CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Castelul "Iulia Hasdeu" din Câmpina, redeschis oficial după doi ani și jumătate în care s-au realizat lucrări de restaurare

- Eveniment -

Castelul

Din aprilie 2020, Castelul "Iulia Hasdeu", un edificiu unic în lume, înscris în Lista Națională a Monumentelor Istorice din România, a fost închis publicului. Aici s-au desfășurat ample lucrări de restaurare finanțate din fonduri europene. Luni, 24 octombrie 2022, la Castel a avut loc redeschiderea oficială, iar de marți Castelul își poate primi vizitatorii.

La redeschiderea oficială de luni au participat, alături de primarul Alin Moldoveanu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local - Liviu Davidescu și noul responsabil al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" - Valeriu Matei, oaspeți importanți: istoricul Ionel Oprișan (un vechi colaborator al muzeului), academicianul Gheorghe Chivu (lingvist și filolog), profesorul Constantin Stere - șeful Direcției Județene pentru Cultură Prahova. Părintele protoiereu Grigore Melnic, părintele Petru Moga și preotul paroh Grigore Meșteroaie de la Biserica "Sfântul Nicolae" au oficiat o scurtă slujbă religioasă, apoi au urmat discursurile.
S-au spus cuvinte frumoase despre Castelul Iuliei, despre savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu și opera sa, despre evenimentele culturale organizate de-a lungul timpului la Castel, despre proiectul cu fonduri europene derulat în ultimii aproape trei ani. Cei prezenți i-au adus un omagiu și fostului director al Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu, de la a cărei trecere în neființă se vor împlini patru ani în luna decembrie. Iar tânărul pianist Sergiu Dobrescu, elev la Școala Gimnazială Centrală Câmpina, a oferit un scurt, dar emoționant moment artistic.
Castelul "Iulia Hasdeu" arată frumos după această restaurare, în proiect au fost folosite inclusiv planurile originale ale edificiului, s-a încercat respectarea acestora și într-o anumită măsură s-a reușit. Au fost restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, a fost restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. A fost realizat un sistem de iluminat arhitectural pentru curte și grădină, un nou sistem de sonorizare pentru interior și ar mai fi de rezolvat câteva lucruri: amenajarea grădinii din punct de vedere peisagistic, iar în interior – implementarea sistemului electronic de informare cu touch-screen și hologramele reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.

Valoarea totală a proiectului realizat la Castel este de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2 milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local. 
Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului.


24 Oct 2022 22:24 5696 vizualizari


Comentarii






  • 15.05.2024 07:35 Negoescu Florentina Am vizitat Castelul Iulia Hașdeu. Foarte impresionant. Am o rugaminte: când a fost adus de la cimitirul Bellu bustul Iuliei Hașdeu la muzeu? Cu mulțumiri anticipate
  • 27.10.2022 07:40 Aristide Ton vreun ONG. Ăștia sunt experți în tocat bani, mai ales bani publici.
  • 25.10.2022 20:02 Emil Hai sa vedem pe ce a-ti cheltuiti voi 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro), daca il construiati nou, nu costa atata. Trebuie ca cineva sa verifice toate facturile la treaba asta si sa vedem cine intra la parnaie de data asta.
1036 vizualizari 17 Jul 2025 12:20 Ministrul Cseke Attila a vizitat noua creșă din cartierul Voila

Ministrul Cseke Attila a vizitat noua creșă din cartierul Voila

Ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, a fost joi, 17 iulie, la Câmpina, unde a văzut creșa din cartierul Voila, investiție realizată prin CNI în cadrul Programului Guvernamental ”Sfânta Ana”.

citeste mai mult
3808 vizualizari 15 Jul 2025 05:44 Câmpineanca Iulia Voicu, șefă de promoție pe toată Politehnica București, cu media 10

Câmpineanca Iulia Voicu, șefă de promoție pe toată Politehnica București, cu media 10

Iulia Ștefania Voicu este o mândrie nu doar pentru familia ei, ci și pentru Câmpina.

citeste mai mult
1210 vizualizari 13 Jul 2025 08:22 Super concert live susținut de VESCAN în fața publicului câmpinean

Super concert live susținut de VESCAN în fața publicului câmpinean

Vescan este astăzi unul dintre cei mai iubiți artiști ai muzicii hip-hop din România, iar acest lucru a fost demonstrat încă o dată, sâmbătă seara, la concertul susținut în centrul Câmpinei.

citeste mai mult
7089 vizualizari 11 Jul 2025 19:46 Câmpineanca Daria Teodora Burloiu, șefă de promoție a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Politehnicii București

Câmpineanca Daria Teodora Burloiu, șefă de promoție a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Politehnicii București

Este o mândrie pentru comunitatea noastră când primim astfel de vești.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV