CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Minutul Centenarului. Administrația câmpineană la începutul primului război mondial

- Social -

După cum știți deja, în 2018, ședințele Consiliului Local Câmpina încep cu "Minutul Centenarului", așa cum a propus, încă de la începutul anului, decanul de vârstă al consilierilor câmpineni, Dragomir Enache. La ședința de marți, 25 septembrie, noul episod al "Minutului Centenarului" a fost prezentat de consilierul Monica Clinciu, care a vorbit despre administrația locală câmpineană la începutul celui de-al doilea război mondial și restricțiile impuse locuitorilor orașului de ocupația germană.

A fost o expunere extrem de interesantă despre viața cotidiană a Câmpinei în urmă cu mai bine de 100 de ani. "La  începutul primului război mondial, Câmpina era un oraș industrial în plină  dezvoltare. Avea aproximativ 9.000 de locuitori și, datorită existenței marilor societăți din industria petrolului, Steaua Română și Astra Română, ca și a altor numeroase întreprinderi, bugetul local era suficient de mare pentru a permite modernizarea orașului. O parte importantă a veniturilor urbei noastre provenea din impozitele plătite de Steaua Română și Astra Română, care însumau 57.100 lei anual. Impozitele locale erau completate cu subvenția de la stat de 103.959 lei și cu taxele percepute de primărie din diferite surse: taxe asupra chiriilor la berării, cafenele, restaurante și  cinematografe, taxe pe caii particularilor și pe cei ai societăților comerciale, taxa asupra reprezentațiilor de orice fel, taxa pentru verificarea măsurilor și greutăților, taxe asupra firmelor de comerț, profesiunilor liberale, vânzărilor de vite, taxa pentru salubritatea orașului, venitul provenit din vânzarea curentului electric către particulari, vânzarea locurilor în cimitir, diferite concesiuni de terenuri acordate societăților pentru instalarea de conducte", a spus Monica Clinciu, precizând că informațiile prezentate au ca sursă Anuarul Societății de Științe Istorice din România, Filiala Câmpina. (video)

Venirea în oraș a trupelor germane de ocupație a bulversat viața câmpinenilor: "
Administrația germană a stabilit rații la alimente, respectiv asigura zilnic pâinea și alte câteva produse (carnea,  zahărul, orezul). Rația de pâine era completată cu rația de carne: cantitatea de carne care se cuvenea la fiecare persoană vârstnică în Câmpina este fixată la 150 grame pe săptămână. Legumele puteau fi vândute liber pe piață, în special în zilele de duminică și joi când era târg săptămânal la Câmpina. Nu era permisă tăierea păsărilor de curte, deoarece cetățenii dădeau administrației militare o cotă de ouă, produse care luau drumul Germaniei. Au fost introduse atunci și altfel de restricții: era interzisă  orice fel de corespondență, circulația pe străzi era permisă doar până la ora 21.30, excepție făcând doar persoanele care posedau un permis special, dată fiind activitatea lor economică. Tinerii până la 17 ani nu puteau să circule neînsoțiți decât până la ora 19.00. Orice fel de publicații, cu excepția comunicatelor oficiale, au fost interzise." (video)


26 Sep 2018 19:57 4436 vizualizari


Comentarii






555 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
826 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
432 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
3340 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV