Diaspora a trimis în țară primele voturi (prin corespondență) pentru alegerile prezidențiale

Actualitate (Categoria articolului)

Alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 reprezintă primul scrutin electoral din România la care se poate vota și prin corespondență, astfel că unii români aflați în străinătate au testat deja acest sistem de vot. Se aplică simplu, online, apoi oamenii primesc prin poștă plicurile cu buletinele de vot, le completează și le pun din nou la poștă. Și astfel se evită cozile la secțiile de votare, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mai multă vreme. Potrivit Autorității Electorale Permanente, 41.003 cereri s-a primit de la românii din Diaspora, care doresc să voteze prin corespondență.

Persoanele în cauză primesc la adresa specificată la înscriere mai multe plicuri, în interiorul cărora se află documentele prin care își pot exercita dreptul la vot, singura obligativitate fiind ca plicurile cu opțiune de vot să ajungă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie, pentru turul I al prezidențialelor și până la data de 21 noiembrie, pentru turul al doilea. Deja sunt români care și-au transmis votul prin corespondență, încântați că nu vor mai fi nevoiți să stea ore în șir la cozi imense pentru a putea vota, așa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri prezidențiale sau la europarlamentarele din primăvara acestui an, când mulți dintre români din Diaspora nici nu au mai apucat să voteze.
Dintre cei 41.003 alegători din Diaspora, care au depus deja cereri pentru votul prin corespondență, cei mai mulți sunt din Marea Britanie (11.865), Germania (6.617), Spania (3.848), Italia (3.016) și Franța (3.003).
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale va începe sâmbătă, 12 octombrie 2019 și se va încheia pe 9 noiembrie, la ora 7.00. Primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 10 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00. În cursa pentru Palatul Cotroceni sunt înscriși 14 candidați:
- Klaus Werner Iohannis, actualul președinte, susținut de Partidul Național Liberal
- Viorica Vasilica Dăncilă - Partidul Social Democrat
- Dan Ilie Barna – Alianța USR-PLUS
- Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
- Mircea Diaconu – Alianța „Un OM” (ALDE și PRO România)
- Kelemen Hunor – UDMR
- Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
- Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
- Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
- John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
- Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent
- Alexandru Cumpănaşu – candidat independent

(Sursă foto - Hotnews.ro)

2640 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1791 vizualizari
30 mai 2020 13:32

Cu mască și fără mască. Orban și miniștrii săi, la o "petrecere de birou" în sediul Guvernului

UPDATE - Premierul Ludovic Orban a achitat două amenzi în valoare totală de 3.000 lei pentru fumat și pentru nepurtarea măștii de protecție în spații închise, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului. Premierul a achitat amenda prin intermediul platformei www.ghiseul.ro.

De mai puțin de 24 de ore se ”rostogolește” în spațiul virtual o fotografie ”scăpată” din biroul premierului Ludovic Orban. Imaginea a fost recunoscută de premier ca fiind de luni, 25 mai, de la ziua sa de naștere, atunci când la sfârșitul programului a fost vizitat de câțiva colegi din Guvern, care i-au urat ”La mulți ani”, iar Orban i-a ”cinstit” cu o gustare și o băutură alcoolică. În imagine apar premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul de Externe - Bogdan Aurescu, ministrul Economiei - Virgil Popescu și ministrul Transporturilor - Lucian Bode.

4872 vizualizari
30 mai 2020 11:15

Accident pe DN1, la Bănești. Un bărbat care schimba un cauciuc a fost lovit de un autoturism

UPDATE - Traficul a revenit la normal, în jurul orei 12.15.
Sâmbătă, în jurul orei 11.00, pe DN1, pe raza comunei Bănești, a avut loc un accident de circulație mai puțin obișnuit. Un autoturism era tras pe partea dreaptă a sensului de mers Ploiești - Câmpina, iar un bărbat schimba un cauciuc al mașinii, după ce avusese pană.

Alte stiri recente

2160 vizualizari
30 mai 2020 10:06

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 mai

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1996 vizualizari
29 mai 2020 10:20

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 29 mai

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.