Din aprilie 2020, Castelul "Iulia Hasdeu", un edificiu unic în lume, înscris în Lista Națională a Monumentelor Istorice din România, a fost închis publicului. Aici s-au desfășurat ample lucrări de restaurare finanțate din fonduri europene. Luni, 24 octombrie 2022, la Castel a avut loc redeschiderea oficială, iar de marți Castelul își poate primi vizitatorii.
La redeschiderea oficială de luni au participat, alături de primarul Alin Moldoveanu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local - Liviu Davidescu și noul responsabil al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" - Valeriu Matei, oaspeți importanți: istoricul Ionel Oprișan (un vechi colaborator al muzeului), academicianul Gheorghe Chivu (lingvist și filolog), profesorul Constantin Stere - șeful Direcției Județene pentru Cultură Prahova. Părintele protoiereu Grigore Melnic, părintele Petru Moga și preotul paroh Grigore Meșteroaie de la Biserica "Sfântul Nicolae" au oficiat o scurtă slujbă religioasă, apoi au urmat discursurile.
S-au spus cuvinte frumoase despre Castelul Iuliei, despre savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu și opera sa, despre evenimentele culturale organizate de-a lungul timpului la Castel, despre proiectul cu fonduri europene derulat în ultimii aproape trei ani. Cei prezenți i-au adus un omagiu și fostului director al Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu, de la a cărei trecere în neființă se vor împlini patru ani în luna decembrie. Iar tânărul pianist Sergiu Dobrescu, elev la Școala Gimnazială Centrală Câmpina, a oferit un scurt, dar emoționant moment artistic.
Castelul "Iulia Hasdeu" arată frumos după această restaurare, în proiect au fost folosite inclusiv planurile originale ale edificiului, s-a încercat respectarea acestora și într-o anumită măsură s-a reușit. Au fost restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, a fost restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. A fost realizat un sistem de iluminat arhitectural pentru curte și grădină, un nou sistem de sonorizare pentru interior și ar mai fi de rezolvat câteva lucruri: amenajarea grădinii din punct de vedere peisagistic, iar în interior – implementarea sistemului electronic de informare cu touch-screen și hologramele reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.
Valoarea totală a proiectului realizat la Castel este de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2 milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local.
Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului.
Pe 13 septembrie 2024 se împlinesc 111 ani de la temerara încercare a lui Aurel Vlaicu de a zbura peste Carpați, cu un aparat de zbor construit chiar de el.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.