Angajații instituțiilor de cultură din Câmpina rămân cu salariile sub cele ale femeilor de serviciu și șoferilor de la Primărie

Actualitate (Categoria articolului)

Un proiect așteptat cu maxim interes la ultima ședință a Consiliului Local Câmpina a fost cel privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul contractual din cadrul Casei de Cultură și Casei Tineretului. Proiectul a fost inițiat de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea, a avut avize nefavorabile din partea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, inclusiv din partea secretarului municipiului, iar la vot a fost respins (10 voturi împotrivă - consilierii PNL și PMP; 8 voturi pentru - consilierii PSD și ALDE, Daniel Ioniță nu a votat).

Poate vă amintiți faptul că o întreagă discuție pe tema acestui proiect a avut loc la Primăria Câmpina, la jumătatea lunii ianuarie, la solicitarea Comisiei juridice și de administrație publică a Consiliului Local. Încă de atunci s-a văzut foarte clar opoziția reprezentanților Primăriei Câmpina față de o posibilă majorare a salariilor angajaților din instituțiile subordonate administrației locale. La ședința Consiliului Local, opoziția a fost și mai clară, indiferent de argumentele prezentate de inițiatori. 
De fapt, proiectul propus de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea prevedea includerea angajaților de la Casa de Cultură și Casa Tineretului în familia ocupațională “Administrație”, ceea ce echivala cu creșterea salariilor acestor angajați la nivelul celor din Primărie. Demersul se baza pe apariția Ordonanței de Urgență nr. 90/2018 (care aduce unele modificări Legii salarizării bugetarilor și clarifică situația instituțiilor și serviciilor publice din subordinea administrației locale), precum și pe răspunsul foarte clar al Ministerului Muncii la adresa transmisă de Casa de Cultură (unde se spune că salarizarea se face pe funcțiile din nomenclatoarele specifice administrației publice pentru instituțiile din subordinea administrației publice).
Juriștii Primăriei Câmpina nu au fost de acord cu argumentele aduse, iar primarul Horia Tiseanu le-a susținut punctul de vedere, trimițându-i implicit pe salariații celor două instituții în instanță pentru a-și cere drepturile salariale: “Nu a fost o rea-voință din partea noastră, ci răspunsurile pe care le-am primit și noi pe această temă au fost atât de ambigue, încât nimeni nu a avut curajul să zică da, să mărim salariile. Noi credem că o acțiune în instanță ar fi lămuritoare și nu cred că este vreo problemă dacă se ajunge în instanță”.
Un punct de vedere interesant l-a avut consilierul Florin Frățilă, care a făcut referire la nivelul actual de salarizare de la Casa de Cultură și Casa Tineretului: “Marea majoritate a salariaților din sistemul de cultură, care ne reprezintă și oferă servicii în acest domeniu, au salariul la nivel de femeie de serviciu din Primărie. Să nu vă mirați că nivelul acestor servicii va scădea dramatic, pentru că nu mai stă nimeni pe 20 milioane lei vechi să conducă o instituție, oricare ar fi ea”.
În prezent, la Casa de Cultură “Geo Bogza”, nivelul net al salariilor angajaților este următorul: responsabil instituție (șef serviciu) – 1.600 lei; contabil – 1.900 lei; referent cultural (cu studii superioare) – 1.393 lei; casier – 1.187 lei; îngrijitor – 1.187 lei. Situația este aproximativ aceeași la toate instituțiile de cultură din Câmpina (Muzeul Hasdeu, Biblioteca Municipală, Casa Tineretului).
Discuțiile au fost ample și interesante (video), dar la final proiectul a fost respins prin vot politic. Din păcate, nici de această dată nu s-a discutat nimic despre situația Bibliotecii Municipale, instituție inclusă în aparatul de specialitate al primarului, asta în condițiile în care activitatea bibliotecilor este reglementată de o lege specială (334/2002 cu completările și modificările ulterioare) potrivit căreia "bibliotecile municipale sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridică". La Câmpina, Biblioteca Municipală face parte din aparatul propriu al primarului, nu are personalitate juridică, dar salariile angajaților nu sunt la nivelul celor din categoria administrație publică, oamenii fiind încadrați la instituții culturale - biblioteci. 

Citiți și: Dacă vor creșteri salariale, angajații Casei de Cultură și Casei Tineretului din Câmpina vor trebui să se adreseze instanțelor de judecată

5707 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Elena 18.02.2019 19:52 Rusine ! Daca apartin de Primarie de ce nu le dati aceleasi drepturi ? Probabil va ganditi ca se micsoreaza fondul de salarii si nu va mai ajunge voua ?

Actualitate

2077 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.

1283 vizualizari
15 apr. 2024 12:55

Un brad riscă să se prăbușescă în stația de la ”Salcie”, în centrul Câmpinei

De la o zi la alta bradul aflat chiar în spatele stației din fața fostului complex de la ”Salcie” se înclină din ce în ce mai amenințător și riscă să se prăbușească.

Alte stiri recente

162 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.

300 vizualizari
16 apr. 2024 10:58

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), campion european la karate SKDUN

La Debrecen, în Ungaria, s-au desfășurat, în perioada 12-14 aprilie 2024, Campionatul European de Karate SKDUN și Cupa Europei SKDUN. Din lotul național al României, prezent la Debrecen, au făcut parte și doi sportivi câmpineni, de la Clubul AIKO. Este vorba despre Rareș Hodoiu și Alexandru Petre, iar rezultatele lor sunt excepționale la o competiție de un asemenea nivel.