Poate cel mai discutat proiect dintre cele aflate pe masa consilierilor câmpineni la ședința din 26 septembrie 2019 a fost cel privind revocarea HCL 60/27 aprilie 2017 privind stabilirea cotei părți din chiria ce va fi încasată de către titularii drepturilor de administrare asupra bunurilor proprietate publică. Mai exact, a fost revocată hotărârea prin care instituțiile din subordinea Primăriei aveau dreptul să utilizeze 50% din veniturile din chirii. De acum înainte, aceste venituri din chirii se vor duce 100% la bugetul local. Și este vorba despre Piața Centrală, Clubul Sportiv, Casa de Cultură, Casa Tineretului.
Totul a plecat de la modificarea legislației prin adoptarea Codului Administrativ, iar de aici s-a iscat o întreagă dispută juridică. Serviciul Pieței Centrale și Casa de Cultură au transmis adrese Primăriei Câmpina prin care interpretează modificările legislative în favoarea lor, în sensul că nu mai sunt obligate să direcționeze la bugetul local 50% din chirii, ci au dreptul să păstreze integral aceste venituri. Pe de altă parte, juriștii Primăriei susțin că, din contră, instituțiile din subordine trebuie să vireze acum integral veniturile din chirii către bugetul local. S-au cerut clarificări la nivel guvernamental, dar acestea mai rău au bulversat lucrurile, Ministerul Dezvoltării transmițând că ”ar trebui” ca veniturile din chirii să fie virate integral la bugetul local. Dar acel ”ar trebui” este discutabil, iar consilierul Elena Albu chiar a amintit că, în alte situații, Primăria Câmpina nu și-a însușit acest ”ar trebui” ca obligativitate. Au fost discuții ample, aprinse, controversate, pe care le puteți urmări în materialul video.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, dar discuțiile vor mai continua, cel puțin pe două aspecte. În primul rând, aberația legislativă legiferată și la Câmpina va duce la situația ca niciuna dintre instituțiile din subordinea administrației locale să nu își mai bată capul pentru a obține venituri proprii pentru că oricum activitatea lor va fi integral subvenționată de la bugetul local. În al doilea rând, hotărârea adoptată va avea și un alt efect - Serviciul Piață va trece pe subvenție integrală și va trebui inclus în grila de salarizare a administrației locale, ceea ce înseamnă majorarea salariilor angajaților de la Piața Centrală. Și mai rămâne o dilemă: ce se va întâmpla în cazul în care Curtea Constituțională va decide că prevederile Codului Administrativ sunt neconstituționale? Pentru că, după cum se știe, Codul Administrativ este la CCR, iar această instituție urmează să ia o decizie.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.