Reprezentanții mai multor formațiuni politice și ai unor asociații civice au participat marți, 4 aprilie 2023, la o declarație de presă comună, prin care s-a anunțat lansarea petiției publice ”Spune NU pasajului subteran!”
Declarația de presă a fost citită de Liviu Dumitrache, președintele USR Câmpina, dar și viceprimar al municipiului Câmpina. Alături de el s-au mai aflat Ioan Mușat - președintele PSD Câmpina, Adrian Pițigoi - președintele PMP Câmpina, Rudolf Leica - președintele Partidului Câmpina Curată, consilierii locali Livia Lupu (PSD) și Aron Sabo (PMP), Marian Nistor - președintele Asociației Pentru Câmpina și Ioana Iuga - reprezentanta unui grup de 12 cetățeni. Începând de miercuri, 5 aprilie, vor fi echipe prin oraș care vor strânge semnături pentru această petiție.
Declarația comună
"Constituirea Grupului de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran” reprezintă o etapă importantă în încercarea de a influența deciziile autorităților publice cu privire la un anumit subiect de interes public. În cazul de față, Grupul de Inițiativă Civică are ca obiectiv opoziția față de construcția unui pasaj subteran și promovarea unor alternative mai bune.
În acest sens, este necesară constituirea unui grup de inițiativă civică care să reprezinte interesele cetățenilor care se opun construirii pasajului subteran și să promoveze soluții alternative. Noi, cetățenii preocupați de dezvoltarea durabilă a comunității noastre și de asigurarea unui mediu sănătos și sigur, ne-am unit pentru a constitui un grup de inițiativă civică care să militeze împotriva construirii unui pasaj subteran.
Obiectivele noastre sunt oprirea proiectului de construcție a pasajului subteran în zona centrală a municipiului Câmpina; promovarea unor soluții alternative pentru îmbunătățirea circulației în zonă; asigurarea unei implicări active și responsabile a cetățenilor în procesul decizional privind dezvoltarea comunității.
Pentru a atinge aceste obiective, vom desfășura următoarele activități: adunarea semnăturilor cetățenilor care susțin oprirea proiectului de construcție a pasajului subteran și promovarea soluțiilor alternative; organizarea de dezbateri publice cu participarea celor interesați pentru a analiza alternativele la pasajul subteran și a propune soluții viabile; promovarea acțiunilor pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu și de siguranță publică legate de construcția pasajului subteran; colaborarea cu alte organizații și grupuri de inițiativă civică cu interese similare pentru a crește impactul acțiunilor noastre.
Prin această inițiativă, ne dorim să susținem și să promovăm valorile unei societăți democratice și responsabile, care să asigure protecția intereselor cetățenilor și a mediului înconjurător. În acest sens, ne angajăm să acționăm cu transparență și integritate, respectând legislația și valorile etice ale societății noastre."
PSD - USR - PMP, umăr la umăr împotriva pasajului subteran
Trei partide reprezentate în Consiliul Local Câmpina și ai căror consilieri au votat deja o serie de proiecte în favoarea pasajului subteran, acum s-au aliat pentru a se opune proiectului care include pasajul subteran, parcarea subterană și spațiul de regenerare urbană, un proiect pe care reprezentanții acestor partide l-au caracterizat ca fiind ”faraonic” sau ”fantasmagoric”.
Celor trei partide li s-a alăturat și cel mai recent partid înființat - Partidul Câmpina Curată, președintele acestuia, Rudolf Leica, vorbind pe larg despre pasaj și combătând fiecare dintre lucrurile prezentate ca avantaje de promotorii ideii pasajului subteran.
Ioana Iuga: ”I-am întrebat pe liderii USR și PMP de ce unii dintre consilierii lor votează proiectele primarului Moldoveanu, dar nu mi-au răspuns”
Reprezentanta a 12 cetățeni, Ioana Iuga a spus câteva cuvinte în susținerea acestei petiții. De asemenea, s-a arătat mirată că presa nu îi ia la întrebări pe consilierii care au votat chiar la recenta ședință a Consiliului Local în favoarea proiectelor primarului. Cum liderii unora dintre partidele prezente sunt chiar șefii de partid ai consilierilor în discuție, firesc, am redirecționat nemulțumirea doamnei Iuga către colegii de la masa ei. ”I-am întrebat (n.r. - pe liderii USR și PMP) de ce unii dintre consilierii lor votează proiectele primarului Moldoveanu, dar nu mi-au răspuns”. Vă reamintim că este vorba de consilierii locali Viorica Vane și Valentin Crețu, ambii de la USR, și Marius Anghelescu, de la PMP, care în ședința ordinară de la finalul lunii martie au votat proiectele primarului Moldoveanu privind desființarea Serviciului de Administrare a Pieței, organigrama și înființarea Centrului Cultural. Din partea liderilor celor două formațiuni politice... tăcere.
Precedentul din 2017
CâmpinaTV.ro i-a întrebat pe susținătorii acestei petiții care va fi finalitatea ei. ”Petiția va avea o finalitate. Semnăturile vor fi centralizate și vor fi înaintate autorității decizionale, nu vor rămâne doar o acțiune de imagime, ci vor fi înaintate când se va discuta din nou subiectul”, a spus Marian Nistor. A existat, însă, un precedent, în 2017, când o asociație din Câmpina a adus 4.600 semnături în plenul Consiliului Local, dar autoritatea decizională nu a luat în seamă aceste semnături, legea neavând cerințe imperative în acest sens. Ce se va întâmpla acum? ”Într-adevăr, petiția nu este imperativă, dar este un pas în manifestarea democratică a cetățenilor. Și s-a ajuns aici pentru că administrația Dobre-Moldoveanu sfidează legile democrației. Acest demers reprezintă o altă manifestare democratică și legală ca următor pas”, a declarat Adrian Pițigoi.
Globalizarea nu cuprinde și Câmpina?
În mai multe rânduri, în special liderul social-democraților câmpineni, Dan Ioan Mușat, a amintit că primarul Moldoveanu locuiește la Poiana Câmpina, administratorul public locuiește la Ploiești, la fel ca și arhitectul-șef, dar și alți șefi de prin Primăria Câmpina. Ca principiu, în era globalizării, să pui astfel de semne de întrebare poate părea greu de înțeles. Cu atât mai mult cu cât însuși Dan Mușat nu lucrează în Câmpina, ci la Ploiești. Ce ar trebui să înțelegem, că acesta nu-și face treaba la Ploiești așa cum și-ar face-o la Câmpina? Nici liderul PMP, Adrian Pițigoi, nu lucrează în Câmpina. Ei cum s-ar simți dacă cineva le-ar pune la îndoială buna credință la locul de muncă doar pe principiul că nu locuiesc în orașul în care lucrează?!
Asta ca să nu mai amintim de un alt caz notoriu - fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, care locuia la Voluntari. Culmea, Gabriela Firea fiind chiar unul dintre liderii PSD, deci președintele social-democraților câmpineni nu poate spune că nu știa de acest caz.
În concluzie, de miercuri, 5 aprilie, 15 echipe vor fi printre câmpineni, ”îi vom informa pe câmpineni despre acest proiect fantasmagoric”, după cum a declarat Adrian Pițigoi, dar vor strânge și semnături pentru susținerea acestei petiții. Despre un referendum pe acest subiect, nu a mai spus nimeni nimic.
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.