Legea salarizării bugetarilor a fost aprobată astăzi de Senat și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional, în regim de urgență. Actul normativ aduce multe noutăți în privința salariilor din sistemul bugetar, dar împarte în două tabere administrația publică.
Conform proiectului Legii salarizării, indemnizațiile primarilor și viceprimarilor vor crește considerabil. Pentru ca lucrurile să fie mai clare, vă dăm ca exemplu situația de la Câmpina, municipiu care se încadrează la categoria între 20.000 și 50.000 locuitori (indemnizațiile sunt stabilite în funcție de numărul de locuitori ai unei localități).
Primarul Horia Tiseanu a avut, până în martie 2017, o indemnizație netă de 5.184 lei pe lună, iar indemnizația viceprimarului Adrian Pițigoi a fost de 2.913 lei pe lună (net). Prin OUG 9/2017, Guvernul a majorat cu 30% indemnizațiile primarilor și viceprimarilor, astfel că, în lunile aprilie, mai și iunie, indemnizațiile celor doi ajung la 6.740 lei (primarul), respectiv 3.787 lei (viceprimarul). De la 1 iulie 2017, după ce va intra în vigoare Legea salarizării, dispare majorarea de 30% și apare noua grilă de salarizare, conform căreia primarul Horia Tiseanu ar urma să aibă o indemnizație brută de 10.150 lei, iar viceprimarul undeva la 7.000 lei.
Proporțional vor crește și indemnizațiile consilierilor locali, pentru că, în conformitate cu legea salarizării, un consilier local încasează lunar 10% din indemnizația primarului.
În privința angajaților din primării și consilii județene, funcționari publici, aici situația este destul de tensionată, sindicatele amenințând cu declanșarea unor proteste chiar începând de mâine. Și asta pentru că noua Lege a salarizării bugetarilor nu prevede o grilă de salarizare pentru angajații din administrația publică locală și județeană, salariile lor urmând să fie stabilite prin decizii ale Consiliului Local, respectiv Consiliului Județean.
CâmpinaTV.ro a semnalat în mai multe rânduri situații de pe domeniul public în care vegetația părea să pună stăpânire pe carosabil sau trotuare ori alte căi de acces. De asemenea, mulți câmpineni scriu pe rețele de socializare despre situații similare.
Un câmpinean a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini suprinse zilele trecute pe Strada Milcovului, la intrarea dinspre Strada BP Hasdeu, pe lângă fostul complex alimentar.
”Ghinion” ar putea zice bărbatul de 37 ani, care avea permisul suspendat și a fost prins de... radar. Alții ar putea spune, pe drept cuvânt, teribilism, prostie, inconștiență...
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a semnalat că pe Strada Podului, în zona Bulevardului, există o mică alunecare de teren, acoperită de vegetație abundentă, care poate fi un pericol pentru oricine trece prin zonă.