La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina, cea de dinaintea Crăciunului, a fost aprobată documentaţia necesară demarării procedurilor de achiziţie publică pentru implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”. Este vorba despre un proiect județean, coordonat de Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor” Prahova (ADI – Deşeuri). După ce s-au fript cu „ciorba” numită HidroPrahova, consilierii câmpineni au vrut să sufle şi în iaurt, iar unii dintre ei chiar s-au abținut la votarea acestui proiect tocmai pentru că nu au înţeles mare lucru din el. Decât că vom avea un operator regional de salubritate și este foarte posibil ca administrația locală să piardă controlul asupra tarifului la gunoiul menajer. Câmpina are o situaţie aparte în cadrul parteneriatului cu ADI Deșeuri, pentru că până în 2022 are contract Floricon Salub. Abia ulterior noul operator de gunoi va putea intra și pe piața câmpineană.
Cea mai mare temere a consilierilor câmpineni este cea a tarifului. Directorul ADI Deşeuri, Costin Gheorghinoiu, a încercat să explice: „Deocamdată este doar faza zero pentru demararea procedurilor de achiziţie. Este un proiect cu finanțare europeană de 127 milioane lei, fără TVA, pentru implementarea acestui sistem integrat de management al deșeurilor. Va exista un operator unic pentru zona 7 din care face parte și Câmpina, dar orice viitoare modificare, inclusiv a tarifului, se va face numai cu aprobarea Consiliului Local, a tuturor consiliilor locale implicate”. Dar parcă am mai auzit noi asta și legat de apă. La gunoi e și mai complicat, pentru că aici intervine și taxa de rampă.
Cel care a explicat exact situaţia a fost directorul general al Floricon Salub, Florin Constantinescu: „După părerea mea, indiferent ce operator va câştiga licitaţia, la una-două luni după începerea derulării efective a contractului va solicita ajustarea tarifului. Acum, situaţia noastră, a Câmpinei, este puţin diferită față de a altor localităţi. Există un contract până în 2022, perioadă în care ADI nu va putea interveni asupra tarifului. În schimb, va interveni societatea care administrează rampa de la Boldeşti-Scăieni, acolo unde noi ducem acum gunoiul. De altfel, deja ni s-a transmis că, în situaţia în care nu se aprobă acest proiect cu sistemul integrat al deșeurilor, inclusiv o creştere a tarifului de rampă, atunci nu vom mai fi primiţi la rampa de la Boldeşti. Practic, tariful va scădea la început, odată cu introducerea acelei taxe de salubritate, dar va creşte apoi, şi cred că destul de mult, odată cu impunerea majorării taxei de rampă, aceasta reprezentând aproximativ 50% din tariful plătit de populaţie”. Deci indiferent cum ar fi, gunoiul tot se va scumpi din cauza taxei de rampă. Și va trebui să plătim, pentru că nu ne permitem, ca și municipiu, să pierdem accesul în rampa de la Boldești-Scăieni și să rămânem cu gunoiul în drum.
Mai mulți cititori ne-au transmis imagini cu un loc din Câmpina unde mizeria domnește.
Ședința Adunării Generale a Acționarilor de la ADI Managementul Apei Prahova, desfășurată vineri, 17 ianuarie 2025, nu a adus nicio veste bună în privința tarifelor la apă și canalizare în localitățile unde operator este HidroPrahova.
În cursul zilei de vineri, 17 ianuarie 2025, polițiștii câmpineni au depistat pe Strada Pictor Nicolae Grigorescu un autovehicul care a fost surprins de aparatul radar cu o viteză de 70km/h, cu 20km/h peste limita legală de viteză din zonă.
Bărbatul pe care polițiștii l-au identificat ca fiind autorul crimei de pe Aleea Scărișoara din seara zilei de marți, 14 ianuarie 2025, se află în arestul Poliției din noaptea respectivă.