La Casa Tineretului din Câmpina a avut loc miercuri, 17 martie 2021, prima întâlnire a tuturor părților implicate în proiectul "Câmpina curată", un proiect de mediu, prin care se dorește nu doar un oraș curat, ci și un oraș civilizat, educat din punct de vedere ecologic, practic, un oraș respectat în primul rând de locuitorii lui. A fost o întâlnire de lucru, să-i spunem așa, în care s-a vorbit despre problemele actuale în materie de...gunoaie și despre ceea ce ar presupune acest proiect destul de complex și deloc ușor de pus în practică.
După cum am scris într-un articol precedent, mai multe asociații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiul Câmpina au inițiat un proiect de mediu generos, purtând denumirea (#9nePASĂ.ÎMPREUNĂ PENTRU) CȂMPINA CURATĂ. Este vorba despre Game Changers, Fundaţia Zamolxes, Asociaţia Frizzly, Asociaţia Părinţilor Elevilor din Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Asociaţia Young Motivation, Asociaţia Tata Verde, Asociaţia Spitalului de Psihatrie Voila și Asociaţia Prietenii Şcolii “Ion Cȃmpineanu”, cărora li s-au alăturat Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Liceul Tehnologic Energetic și Școala Gimnazială Centrală. Iar lista rămâne deschisă. Proiectul beneficiază de sprijinul Primăriei Câmpina și al mai multor instituții publice și private.
La întâlnirea de astăzi, prezența a fost peste așteptările organizatorilor. Pe lângă reprezentanții ONG-urilor și școlilor menționate și pe lângă reprezentanții Primăriei, Consiliului Local, Poliției Locale, Poliției Municipale și operatorului de salubritate, au venit reprezentanții Ocolului Silvic Câmpina, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai mai multor societăți private, precum și membri ai unor asociații neguvernamentale locale, care doresc să se alăture proiectului, inclusiv a unei asociații a romilor din municipiu.
Practic, acest proiect are la bază o mare nemulțumire legată de curățenia din Câmpina, de rampele de gunoi improvizate, de insuficienta colectare selectivă a deșeurilor, de lipsa unei educații în privința păstrării curățeniei, de lipsa respectului, până la urmă, fața de acest oraș. "Gata, așa nu se mai poate, până aici, trebuie să facem ceva!", cam aceasta ar fi ideea de la care s-a pornit la un drum deloc ușor, dar care nu este imposibil de parcurs atâta vreme cât există voință și o echipă decisă să facă treabă.
Primarul Alin Moldoveanu a vorbit, în cadrul întâlnirii de astăzi, despre intenția administrației locale de a monitoriza video zonele vulnerabile din localitate, despre cei 300.000 lei plătiți de Câmpina, în 2020, la Fondul de Mediu, ca sancțiune pentru procentul redus de colectare selectivă a deșeurilor (10%, în loc de 40%, cât era norma impusă de UE), despre aplicarea taxei speciale pentru cei fără contracte cu operatorul de salubritate, dar și despre modul în care administrația locală poate sprijini ONG-urile în demersul lor pentru o CÂMPINĂ CURATĂ.
În numele asociațiilor inițiatoare a vorbit Clara Leica, președintele Asociației Frizzly, care a explicat cât se poate de clar ce înseamnă acest proiect - acțiuni de ecologizare, dezbateri, campanii de informare, educație ecologică în școli, identificare, împreună cu autoritățile, a unor măsuri coercitive împotriva celor care nu respectă legea, nu respectă regulile, nu respectă Câmpina. (video)
Directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu, a menționat pe scurt câteva dintre problemele cu care se confruntă în prezent operatorul de salubritate, cum poate Floricon sprijini acest proiect, ce poate pune la dispoziția voluntarilor și cum se poate implica direct.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.