100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Virgil Cioflec

Social (Categoria articolului)

Cele trei mari personalități care s-au legat pentru totdeauna de Câmpina - Istrati, Hasdeu și Grigorescu - au avut numeroși prieteni sau colaboratori care, datorită relației cu unul dintre cei menționați, au venit pe aceste meleaguri. Este și cazul lui Virgil Cioflec, scriitor și critic de artă, prieten al maestrului Nicolae Grigorescu.

Virgil Cioflec s-a născut pe 8 septembrie 1874, la Gherășeni, județul Buzău, și a fost prozator, critic de artă și colecționar. A fost director general în Ministerul Cultelor și Artelor pe vremea când acest minister era condus de Octavian Goga, în 1918. A donat Universității "Regele Ferdinand I" din Cluj lucrările de pictură și sculptură colecționate de-a lungul timpului, acestea stând la baza creării mai târziu a Muzeului de Artă din Cluj. A avut o prietenie strânsă cu pictorii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, publicând două volume de monografii despre acești mari artiști români.
De altfel, prietenia lui Cioflec cu Nicolae Grigorescu l-a adus pe cel dintâi în numeroase ocazii la Câmpina, la casa-atelier a lui Grigorescu. Există mărturii că acesta era unul dintre cei care îl vizitau foarte des pe Grigorescu, monografia publicată în anul 1925 bazându-se în cea mai mare parte pe mărturiile și povestirile auzite la Câmpina.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

2079 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 12.11.2018 19:56 Fantastic, cate mai avem de invatat ! Multumesc de semnalarea monografiei cu Grigorescu, mi-am scos acum cotele ei de la marile biblioteci din Bucuresti, ca sa merg s-o rasfoiesc (ca la noi la Campina nu exista bineinteles asa ceva...)

Social

1962 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2115 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

1962 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1912 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)