizat, altele nu.
- În al treilea rând, licitația pentru executarea lucrărilor a fost organizată prin procedura simplificată. Este o modalitate mai rapidă, dar numai pentru lucrări care să nu depășească pragul valoric de 25.013.925 lei fără TVA (la momentul licitației despre care vorbim; între timp pragul a mai crescut, dar noua valoare nu se aplică retroactiv). Contractul cu firma executantă a fost majorat prin cinci acte adiționale, patru în 2023 și unul în ianuarie 2024. Asfel, valoarea contractului a ajuns de la 19.265.192 lei (cu cât s-a câștigat licitația) la 25.846.450 lei, o creștere de aproximativ 35%. Cu ultimele două majorări s-a depășit și pragul procedurii simplificate, iar un nou act adițional, așa cum a cerut constructorul, a fost exclus.
Până nu se finalizează lucrările, spitalul nu poate obține autorizația ISU
“Gradul de implementare a investiției este destul de mare, dar impactul negativ asupra instituției, și trebuie să suportăm asta, este dat de nepunerea în funcțiune a unor instalații care au fost realizate în cadrul proiectului. Fațadele sunt terminate în mare parte, dar mai există și câteva zone neacoperite, de câțiva zeci de metri pătrați, unde mai e de lucrat. Mă gândesc că pot exista și niște deprecieri a unor materiale. S-a placat cu vată minerală care a rămas expusă intemperiilor și e posibil să fie afectată. Instalațiile de incendiu, căile de evacuare pentru siguranța pacienților și cadrelor medicale, hidranții interiori - există, dar nimic nu e funcțional, nu sunt făcute legăturile, nu pot fi utilizate efectiv. Asta nu înseamnă că expune spitalul unui risc mai mare ca înainte de realizarea lor, dar este păcat că nu sunt utilizabile. La fel și instalațiile de climatizare pentru asigurarea confortului termic pe timp de vară sunt montate în proporție de peste 90%, dar nu sunt funcționale, asta și din cauza unor probleme legate de proiectul tehnic.
Această situație legată de sistarea lucrărilor, de nefuncționarea unor instalații, nouă nu ne permite să obținem autorizație ISU. Pe de altă parte, și pe autorizațiile sanitare de funcționare avem niște termene de conformare pe care nu știm dacă le putem respecta, pentru că situația existentă nu depinde de noi. În afară de expunerea la aceste riscuri posibile, mai avem problema disconfortului termic pe timpul verii, care-i afectează pe pacienți și pe salariați, știți problemele de anul trecut din perioada caniculei. Sperăm ca până la vară să se rezolve această situație”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Câmpina, Marius Niculescu.
Ce urmează să se întâmple…
Proiectul a fost etapizat. Primăriei Câmpina i-a fost aprobată noua cerere de finanțare pentru trecerea acestei investiții (care nu a fost finalizată la timp) de pe POR 2014-2020 pe Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Deci s-a intrat în etapa a II-a în care bugetul proiectului este de 3.752.135,62 lei, din care 881.659,74 lei fonduri europene. Noul termen de finalizare - 13.09.2025.
Contract cu constructorul nu mai există. Primăria a dispus realizarea unei expertize tehnice pentru a se vedea exact stadiul de implementare a proiectului, situația lucrărilor, ce s-a executat și ce mai trebuie făcut. Iar ce mai trebuie făcut... va fi scos la licitație, va trebui executat și finalizat până în septembrie 2025.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.