În perioada 7-12 august 2023, în comuna Provița de Jos se va desfășura tabăra artistică "Șezători Provițene", destinată preșcolarilor și elevilor din ciclurile primar și gimnazial.
Tabăra artistică este organizată de Primăria Provița de Jos și Școala Gimnazială din localitate, în parteneriat cu Fundația Zamolxes din Câmpina, cu susținerea HV SHIELDING SRL și De Florian. Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să promoveze cultura și tradițiile locale prin organizarea unor activități diversificate și interconectate despre bogatul tezaur de artă populară existent în localitatea prahoveană. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu multiple forme de artă și meșteșuguri locale, sub îndrumarea coordonatorilor și artiștilor din comunitatea locală, dornici să împărtășească, prin dialoguri interculturale și experimentale, cunoștințele și practici din diferite domenii.
Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc 24 de ateliere tematice. Aceste ateliere includ diverse activități precum cusutul iilor, tâmplăria, dansurile populare, jocurile de folclor, explorarea tradițiilor și obiceiurilor locale, descoperirea spațiilor verzi, împletirea coșurilor și a târnelor, prezentarea costumelor populare, desenul, poveștile și explorarea emoțiilor.
Ultima zi a taberei (12 august 2023) este o zi de sărbătoare care încheie cu mândrie activitățile desfășurate în tabără, într-un spectacol special ce cuprinde expoziții și momente artistice surpriză.
Activitățile organizate în cadrul taberei și spectacolul de final se vor desfășura atât în spațiile interioare: Centrul Cultural “Mihai Eminescu” și Biblioteca Comunală Provița de Jos, cât și în exterior, cu precădere în Parcul “Rodica Bujor”.
"Acest proiect cultural constituie o punte între generații, având drept obiectiv transferul de cunoștințe și tradiții valoroase de la o generație la alta. Este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani, din comuna Provița de Jos, având în vedere crearea unei sinergii între participanți, actori locali, instituții de educație și cultură. Un alt element inovator îl reprezintă oportunitatea de a învăța noi arte și meserii cu rol de semnificativ în păstrarea culturii populare tradiționale, specifice zonei etnografice prahovene", se precizează în comunicatul de presă transmis de organizatori.
Tabăra Națională de Creație Artistică „Șezători Provițene” este inițiată și implementată de Alexandra-Alina Popa, de origine din localitatea Provița de Jos și masterandă la Universitatea de Arte Teatrologie și Impresariat Artistic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Alexandra-Alina Popa este specialist e-Sourcing și PR, implicată de peste 15 ani în activități de voluntariat în domeniile socio-culturale și artistice, organizând campanii de comunicare, fundraising și evenimente. Cele mai importante și longevive colaborări: programul România EduCaB, Studenți pentru Viață, Agenția de CSR și sustenabilitate The Azores.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.
La 1 septembrie 1893 a fost înființată Jandarmeria Rurală, prilej de sărbătoare astăzi, 1 septembrie 2024, pentru întreaga Jandarmerie Română.