Scrisoarea deschisă a Grupului de inițiativă "Rafinăria la prezent", adresată autorităților și noilor proprietari ai Rafinăriei "Steaua Română" Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

UPDATE - Grupul de inițiativă a lansat și o petiție pentru protejarea patrimoniului industrial al Rafinăriei. Cei care doresc să o semneze pot accesa următorul link: PETIȚIE RAFINĂRIE CÂMPINA

Membrii Grupului de inițiativă "Rafinăria la prezent" sunt câmpineni la origini. Sunt specialiști în diverse domenii și consideră că "regenerarea zonei Rafinăriei prin integrarea patrimoniului istoric industrial existent ar putea însemna un nou start pentru Câmpina". Grupul de inițiativă "Rafinăria la prezent" transmite o scrisoare deschisă noilor proprietari ai fostei rafinării câmpinene, dar și autorităților locale, județene, naționale, o invitație la dialog într-un moment important pentru prezentul și viitorul municipiului. În același timp, această scrisoare deschisă (pe care vă invităm să o citiți integral) este și un îndemn pentru cei care doresc să se alăture acestui grup de inițiativă și care pot contacta grupul la adresa de e-mail: rafinarialaprezent@gmail.com.

Către: TDR Energy SRL, Strausen Properties SRL, Primăria Municipiului Câmpina, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Consiliul Județean Prahova, Asociația Română a Petrolului, ADR Sud - Muntenia

Scrisoare deschisă

La mai bine de 125 ani de la întemeiere și după mai mulți ani de blocaj, Societatea „Steaua Română” își trăiește ultimele zile. Multe dintre activele sale au fost vândute, inclusiv rafinăria în sine. Pentru prima oară după mult timp, există din nou interes economic pentru ceea ce câmpinenii numesc, generic, Rafinăria. Acest interes, cuplat cu prioritatea europeană de a face tranziția către o nouă eră tehnologică în care economia să nu mai depindă de industria petrolieră, ne oferă o oportunitate excepțională.
Rafinăria a fost și încă este o parte integrantă a Câmpinei. În 1897, la începerea activității, Rafinăria „Steaua Română” din orașul nostru era cea mai modernă și cea mai mare din Europa. A continuat să rămână astfel timp de aproape două decenii, în epoca de glorie mondială a petrolului câmpinean, atunci când au venit să lucreze aici specialiști de pe toate meridianele. Înființarea unei asemenea minuni industriale în Câmpina, un orășel ce număra atunci 2500 de locuitori, a lăsat urme puternice în dezvoltarea și destinul regiunii. De-a lungul timpului, Rafinăria a reprezentat principalul motor de dezvoltare al zonei. Câmpina a cunoscut un adevărat elan economic, socio-cultural și demografic imediat după înființarea acesteia. Economia locală și destinele comunităților învecinate au depins, timp de un secol, de Rafinărie și activitățile conexe acesteia. Unele dintre cele mai performante companii de astăzi, atât la nivel local, cât și la nivel național, își datorează existența și succesul tot Rafinăriei și tradiției crescute în jurul acesteia. Ne dorim ca generațiile care vin să beneficieze în continuare de bunăstarea generată de Rafinărie.
Pe de altă parte, Rafinăria a fost și principalul poluator al zonei - contaminând aerul respirat de câmpineni și deversând reziduurile rezultate din activitatea sa în mai multe bazine de colectare - lacuri contaminate sau batale lăsate neecologizate până astăzi. Emisiile de gaze reziduale (oxizi, diferite hidrocarburi etc.), precum și scurgerile accidentale rezultate din bombardamente sau alte avarii au afectat mediul înconjurător în cei peste 100 de ani de activitate.

Această scrisoare este, în primul rând, o invitație la dialog. Un dialog în care să identificăm împreună modurile prin care ne putem asigura că Rafinăria rămâne ce a fost dintotdeauna pentru comunitatea din zonă - un reper vizual, un loc al memoriei colective a orașului și, mai presus de toate, un motor de dezvoltare economică. Ne dorim soluții prin care memoria și moștenirea Rafinăriei să fie păstrate și puse în valoare. Bunurile de patrimoniu industrial ale Rafinăriei sunt reprezentative nu doar pentru identitatea Câmpinei, dar și pentru istoria României și a Europei. Ne dorim de asemenea dezvoltarea durabilă a orașului nostru, bazată pe integrarea istoriei și a valorilor sale patrimoniale.
După 125 de ani, Rafinăria oferă Câmpinei o nouă șansă. Această comoară ne poate aduce mari beneficii - de această dată chiar în spiritul dezvoltării durabile, învățând din greșelile trecutului. Trebuie să realizăm cu toții șansa pe care o are Câmpina, aceea de a-și conserva în chiar inima țesutului urban o rafinărie care a făcut istorie mondială. Trebuie să profităm de această șansă lucrând împreună - proprietari, comunitate și autorități. Din fericire, încă nu este prea târziu pentru a acționa. Deși soarta societății „Steaua Română” pare pecetluită, destinul activelor sale, precum și eventualele direcții de dezvoltare rămân a fi decise. Acum este momentul în care se poate începe o analiză serioasă a patrimoniului existent. Împreună, putem identifica bunurile, clădirile și instalațiile cu valoare istorică, putem căuta soluții prin care să ne asigurăm că ele sunt puse în valoare în viitor și vor continua să facă parte din peisajul urban și socio-cultural al Câmpinei.

Grupul nostru a luat ființă în urma apariției acestei oportunități urbanistice excepționale. Grupul reunește oameni pasionați și legați sufletește de Câmpina. Oameni implicați direct în povestea Rafinăriei și oameni care, deopotrivă, se luptă pentru a o duce mai departe. Oameni care au făcut deja analize preliminare ale zonei, sau care au pregătit deja unele propuneri de dezvoltare. Alții  - cercetători, arhitecți, istorici, sau ingineri - sunt gata să își pună cunoștințele și experiența în slujba identificării unor soluții inteligente de conservare și dezvoltare. Iar acesta este doar primul pas. Un prim pas din ceea ce ne dorim a fi un amplu proces de coagulare care să reunească toate părțile interesate care doresc să se implice. De la specialiști la autorități, de la comunitatea locală la voluntari, de la potențiali finanțatori la iubitori de patrimoniu sau pur și simplu susținători și oameni care să ducă mesajul mai departe. E nevoie de cât mai mulți dintre noi. Astfel, această scrisoare nu se adresează numai destinatarilor săi expliciți, ci tuturor celor care vor să ni se alăture în acest demers. Avem șansa, cu toții, de a salva o bucată din istoria României și chiar a Europei. Iar, împreună cu aceasta, putem salva un oraș. Lucrând împreună, putem contribui la recunoașterea ca patrimoniu protejat a utilajelor, instalațiilor și clădirilor industriale. Punând în valoare acest patrimoniu industrial, putem construi în jurul său un proiect de revitalizare a zonei care să fie mai atractiv economic decât un simplu și banal proiect de dezvoltare imobiliară. Patrimoniul industrial integrat sporește valoarea și atractivitatea oricărei zone și, cu certitudine, în cazul Rafinăriei putem vorbi de o valoare de patrimoniu excepțională. Prin reconversii bine planificate, prin creșterea vizibilității proiectului și prin implicarea unei comunități de specialiști preocupați de patrimoniu și de dezvoltarea Câmpinei, putem crea o poveste unică - un adevărat exemplu de bună practică și un proiect despre care se va vorbi la nivel european și mondial.
După 125 de ani, Rafinăria ar putea pune Câmpina, din nou, pe harta Europei. Împreună, putem transforma această șansă în realitate.

Semnatari:
Andrei Jipa, cercetător, Zürich
Ștefana Pascu-Nica, arhitect, Câmpina
Andrei Miulescu arhitect, Bruxelles
Mihail Neagu, arhitect, București
Gheorghe Sandu, fost președinte Sindicatul „Rafinorul”, Câmpina
Ovidiu Vanghele, jurnalist, București
Laura Cristina Horjea, programator, Londra
Adrian Oancea, antreprenor, Câmpina
Alberto Groșescu, activist patrimoniu, București
Gabriela Pascu, profesor istorie, Câmpina
Andrei Răzvan Voinea, istoric, București
Sabina Sârbu, antreprenor, București
Mihai Burloiu, arhitect, Londra
Toma Sumbasacu, inginer, București
Ioana-Gabriela Căruțașu, inginer, Câmpina
Mihai Coșăreanu, inginer, Câmpina
Alexandru Darie, economist, Câmpina
Nicoleta Georgescu, inginer, București
Ionuț Burloiu, specialist imagine și comunicare, Loreto (IT)
Mihai Bogdan Ghinea, informatician, București
Matei Sumbasacu, inginer, București

5537 vizualizari
8

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Corina Nutu 11.05.2021 13:23 Ma alatur cu drag initiativei dumneavoastra!
  • Catinca Mihai 11.05.2021 20:13 Am semnat petitia.Eu imi doresc un muzeu in miniatura si o mocanita gara campina- valea doftanei.asa ar progresa campina
  • George Vasilache 11.05.2021 20:15 Sper să reușiți.
  • Dragos Ilioiu 12.05.2021 06:42 Susțin proiectul. Succes!
  • Ciprian 12.05.2021 08:40 Câmpina un municipiu care se vrea turistic, dar face tot posibil să scape de patrimoniul cultural economic, deci identitatea sa. Dacă vom pierde rand pe rand aceste oportunități Câmpina în 20 de ani nu va avea mai mult de 20000 de locuitori. S-a tot vorbit că municipiul va avea o strategie turistică, aceasta fiind singura modalitate de a realiza ceva grandios (și nu exagerez) și unic in România și poate chiar în Europa. O idee la care multi nu aderă dar impactul poate fii fantastic și l-am văzut personal in alte țări: un muzeu al petrolului de la extracție la rafinare chiar la consum, un muzeu al științei și istoriei urbei in care pot fii atrase fonduri europene. Am văzut exemple în Polonia unde nu numai că s-a creat un muzeu, dar au fost atrase investiții masive in domeniul serviciilor și astfel create locuri de muncă, din cauza căruia orașul suferă cu decăderea Neptunului, rafinariei, turnătoriei etc și cunoaște depopularea, mai ales în rândul tinerilor. Primarul ar trebui sa identifice asemenea oportunitate și să se alăture unui asemenea proiect, nu proiecte fanteziste gen drum subteran de la 7abc la spital care nu aduc venituri orașului ci mai degrabă cheltuieli. Fără implicare municipiul devine din ce in ce mai urât fiind pe o pantă descendentă a istoriei sale.
  • Cojocaru Ion 12.05.2021 10:45 Pe amplasament sa se faca urmatoarele: - parc cu alei pietonale, spatii de joaca si piste de biciclete; - în parc sa fie amplaste statui/bust ale celor mai reprezentative personalități din Campina și industria petroliera; - mutat supermarketul Carrefour , Piața Centrala si parcarea din fața lor; - o parcare moderna - construirea unui muzeu in miniatura, legat de industria petrolieră. Avem în oraș firme care lucrează în domeniu; - achizitie 1- 2 mocanite si refacere traseu cu mocanita; - o minigara campina care sa refacă traseul până la Valea Doftanei; Să vedeți cum atragem turiștii și cât de frumos va fi!
  • Cristian 06.11.2021 08:28 Un parc pe acest loc, cu alei si mult verde ar fii binevenit pentru toti campinenii, bineinteles tinand cont si de instoria locului ! Sa incercam sa aducem plus valoare orasului nu sa facem magazine si depozite ! Pentru astea avem platforma comerciala de la Kaufland...Foarte interesanta si ideea cu mocanita ! Succes !
  • Lupoiu Simona 15.05.2022 19:40 Sunt pentru o inițiativa benefica comunității! Ma refer la deschiderea unui muzeu, păstrarea a ceea ce a rămas și poate dacă exista o promovare bună, turiștii vor fi atrași!

Actualitate

340 vizualizari
24 apr. 2024 09:02

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

1101 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

Alte stiri recente

1730 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1474 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.