Diaspora a trimis în țară primele voturi (prin corespondență) pentru alegerile prezidențiale

Actualitate (Categoria articolului)

Alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 reprezintă primul scrutin electoral din România la care se poate vota și prin corespondență, astfel că unii români aflați în străinătate au testat deja acest sistem de vot. Se aplică simplu, online, apoi oamenii primesc prin poștă plicurile cu buletinele de vot, le completează și le pun din nou la poștă. Și astfel se evită cozile la secțiile de votare, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mai multă vreme. Potrivit Autorității Electorale Permanente, 41.003 cereri s-a primit de la românii din Diaspora, care doresc să voteze prin corespondență.

Persoanele în cauză primesc la adresa specificată la înscriere mai multe plicuri, în interiorul cărora se află documentele prin care își pot exercita dreptul la vot, singura obligativitate fiind ca plicurile cu opțiune de vot să ajungă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie, pentru turul I al prezidențialelor și până la data de 21 noiembrie, pentru turul al doilea. Deja sunt români care și-au transmis votul prin corespondență, încântați că nu vor mai fi nevoiți să stea ore în șir la cozi imense pentru a putea vota, așa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri prezidențiale sau la europarlamentarele din primăvara acestui an, când mulți dintre români din Diaspora nici nu au mai apucat să voteze.
Dintre cei 41.003 alegători din Diaspora, care au depus deja cereri pentru votul prin corespondență, cei mai mulți sunt din Marea Britanie (11.865), Germania (6.617), Spania (3.848), Italia (3.016) și Franța (3.003).
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale va începe sâmbătă, 12 octombrie 2019 și se va încheia pe 9 noiembrie, la ora 7.00. Primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 10 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00. În cursa pentru Palatul Cotroceni sunt înscriși 14 candidați:
- Klaus Werner Iohannis, actualul președinte, susținut de Partidul Național Liberal
- Viorica Vasilica Dăncilă - Partidul Social Democrat
- Dan Ilie Barna – Alianța USR-PLUS
- Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
- Mircea Diaconu – Alianța „Un OM” (ALDE și PRO România)
- Kelemen Hunor – UDMR
- Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
- Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
- Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
- John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
- Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent
- Alexandru Cumpănaşu – candidat independent

(Sursă foto - Hotnews.ro)

2204 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1415 vizualizari
12 nov. 2019 19:27

Recepția lucrării de la Parcul Regele Mihai I din Câmpina s-a împotmolit la... fântâna pavimentală

Începută în aprilie anul trecut și având un termen inițial de realizare de patru luni, lucrarea de reabilitare a Parcului de la Soldat, actualmente parte componentă a Parcului ”Regele Mihai I”, din centrul municipiului Câmpina, nu s-a încheiat nici în momentul de față. Deși, la prima vedere, lucrurile par a fi în regulă, recepția lucrărilor nu s-a semnat. S-a împotmolit la fântâna pavimentală, cea despre care noi am scris de mai multe ori că nu arată așa cum trebuie și că nu este normal ca apa să se scurgă pe sub bănci.

2446 vizualizari
11 nov. 2019 22:48

Alegeri prezidențiale, primul tur. Rezultatele votului în localitățile din jurul Câmpinei

De-a lungul întregii zile de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale v-am prezentat date privind prezența la urne în localitățile din jurul municipiului Câmpina. Acum, după finalizarea procesului de vot, suntem în măsură să vă prezentăm și rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale în aceste localități.

Alte stiri recente

888 vizualizari
12 nov. 2019 20:00

Liceenii câmpineni se pot înscrie online pentru bursele de merit acordate de Tenaris Silcotub

Liceenii din Câmpina, cu rezultate foarte bune la școală, pot beneficia și în acest an de o bursă de merit din partea companiei TenarisSilcotub. Prin această inițiativă, compania susține excelența în educație, un domeniu în care investește constant pentru dezvoltarea pe termen lung a comunității locale. Fiecare bursă oferită de TenarisSilcotub este în valoare de 1.800 de lei, iar compania va acorda în total 250 de burse în cele trei localități din România în care are activități de producție: Zalău, Călărași și Câmpina.

2013 vizualizari
12 nov. 2019 09:06

Președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, le mulțumește tuturor celor care l-au votat pe Theodor Paleologu în primul tur al prezidențialelor

La alegerile prezidențiale din acest an, candidatul Partidului Mișcarea Populară a fost Theodor Paleologu, profesor și diplomat, fost ministru al Culturii. Theodor Paleologu s-a clasat pe locul cinci la nivel național în preferințele electoratului, obținând aproximativ 530.000 voturi (5,63%), și pe locul al treilea în Diaspora. La Câmpina, candidatul PMP a avut 1.369 voturi (8,17%), iar la nivelul județului Prahova - 19.628 voturi (6,03%). Având în vedere aceste rezultate, președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, secretar executiv al partidului la nivel național, le mulțumește tuturor celor care au avut încredere și i-au acordat votul lui Theodor Paleologu în primul tur al prezidențialelor.