100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Virgil Cioflec

Social (Categoria articolului)

Cele trei mari personalități care s-au legat pentru totdeauna de Câmpina - Istrati, Hasdeu și Grigorescu - au avut numeroși prieteni sau colaboratori care, datorită relației cu unul dintre cei menționați, au venit pe aceste meleaguri. Este și cazul lui Virgil Cioflec, scriitor și critic de artă, prieten al maestrului Nicolae Grigorescu.

Virgil Cioflec s-a născut pe 8 septembrie 1874, la Gherășeni, județul Buzău, și a fost prozator, critic de artă și colecționar. A fost director general în Ministerul Cultelor și Artelor pe vremea când acest minister era condus de Octavian Goga, în 1918. A donat Universității "Regele Ferdinand I" din Cluj lucrările de pictură și sculptură colecționate de-a lungul timpului, acestea stând la baza creării mai târziu a Muzeului de Artă din Cluj. A avut o prietenie strânsă cu pictorii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, publicând două volume de monografii despre acești mari artiști români.
De altfel, prietenia lui Cioflec cu Nicolae Grigorescu l-a adus pe cel dintâi în numeroase ocazii la Câmpina, la casa-atelier a lui Grigorescu. Există mărturii că acesta era unul dintre cei care îl vizitau foarte des pe Grigorescu, monografia publicată în anul 1925 bazându-se în cea mai mare parte pe mărturiile și povestirile auzite la Câmpina.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

4028 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 12.11.2018 19:56 Fantastic, cate mai avem de invatat ! Multumesc de semnalarea monografiei cu Grigorescu, mi-am scos acum cotele ei de la marile biblioteci din Bucuresti, ca sa merg s-o rasfoiesc (ca la noi la Campina nu exista bineinteles asa ceva...)

Social

1618 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

845 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

187 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.

15 vizualizari
25 apr. 2024 15:33

UAT Câmpina - Anunț prealabil privind afișarea publică a documentelor tehnice ale cadastrului

OCPI PRAHOVA anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectorul/sectoarele cadastral(e) nr. 13 si 14, pe o perioadă de 60 de zile calendaristice, conform art. 14 alin. (1) și (2) din Legea cadastrului și a publicității Imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.