Pe parcursul a trei săptămâni din luna noiembrie, proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2019 s-a aflat în dezbatere publică. Mai exact, după cum a anunțat Primăria Câmpina pe site-ul propriu, cetățenii interesați puteau trimite, în scris, "propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare" prin poșta clasică sau electronică, ori direct la Registratura instituției. Ei bine, nici măcar o persoană nu a trimis un punct de vedere referitor la taxele și impozitele pentru anul viitor.
Ceea ce trebuie să știți, înainte de toate, este faptul că, în 2019, taxele și impozitele locale vor fi indexate, la Câmpina, cu rata inflației. O rată a inflației de 1,34%, așa cum a comunicat Ministerul Finanțelor Publice. În al doilea rând, taxele și impozitele pentru 2019 au fost deja aprobate de Consiliul Local Câmpina, în luna aprilie a acestui an. Vor fi aprobate din nou, la ședința din această lună, cu tot cu rotunjirea sumelor rezultate în urma indexării cu inflația. Pentru că valorile rezultate erau destul de ciudate și ar fi generat unele dificultăți la plata în numerar. De exemplu, taxa de parcare, care este 2 lei în prezent, indexată cu rata inflației ar însemna 2,03 lei, iar prin rotunjire devine 2,10 lei. Taxa de vizitare a Muzeului Hasdeu este acum 10 lei pentru un adult (individual, nu grup), prin indexare rezulta 10,13 lei, prin rotunjire va fi 10,20 lei. Și tot așa.
În privința impozitelor, acestea vor crește foarte puțin în 2019, comparativ cu anul în curs. Se va păstra bonificația de 10% pentru contribuabilii care achită integral impozitele pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 31 martie 2019.
Revenind la dezbaterea publică, aici ar trebui precizate câteva lucruri. Mulți câmpineni nu au știut de această dezbatere, în special cei care nu au nicio legătură cu mediul online. Pe de altă parte, sunt foarte puțini cei care accesează site-ul Primăriei Câmpina, iar cei care au citit în presa locală ori nu au dat atenție subiectului, ori fac parte din categoria celor care consideră că e o pierdere de vreme să-și spună opinia, pentru că oricum nu sunt luați în seamă. Ceea ce este adevărat. Sunt câțiva ani de când comunicarea Primăriei Câmpina cu cetățenii lasă mult de dorit, ca să nu spunem că este aproape inexistentă. Sunt oameni care se plâng că trimit tot felul de sesizări Primăriei, pe adresele de e-mail făcute publice pe site-ul instituției, dar nu primesc niciodată răspuns, iar problemele semnalate nu se rezolvă.
Cât despre impozitele locale, știm cu toții că sunt ani buni de când cetățenii ridică problema zonelor de impozitare, cer o reactualizare a hărții de de impozitare, îndreptarea unor greșeli și încadrarea în zonele fiscale în funcție de condițiile în care trăiesc, de infrastructură, de rețelele edilitare, de investițiile publice. Știm doar că este în lucru o reactualizare a hărții de impozitare și atât. Oamenii și-au pierdut încrederea în administrația publică și asta nu se întâmplă din vina lor.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.