Primăria Câmpina va prelua la bugetul local toate veniturile din chirii încasate de instituțiile publice subordonate

Actualitate (Categoria articolului)

Poate cel mai discutat proiect dintre cele aflate pe masa consilierilor câmpineni la ședința din 26 septembrie 2019 a fost cel privind revocarea HCL 60/27 aprilie 2017 privind stabilirea cotei părți din chiria ce va fi încasată de către titularii drepturilor de administrare asupra bunurilor proprietate publică. Mai exact, a fost revocată hotărârea prin care instituțiile din subordinea Primăriei aveau dreptul să utilizeze 50% din veniturile din chirii. De acum înainte, aceste venituri din chirii se vor duce 100% la bugetul local. Și este vorba despre Piața Centrală, Clubul Sportiv, Casa de Cultură, Casa Tineretului.

Totul a plecat de la modificarea legislației prin adoptarea Codului Administrativ, iar de aici s-a iscat o întreagă dispută juridică. Serviciul Pieței Centrale și Casa de Cultură au transmis adrese Primăriei Câmpina prin care interpretează modificările legislative în favoarea lor, în sensul că nu mai sunt obligate să direcționeze la bugetul local 50% din chirii, ci au dreptul să păstreze integral aceste venituri. Pe de altă parte, juriștii Primăriei susțin că, din contră, instituțiile din subordine trebuie să vireze acum integral veniturile din chirii către bugetul local. S-au cerut clarificări la nivel guvernamental, dar acestea mai rău au bulversat lucrurile, Ministerul Dezvoltării transmițând că ”ar trebui” ca veniturile din chirii să fie virate integral la bugetul local. Dar acel ”ar trebui” este discutabil, iar consilierul Elena Albu chiar a amintit că, în alte situații, Primăria Câmpina nu și-a însușit acest ”ar trebui” ca obligativitate. Au fost discuții ample, aprinse, controversate, pe care le puteți urmări în materialul video.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, dar discuțiile vor mai continua, cel puțin pe două aspecte. În primul rând, aberația legislativă legiferată și la Câmpina va duce la situația ca niciuna dintre instituțiile din subordinea administrației locale să nu își mai bată capul pentru a obține venituri proprii pentru că oricum activitatea lor va fi integral subvenționată de la bugetul local. În al doilea rând, hotărârea adoptată va avea și un alt efect -  Serviciul Piață va trece pe subvenție integrală și va trebui inclus în grila de salarizare a administrației locale, ceea ce înseamnă majorarea salariilor angajaților de la Piața Centrală. Și mai rămâne o dilemă: ce se va întâmpla în cazul în care Curtea Constituțională va decide că prevederile Codului Administrativ sunt neconstituționale? Pentru că, după cum se știe, Codul Administrativ este la CCR, iar această instituție urmează să ia o decizie. 

4169 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1828 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1840 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

654 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

141 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.