Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.
Au fost destui cei care l-au acuzat chiar pe primarul Alin Moldoveanu că maratonul acestuia de a fi prezent la deschiderea noului an școlar la fiecare unitate de învățământ din municipiu nu are decât o conotație politică, electorală, chiar dacă primarul așa a procedat în fiecare an.
Dar ceea s-a întâmplat în ultimele zile ni se pare mult mai grav decât faptul că primarul vrea să fie prezent la deschiderea anului școlar la toate unitățile de învățământ. Sunt mai multe școli unde învață copii ai unor angajați din Primăria Câmpina. La primele ședințe cu părinții din noul an școlar, unii dintre acești părinți - angajați în Primărie au venit cu tot felul de propuneri de lucrări și amenajări, inclusiv cu propuneri de natură financiară (câți bani să se strângă de la părinți), inclusiv cu asigurarea că au găsit firme care să execute lucrările, ținând să adauge că au chiar și sprijinul viceprimarului municipiului, care îi va ajuta, atunci când e nevoie, cu oameni de la Atelierul de Infrastructură Urbană, aflat în directa subordine a acestuia, pentru realizarea unor lucrări. Sunt lucruri care ne-au fost aduse la cunoștință de mai mulți părinți, unii chiar revoltați de întreaga situație.
Și este o situație inacceptabilă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, nu ar trebui să li se ceară bani părinților pentru realizarea unor lucrări, în condițiile în care în fiecare an se alocă bani de la bugetul local pentru întreținerea și repararea școlilor, pe baza solicitărilor făcute de conducerile școlilor. Sumele se aprobă de către Consiliul Local, la începutul fiecărui an, odată cu bugetul local. Anul acesta, suma alocată lucrărilor de reparații la unitățile de învățământ a fost de 1.238.700 lei.
În al doilea rând, nu ar trebui să fie nevoie sub nicio formă de ”sprijinul” niciunui ales local pentru niciun fel de problemă, alta decât se află în fișa postului său; nu ar trebui folosiți sub nicio formă oameni din administrația locală, plătiți din bani publici, pentru interesul care pare mai degrabă unul personal, chiar electoral, al unui ales local!
În al treilea rând, care sunt criteriile pentru care se alege o firmă sau alta în vederea realizării unor lucrări la o școală? Și de ce niște părinți - angajați ai Primăriei Câmpina pot lua o asemenea decizie în privința unor firme?
Nu așteptăm să se întâmple nimic spectaculos, dar considerăm că trebuie tras un semnal de alarmă, pentru că în școală nu ar trebui să existe astfel de situații în care se să amestece alte interese cu cele ale învățământului. Orice fel de interes ar fi!
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Câmpina au intervenit, marți după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins o locuință și anexele aferente în comuna Provița de Jos, satul Drăgăneasa.
În cursul zilei de duminică a încetat din viață unul dintre cei mai cunoscuți medici stomatologi din Câmpina - doctor Ecaterina Duminecă. Reputatul medic împlinise pe 6 martie vârsta de 82 ani.
Scriam recent despre faptul că antrenorul de natație Octavian Postolache, președinte și membru fondator al Clubului Contratimp, a fost diagnosticat cu anevrism gigant de aortă ascendentă, care a atins un diametru critic de 7,2 cm, iar fiecare oră care trecea creștea riscul unei rupturi fatale.
În Câmpina se derulează un proiect foarte interesant și necesar - ”Calificat pentru viitor”, care propune inclusiv stagii de practică pentru elevi la mai mulți agenți economici din Câmpina, parteneri în cadrul acestui proiect.