Blocurile cu risc seismic vor intra într-un nou program guvernamental aflat în stadiul de... proiect

Social (Categoria articolului)

”Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou pentru blocurile cu risc seismic. Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului Dezvoltării să facă acest lucru”, a afirmat Cseke Attila, noul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrații într-o emisiune la Digi 24.

”Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la zero. Avem 358 clădiri cu bulină roșie, adică risc seismic de gradul I, numai în București, plus alte 90 în țară. Dacă faceți un calcul simplu și luați cinci-șase clădiri care, să spunem, se consolidează anual, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci, nu este timp de pierdut. Procedura trebuie simplificată. Trebuie un program multianual. Programul anual pe acest domeniu a însemnat că în același an trebuie să faci expertiză, proiectare, execuție, ceea ce este imposibil, pentru că lucrarea necesită o anumită amploare. Și această chestiune legată de proprietate va trebui clarificată, pentru că față de proprietatea privată, și nu vreau să fiu înțeles greșit, există și un interes public. Interesul public este acela că aceste clădiri, dacă se întâmplă ceva, să nu se dărâme. Nu e doar interesul celor care locuiesc, ci al tuturor. Trebuie să găsim, nu prin interdicții, ci prin facilități în plus, să aducem acordul proprietarilor, pentru că fără ei nu se poate. Trebuie să găsim facilități pentru ei, să-i cointeresăm ca să facem investiția. Proprietarii nu pot fi obligați să accepte consolidarea. Aici, ce ar fi ca soluție, e de a crea facilități financiare”, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.
Că este așa, o știm cu toții, pentru că programul guvernamental de reabilitare a blocurilor cu risc seismic s-a mișcat extrem e greoi, ba a fost și blocat o perioadă. Pe de altă parte, mai știm un lucru - la fiecare nouă guvernare, se fac angajamente, se fac promisiuni, se schimbă programe, se vine cu idei noi, dar nu se schimbă aproape nimic.
La nivelul municipiului Câmpina sunt mai multe blocuri cu bulină roșie, încadrate în clasa I de risc seismic: celebrul bloc A6 de pe Strada Schelelor, precum și blocurile 6, 8 şi 10 de pe Strada Mihai Eminescu; 39, 41, 43 de pe Strada Orizontului şi 38 şi 40 de pe Strada Bucea. În total, nouă blocuri cu 455 unităţi locative (garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere), în care locuiesc peste o mie de câmpineni.

3945 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • tudy 12.01.2021 22:37 totul e degeaba.. oamenii astia vor sa moara, altfel s-ar fi mutat demult in blocul de necesitate ca sa se faca consolidarea...
  • Boeru Sebastian 13.01.2021 08:11 De pe vremea lui Ceausescu se tot încearcă rezolvarea acestei probleme si nu s-a rezolvat nimic iar cutremure au mai fost.

Social

1246 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1641 vizualizari
23 sept. 2021 12:08

Proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", derulat de Asociația Glasul Autismului din Câmpina, a ajuns la final

Asociația Glasul Autismului din municipiul Câmpina a derulat anul acesta proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", realizat cu sprijinul financiar al ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pe parcursul anului, noi am mai scris despre acest proiect destinat în special părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acum, proiectul a ajuns la final.

Alte stiri recente

1587 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.

1391 vizualizari
24 sept. 2021 18:43

Poliția Locală Câmpina a demarat o nouă campanie de informare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor

Administrația publică locală din Câmpina are ca prioritate creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor menajare. În acest sens, prin intermediul Poliției Locale Câmpina s-a început o nouă acțiune de informare și prevenire privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere, acțiune care face parte din campania "Câmpina curată", inițiată de societatea civilă și derulată cu sprijinul Primăriei și operatorului de salubritate.