CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/

Castelul "Iulia Hasdeu" din Câmpina, redeschis oficial după doi ani și jumătate în care s-au realizat lucrări de restaurare

- Eveniment -

Castelul

Din aprilie 2020, Castelul "Iulia Hasdeu", un edificiu unic în lume, înscris în Lista Națională a Monumentelor Istorice din România, a fost închis publicului. Aici s-au desfășurat ample lucrări de restaurare finanțate din fonduri europene. Luni, 24 octombrie 2022, la Castel a avut loc redeschiderea oficială, iar de marți Castelul își poate primi vizitatorii.

La redeschiderea oficială de luni au participat, alături de primarul Alin Moldoveanu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local - Liviu Davidescu și noul responsabil al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" - Valeriu Matei, oaspeți importanți: istoricul Ionel Oprișan (un vechi colaborator al muzeului), academicianul Gheorghe Chivu (lingvist și filolog), profesorul Constantin Stere - șeful Direcției Județene pentru Cultură Prahova. Părintele protoiereu Grigore Melnic, părintele Petru Moga și preotul paroh Grigore Meșteroaie de la Biserica "Sfântul Nicolae" au oficiat o scurtă slujbă religioasă, apoi au urmat discursurile.
S-au spus cuvinte frumoase despre Castelul Iuliei, despre savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu și opera sa, despre evenimentele culturale organizate de-a lungul timpului la Castel, despre proiectul cu fonduri europene derulat în ultimii aproape trei ani. Cei prezenți i-au adus un omagiu și fostului director al Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu, de la a cărei trecere în neființă se vor împlini patru ani în luna decembrie. Iar tânărul pianist Sergiu Dobrescu, elev la Școala Gimnazială Centrală Câmpina, a oferit un scurt, dar emoționant moment artistic.
Castelul "Iulia Hasdeu" arată frumos după această restaurare, în proiect au fost folosite inclusiv planurile originale ale edificiului, s-a încercat respectarea acestora și într-o anumită măsură s-a reușit. Au fost restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, a fost restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. A fost realizat un sistem de iluminat arhitectural pentru curte și grădină, un nou sistem de sonorizare pentru interior și ar mai fi de rezolvat câteva lucruri: amenajarea grădinii din punct de vedere peisagistic, iar în interior – implementarea sistemului electronic de informare cu touch-screen și hologramele reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.

Valoarea totală a proiectului realizat la Castel este de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2 milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local. 
Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului.


24 Oct 2022 22:24 4741 vizualizari


Comentarii


  • 15.05.2024 07:35 Negoescu Florentina Am vizitat Castelul Iulia Hașdeu. Foarte impresionant. Am o rugaminte: când a fost adus de la cimitirul Bellu bustul Iuliei Hașdeu la muzeu? Cu mulțumiri anticipate
  • 27.10.2022 07:40 Aristide Ton vreun ONG. Ăștia sunt experți în tocat bani, mai ales bani publici.
  • 25.10.2022 20:02 Emil Hai sa vedem pe ce a-ti cheltuiti voi 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro), daca il construiati nou, nu costa atata. Trebuie ca cineva sa verifice toate facturile la treaba asta si sa vedem cine intra la parnaie de data asta.
Vremea
http://www.taxexpertav.ro/index.html
https://elstargroup.ro/
http://floricon.ro/
http://www.spitalcampina.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
4166 vizualizari 20 May 2024 12:58 Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Tineretului. Cele șapte perechi participante, alături de trainerii lor, au pregătit un spectacol minunat, inițiat și organizat de Denisa Bunghez (elevă în clasa a XI-a), împreună cu reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor: Adela Popa, Ștefania Mihalache, Aida Ardeleanu, Daria Grigore și Antonio Ion.

citeste mai mult
1896 vizualizari 19 May 2024 10:24 Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Cel mai nou, dar - din păcate - și cel mai puțin mediatizat muzeu din Câmpina este Muzeul Schițelor lui Nicolae Grigorescu. Acesta se află la etajul Casei Căsătoriilor, pe Bulevardul Culturii, una dintre cele mai frumoase zone ale Câmpinei.

citeste mai mult
1576 vizualizari 19 May 2024 09:38 1.500 persoane au vizitat Castelul ”Iulia Hasdeu” de ”Noaptea muzeelor”

1.500 persoane au vizitat Castelul ”Iulia Hasdeu” de ”Noaptea muzeelor”

Sâmbătă, 18 mai, pe întregul continent european a fost ”Noaptea muzeelor”. Cel mai vizitat obiectiv din Câmpina inclus în acest program a fost, fără îndoială, ca întotdeauna, Castelul ”Iulia Hasdeu”.

citeste mai mult
2900 vizualizari 13 May 2024 21:43 Castelul ”Iulia Hasdeu”, singurul obiectiv din Câmpina inclus în ”Noaptea muzeelor”

Castelul ”Iulia Hasdeu”, singurul obiectiv din Câmpina inclus în ”Noaptea muzeelor”

UPDATE - La puțin timp după apariția articolului, am fost anunțați că și Expoziția schițelor lui Nicolae Grigorescu, de la Casa Căsătoriilor, va fi deschisă pe 18 mai, între orele 18.00 și 22.00. 

Sâmbătă, 18 mai 2024, are loc evenimentul ”Noaptea muzeelor”, unul care a prins foarte bine la publicul din România, care are ocazia să viziteze gratuit o serie întreagă de muzee, seara, la ore târzii, când totul are o altă aură.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV