Blocurile cu risc seismic vor intra într-un nou program guvernamental aflat în stadiul de... proiect

Social (Categoria articolului)

”Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou pentru blocurile cu risc seismic. Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului Dezvoltării să facă acest lucru”, a afirmat Cseke Attila, noul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrații într-o emisiune la Digi 24.

”Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la zero. Avem 358 clădiri cu bulină roșie, adică risc seismic de gradul I, numai în București, plus alte 90 în țară. Dacă faceți un calcul simplu și luați cinci-șase clădiri care, să spunem, se consolidează anual, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci, nu este timp de pierdut. Procedura trebuie simplificată. Trebuie un program multianual. Programul anual pe acest domeniu a însemnat că în același an trebuie să faci expertiză, proiectare, execuție, ceea ce este imposibil, pentru că lucrarea necesită o anumită amploare. Și această chestiune legată de proprietate va trebui clarificată, pentru că față de proprietatea privată, și nu vreau să fiu înțeles greșit, există și un interes public. Interesul public este acela că aceste clădiri, dacă se întâmplă ceva, să nu se dărâme. Nu e doar interesul celor care locuiesc, ci al tuturor. Trebuie să găsim, nu prin interdicții, ci prin facilități în plus, să aducem acordul proprietarilor, pentru că fără ei nu se poate. Trebuie să găsim facilități pentru ei, să-i cointeresăm ca să facem investiția. Proprietarii nu pot fi obligați să accepte consolidarea. Aici, ce ar fi ca soluție, e de a crea facilități financiare”, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.
Că este așa, o știm cu toții, pentru că programul guvernamental de reabilitare a blocurilor cu risc seismic s-a mișcat extrem e greoi, ba a fost și blocat o perioadă. Pe de altă parte, mai știm un lucru - la fiecare nouă guvernare, se fac angajamente, se fac promisiuni, se schimbă programe, se vine cu idei noi, dar nu se schimbă aproape nimic.
La nivelul municipiului Câmpina sunt mai multe blocuri cu bulină roșie, încadrate în clasa I de risc seismic: celebrul bloc A6 de pe Strada Schelelor, precum și blocurile 6, 8 şi 10 de pe Strada Mihai Eminescu; 39, 41, 43 de pe Strada Orizontului şi 38 şi 40 de pe Strada Bucea. În total, nouă blocuri cu 455 unităţi locative (garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere), în care locuiesc peste o mie de câmpineni.

3595 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • tudy 12.01.2021 22:37 totul e degeaba.. oamenii astia vor sa moara, altfel s-ar fi mutat demult in blocul de necesitate ca sa se faca consolidarea...
  • Boeru Sebastian 13.01.2021 08:11 De pe vremea lui Ceausescu se tot încearcă rezolvarea acestei probleme si nu s-a rezolvat nimic iar cutremure au mai fost.

Social

2104 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.

2555 vizualizari
08 mai 2021 09:52

”Educație la înălțime”, un proiect național la care participă și cadre didactice din Câmpina

”Este o oportunitate pentru toți profesorii din Câmpina să se conecteze la aceste lecții live și să participe la acest proiect național intitulat Educație la înălțime, unde se pot realiza inclusiv experimente cu copiii la clasă”, a fost concluzia profesoarei Georgiana Moldoveanu, care a participat zilele trecute la acest proiect cu elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina. De asemenea, la această fază a proiectului a mai participat și Laura Iordache, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Centrală.

Alte stiri recente

1535 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

6055 vizualizari
08 mai 2021 19:52

Lacul Bisericii din Câmpina a fost populat cu peste jumătate de tonă de pește

De ceva vreme, luciul apei Lacului Bisericii din Câmpina este acoperit într-o proporție importantă de o vegetație inestetică, aflată mai ales în apropierea malurilor și care conferă un aspect dezolant. Acum, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi împreună cu Primăria Câmpina au decis să populeze lacul cu o cantitate importantă de pește, principalul scop al acestei acțiuni fiind tocmai aducerea unor specii de pești care să contribuie la eradicarea vegetație care dă acum un aspect atât de urât lacului.