”Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou pentru blocurile cu risc seismic. Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului Dezvoltării să facă acest lucru”, a afirmat Cseke Attila, noul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrații într-o emisiune la Digi 24.
”Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la zero. Avem 358 clădiri cu bulină roșie, adică risc seismic de gradul I, numai în București, plus alte 90 în țară. Dacă faceți un calcul simplu și luați cinci-șase clădiri care, să spunem, se consolidează anual, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci, nu este timp de pierdut. Procedura trebuie simplificată. Trebuie un program multianual. Programul anual pe acest domeniu a însemnat că în același an trebuie să faci expertiză, proiectare, execuție, ceea ce este imposibil, pentru că lucrarea necesită o anumită amploare. Și această chestiune legată de proprietate va trebui clarificată, pentru că față de proprietatea privată, și nu vreau să fiu înțeles greșit, există și un interes public. Interesul public este acela că aceste clădiri, dacă se întâmplă ceva, să nu se dărâme. Nu e doar interesul celor care locuiesc, ci al tuturor. Trebuie să găsim, nu prin interdicții, ci prin facilități în plus, să aducem acordul proprietarilor, pentru că fără ei nu se poate. Trebuie să găsim facilități pentru ei, să-i cointeresăm ca să facem investiția. Proprietarii nu pot fi obligați să accepte consolidarea. Aici, ce ar fi ca soluție, e de a crea facilități financiare”, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.
Că este așa, o știm cu toții, pentru că programul guvernamental de reabilitare a blocurilor cu risc seismic s-a mișcat extrem e greoi, ba a fost și blocat o perioadă. Pe de altă parte, mai știm un lucru - la fiecare nouă guvernare, se fac angajamente, se fac promisiuni, se schimbă programe, se vine cu idei noi, dar nu se schimbă aproape nimic.
La nivelul municipiului Câmpina sunt mai multe blocuri cu bulină roșie, încadrate în clasa I de risc seismic: celebrul bloc A6 de pe Strada Schelelor, precum și blocurile 6, 8 şi 10 de pe Strada Mihai Eminescu; 39, 41, 43 de pe Strada Orizontului şi 38 şi 40 de pe Strada Bucea. În total, nouă blocuri cu 455 unităţi locative (garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere), în care locuiesc peste o mie de câmpineni.
Asociația "Ateliere Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".
O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.