Blocurile cu risc seismic vor intra într-un nou program guvernamental aflat în stadiul de... proiect

Social (Categoria articolului)

”Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou pentru blocurile cu risc seismic. Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului Dezvoltării să facă acest lucru”, a afirmat Cseke Attila, noul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrații într-o emisiune la Digi 24.

”Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la zero. Avem 358 clădiri cu bulină roșie, adică risc seismic de gradul I, numai în București, plus alte 90 în țară. Dacă faceți un calcul simplu și luați cinci-șase clădiri care, să spunem, se consolidează anual, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci, nu este timp de pierdut. Procedura trebuie simplificată. Trebuie un program multianual. Programul anual pe acest domeniu a însemnat că în același an trebuie să faci expertiză, proiectare, execuție, ceea ce este imposibil, pentru că lucrarea necesită o anumită amploare. Și această chestiune legată de proprietate va trebui clarificată, pentru că față de proprietatea privată, și nu vreau să fiu înțeles greșit, există și un interes public. Interesul public este acela că aceste clădiri, dacă se întâmplă ceva, să nu se dărâme. Nu e doar interesul celor care locuiesc, ci al tuturor. Trebuie să găsim, nu prin interdicții, ci prin facilități în plus, să aducem acordul proprietarilor, pentru că fără ei nu se poate. Trebuie să găsim facilități pentru ei, să-i cointeresăm ca să facem investiția. Proprietarii nu pot fi obligați să accepte consolidarea. Aici, ce ar fi ca soluție, e de a crea facilități financiare”, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.
Că este așa, o știm cu toții, pentru că programul guvernamental de reabilitare a blocurilor cu risc seismic s-a mișcat extrem e greoi, ba a fost și blocat o perioadă. Pe de altă parte, mai știm un lucru - la fiecare nouă guvernare, se fac angajamente, se fac promisiuni, se schimbă programe, se vine cu idei noi, dar nu se schimbă aproape nimic.
La nivelul municipiului Câmpina sunt mai multe blocuri cu bulină roșie, încadrate în clasa I de risc seismic: celebrul bloc A6 de pe Strada Schelelor, precum și blocurile 6, 8 şi 10 de pe Strada Mihai Eminescu; 39, 41, 43 de pe Strada Orizontului şi 38 şi 40 de pe Strada Bucea. În total, nouă blocuri cu 455 unităţi locative (garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere), în care locuiesc peste o mie de câmpineni.

3210 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • tudy 12.01.2021 22:37 totul e degeaba.. oamenii astia vor sa moara, altfel s-ar fi mutat demult in blocul de necesitate ca sa se faca consolidarea...
  • Boeru Sebastian 13.01.2021 08:11 De pe vremea lui Ceausescu se tot încearcă rezolvarea acestei probleme si nu s-a rezolvat nimic iar cutremure au mai fost.

Social

1449 vizualizari
23 ian. 2021 13:20

Casa familiei Triță, din Provița de Sus, distrusă de incendiu, este refăcută cu sprijinul unor oameni extraordinari

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu puternic mistuia casa familiei Triță, din comuna Provița de Sus, și odată cu ea actele, îmbrăcămintea și toate bunurile agonisite. Oana și Nicolae Triță, alături de cei trei copii ai lor, de 9 ani, 14 ani și 17 ani, au rămas efectiv pe drumuri. Oamenii din Provița de Sus, din alte localități, dar și membrii unei asociații de motocicliști, într-o mobilizare extraordinară, un adevărat exemplu de spirit civic, au realizat ceva la care cei cinci membri ai familiei Triță nici nu mai sperau...

1969 vizualizari
23 ian. 2021 07:25

Medic specialist în stomatologie pediatrică la Clinica ProDent - Dr. Gruia din Câmpina

Din luna ianuarie 2021, copiii din Câmpina și din localitățile de pe Valea Prahovei pot beneficia de serviciile unui medic specialist în stomatologie pediatrică, dr. Marina Bătrânu, în cadrul Clinicii ProDent Dr. Gruia din municipiul Câmpina. Astfel, viziunea clinicii ProDent, aceea de a îmbunătăți sănătatea orală și calitatea vieții celor din jur, cuprinde acum un nou sector - copiii din Câmpina și Valea Prahovei.

Alte stiri recente

619 vizualizari
23 ian. 2021 18:11

Ștefan Gagiu (CSS ”Constantin Istrati” Câmpina), locul al doilea la săritura în lungime în a doua etapă a Campionatului Național

La București au continuat sâmbătă întrecerile de atletism din cadrul celei de-a doua etape a Campionatului Național. După ce vineri, Marius Vasile a câștigat fără emoții proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani (detalii - aici), sâmbătă la start s-au aliniat alți doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina (club coordonat de Mihaela Marin), ambii concurând în proba de săritura în lungime.

3273 vizualizari
23 ian. 2021 09:30

Scandal în centrul Câmpinei, între mai multe persoane aflate în stare de ebrietate

Autoritățile au fost alertate, vineri seară, de un apel la 112, prin care se anunța că în zona centrală a municipiului Câmpina avea loc un conflict între mai mulți bărbați. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție pentru verificarea aspectelor sesizate.