Ceremonie impresionantă la sfințirea monumentului dedicat eroilor de la UM 0865 din Câmpina, uciși la Otopeni în decembrie 1989

Eveniment (Categoria articolului)

Monumentul Eroilor Jandarmi, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața fostei unități de jandarmi din Câmpina, a fost restaurat și resfințit sâmbătă, 25 iunie 2022, în cadrul unei ceremonii impresionante, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Timpul și-a pus amprenta asupra monumentului ridicat în urmă cu 32 de ani în memoria celor 37 de soldați care și-au pierdut viața la Otopeni, în timpul revoluției din decembrie 1989. Erau tineri de la fosta unitate de transmisiuni UM 0865 din Câmpina, devenită ulterior unitate de jandarmi. Au fost trimiși să apere aeroportul, dar au fost întâmpinați cu gloanțe. Un măcel. Unul dintre cele mai dramatice momente din decembrie 1989. La inițiativa Jandarmeriei Române, monumentul a fost restaurat cu ajutorul unei sponsorizări obținute de Primăria Câmpina și resfințit sâmbătă.
Ceremonia a inclus o slujbă de sfințire oficiată de părintele protoiereu Grigore Melnic, împreună cu preoții Gheorghe Mantu și Răzvan Topală de la Biserica “Sfânta Treime” și un preot militar, alocuțiuni, depuneri de coroane, precum și o defilare a Gărzii de Onoare a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Au adresat câteva cuvinte celor prezenți primarul municipiului Câmpina – Alin Moldoveanu, subprefectul Alexandru Vane, vicepreședintele Consiliului Județean – Cristian Apostol, deputatul Mircea Roșca și colonelul Traian Mîrza, șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. (video)
Au depus coroane de flori la monument: Prefectura Prahova, Consilul Județean, Primăria și Consiliul Local Câmpina, Ministerului Apărării Naționale – Garnizoana Ploiești, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova, Gruparea Mobilă de Jandarmi Prahova, Centrul Montan Sinaia al Jandarmeriei Prahova, SRI – Direcția Regională Muntenia, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina, Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești-Scăeni, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și Poliția Municipiului Câmpina, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MApN, organizațiile locale ale USR, POL, Partidului Verde, consilierul local independent Costel Filip, Spitalul de Psihiatrie Voila, societatea Conpet, Școala Gimnazială “Ion Câmpineanu”.
Formația “Celesta” de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”, pregătită de profesoarele Elisabeta Milea și Dana Ștefan, a interpretat două melodii patriotice, apoi a urmat defilarea Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române, cei mai aplaudați fiind jandarmii călare, cu superbii lor armăsari. (video) Defilarea a fost încheiată de Fanfara Jandarmeriei Române.

Pe lângă ceremonia propriu-zisă, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, între unitatea de jandarmi și stadionul care a aparținut rafinăriei, au fost amplasate mai multe corturi unde publicul a putut vedea o parte a tehnicii din dotarea Jandarmeriei, Poliției și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar aici copiii au fost cei care s-au bucurat mai mult. Au studiat costumele mascaților de la trupele speciale ale MAI, armamentul din dotare, au urcat în autospecialele instituțiilor menționate și s-au fotografiat cu caii jandarmilor și cu câinele polițiștilor de la IPJ Prahova. De asemenea, Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina și Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești-Scăeni le-au prezentat celor interesați oferta educațională, iar Agenția Națională Antidrog a oferit materiale informative despre prevenirea consumului de droguri. Un grup de copii de la Clubul Sportiv “Ambiția” Florești (instructor Mădălin Tănase) a făcut o demonstrație de kick-boxing.
Menționăm faptul că la evenimentul de sâmbătă, pe lângă oficialități și locuitori ai municipiului, au participat și membri ai familiilor tinerilor soldați uciși la Otopeni în decembrie 1989, precum și câțiva dintre supraviețuitorii masacrului de atunci. Pe lângă numele celor care au pierit la Otopeni, pe monument sunt scrise și numele a trei câmpineni care au murit în timpul revoluției: lt.col (pm) Adrian Oprescu, slt. (pm) Sorin Puiu și studenta Ilinca Grigorescu.

2268 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3306 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.

3522 vizualizari
12 aug. 2022 16:40

În perioada 13-15 august, dublu eveniment la Breaza: festival folcloric și târg de artă meșteșugărească și culinară

La Breaza, în Parcul ”Constantin Brâncoveanu”, va avea loc în perioada 13-15 august 2022 un dublu eveniment: a XVIII-a ediție a Festivalul Internațional de Folclor ”Calabreaza” și ediția a doua a Târgului de Artă Meșteșugărească și Culinară. 

Alte stiri recente

702 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2125 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.