Luna trecută s-au împlinit șase ani de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din municipiul Câmpina în DN1. Investiția a costat 25,5 milioane lei, din care 20 milioane lei au reprezentat valoarea finanțării nerambursabile din fonduri europene. O lucrare deosebită și foarte utilă, este adevărat. Dar la fel de adevărat este faptul că problemele legate de această investiție par a nu se mai termina. Iar Câmpina plătește pentru ele.
Patru corecții financiare au fost aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru nereguli la această investiție. Asta înseamnă patru procese lungi și dificile între Primăria Câmpina și ministerul menționat. Două dintre procese s-au finalizat. Unul a fost câștigat de administrația câmpineană și unul de Ministerul Dezvoltării. Mai sunt încă două, ambele pierdute de Primărie la instanța de fond, iar recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se pierd definitiv, mai ales cel privind corecția de 5,54 milioane lei, va fi un dezastru pentru bugetul local. Per total, cele patru corecții aplicate de Ministerul Dezvoltării înseamnă aproximativ 6,84 milioane lei, adică mai mult de un sfert din valoarea totală a investiției. Dar să le luăm pe rând.
Dosarul 82/42/2013. Corecție în valoare de 1,39 milioane lei (cu tot cu TVA) aplicată de Ministerul Dezvoltării pentru o schimbare a soluției tehnice, fața de proiectul inițial, în privința amplasării picioarelor pasajului. Schimbare determinată de existența unor conducte pe care nu le-a revendicat nimeni. Primăria a dat în judecată ministerul și a pierdut la Curtea de Apel Ploiești, dar a făcut recurs și a câștigat pe 15 octombrie 2014, printr-o sentință definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dosarul 680/2/2014. Corecție în valoare de 35.100 lei aplicată pentru unele nereguli la procedura de achiziție publică de pe SEAP. Ministerul Dezvoltării a câștigat procesul la Curtea de Apel București, Primăria Câmpina a făcut recurs, iar pe 3 iunie 2016, Înalta Curte a respins recursul ca fiind nefondat. Fiscul a demarat procedura de executare silită a Primăriei și, pentru a evita blocarea conturilor, administrația locală a achitat valoarea corecției.
Dosarul 26/42/2016. Corecție de 5,54 milioane lei. Cea mai importantă dintre toate, aplicată pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru "bretelele" pasajului suprateran). Primăria a pierdut procesul la Curtea de Apel Ploiești și a făcut recurs la Înalta Curte. Dosarul a intrat în procedura de filtru (verificare prealabilă), ședința fiind programată pentru mâine, 9 mai 2018, ora 11.00. Ulterior se va stabili primul termen de judecată a recursului. Dacă acest proces se pierde, administrația locală va trebui să plătească de la bugetul local 5,54 milioane lei către minister și nu este o sumă neglijabilă.
Dosarul 3390/2/2017. Corecție de 104.678 lei aplicată pentru "nerespectarea, de către autoritatea contractantă, a principiului liberei concurențe". Mai exact, este vorba despre nereguli privind achiziția publică a unor lucrări adiacente investiției (iluminat și strângerea și transportul deșeurilor rezultate din construcție), lucrări care au fost atribuite direct de către Primărie, fără licitație. Fondul s-a judecat la Curtea de Apel București, unde Primăria Câmpina a pierdut (soluție dată pe 6 decembrie 2017). Recursul se va judeca la Înalta Curte. Cauza este în procedură de filtru și urmează să fie stabilit primul termen.
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.