Angajații instituțiilor de cultură din Câmpina rămân cu salariile sub cele ale femeilor de serviciu și șoferilor de la Primărie

Actualitate (Categoria articolului)

Un proiect așteptat cu maxim interes la ultima ședință a Consiliului Local Câmpina a fost cel privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul contractual din cadrul Casei de Cultură și Casei Tineretului. Proiectul a fost inițiat de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea, a avut avize nefavorabile din partea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, inclusiv din partea secretarului municipiului, iar la vot a fost respins (10 voturi împotrivă - consilierii PNL și PMP; 8 voturi pentru - consilierii PSD și ALDE, Daniel Ioniță nu a votat).

Poate vă amintiți faptul că o întreagă discuție pe tema acestui proiect a avut loc la Primăria Câmpina, la jumătatea lunii ianuarie, la solicitarea Comisiei juridice și de administrație publică a Consiliului Local. Încă de atunci s-a văzut foarte clar opoziția reprezentanților Primăriei Câmpina față de o posibilă majorare a salariilor angajaților din instituțiile subordonate administrației locale. La ședința Consiliului Local, opoziția a fost și mai clară, indiferent de argumentele prezentate de inițiatori. 
De fapt, proiectul propus de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea prevedea includerea angajaților de la Casa de Cultură și Casa Tineretului în familia ocupațională “Administrație”, ceea ce echivala cu creșterea salariilor acestor angajați la nivelul celor din Primărie. Demersul se baza pe apariția Ordonanței de Urgență nr. 90/2018 (care aduce unele modificări Legii salarizării bugetarilor și clarifică situația instituțiilor și serviciilor publice din subordinea administrației locale), precum și pe răspunsul foarte clar al Ministerului Muncii la adresa transmisă de Casa de Cultură (unde se spune că salarizarea se face pe funcțiile din nomenclatoarele specifice administrației publice pentru instituțiile din subordinea administrației publice).
Juriștii Primăriei Câmpina nu au fost de acord cu argumentele aduse, iar primarul Horia Tiseanu le-a susținut punctul de vedere, trimițându-i implicit pe salariații celor două instituții în instanță pentru a-și cere drepturile salariale: “Nu a fost o rea-voință din partea noastră, ci răspunsurile pe care le-am primit și noi pe această temă au fost atât de ambigue, încât nimeni nu a avut curajul să zică da, să mărim salariile. Noi credem că o acțiune în instanță ar fi lămuritoare și nu cred că este vreo problemă dacă se ajunge în instanță”.
Un punct de vedere interesant l-a avut consilierul Florin Frățilă, care a făcut referire la nivelul actual de salarizare de la Casa de Cultură și Casa Tineretului: “Marea majoritate a salariaților din sistemul de cultură, care ne reprezintă și oferă servicii în acest domeniu, au salariul la nivel de femeie de serviciu din Primărie. Să nu vă mirați că nivelul acestor servicii va scădea dramatic, pentru că nu mai stă nimeni pe 20 milioane lei vechi să conducă o instituție, oricare ar fi ea”.
În prezent, la Casa de Cultură “Geo Bogza”, nivelul net al salariilor angajaților este următorul: responsabil instituție (șef serviciu) – 1.600 lei; contabil – 1.900 lei; referent cultural (cu studii superioare) – 1.393 lei; casier – 1.187 lei; îngrijitor – 1.187 lei. Situația este aproximativ aceeași la toate instituțiile de cultură din Câmpina (Muzeul Hasdeu, Biblioteca Municipală, Casa Tineretului).
Discuțiile au fost ample și interesante (video), dar la final proiectul a fost respins prin vot politic.

Citiți și: Dacă vor creșteri salariale, angajații Casei de Cultură și Casei Tineretului din Câmpina vor trebui să se adreseze instanțelor de judecată

4666 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Elena 18.02.2019 19:52 Rusine ! Daca apartin de Primarie de ce nu le dati aceleasi drepturi ? Probabil va ganditi ca se micsoreaza fondul de salarii si nu va mai ajunge voua ?

Actualitate

457 vizualizari
22 mar. 2019 13:38

Lucrări pentru introducerea unui canal de colectare a apelor pluviale la intersecția străzilor I.H. Rădulescu și Drumul Taberei din Câmpina

La intersecția străzilor Ion Heliade Rădulescu, Drumul Taberei și Muscelului din municipiul Câmpina este în curs de execuție o lucrare de colectare a apelor pluviale și de dirijare a acestora spre pârâul Câmpinița. Este o investiție despre care se vorbește de mai mulți ani, dar abia în 2018 a fost aprobată de Consiliul Local, iar licitația în vederea executării lucrărilor a fost finalizată în ianuarie 2019.

1893 vizualizari
21 mar. 2019 11:40

Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită la Școala Centrală Câmpina

La intrarea în incinta Școlii Gimnaziale Centrale Câmpina atrage imediat atenția o expoziție deosebită. Desene, picturi, machete, mânuțe cu mesaje scrise în limba franceză, steagul României alături de cel al Franței. Copiii au sărbătorit ieri, 20 martie 2019, Ziua Internațională a Francofoniei, iar întreaga săptămână este dedicată limbii franceze.

Alte stiri recente

565 vizualizari
22 mar. 2019 12:40

Pericol real pentru copii - o gaură în asfalt, la ieșirea din incinta Școlii "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din municipiul Câmpina ne-au semnalat existența unei gropi apărute chiar în zona pe unde elevii intră și ies în/din instituția de învățământ. Este vorba despre zona adiacentă porților laterale, cele dinspre sediul Distrigaz. Părinții sunt îngrijorați ca nu cumva această gaură din asfalt să devină o capcană pentru copii lor. La rândul nostru, semnalăm această problemă autorităților locale, cu speranță că vor lua măsurile necesare.

1805 vizualizari
21 mar. 2019 21:04

Liga A Prahova, etapa a 19-a. Avancronici și delegări

Sâmbătă și duminică au loc meciurile etapei a 19-a din Liga A Prahova. Capul de afiș al rundei pare a fi la Păulești, dar și la Brebu, Coada Izvorului sau Urlați se anunță meciuri interesante. Iată programul cu scurte avancronici și cu delegările arbitirlor și observatorilor: