Jenica Tabacu, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate, în ședința de joi, 26 august 2021, acordarea titlului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" (post-mortem) fostului director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", Jenica Tabacu, pentru contribuțiile aduse la dezvoltarea localității în plan cultural și științific.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierii Livia Lupu (PSD), Horațiu Zăgan (PSD), Andrei Duran (PSD) și Liviu Davidescu (ProRomânia). Livia Lupu a vorbit în plenul Consiliului Local despre personalitatea Jenicăi Tabacu, cea care a condus timp de aproape 20 de ani Muzeul Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", iar întreaga sa carieră și-a dedicat-o studiului profund al operei marelui savant și fiicei sale, Iulia Hasdeu. (video)
Jenica Tabacu s-a născut la 30 iulie 1968 în Câmpina. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. În perioada 1995-1996 a fost muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, pentru ca, din 1996, să se transfere la Muzeul Memorial “B.P Hasdeu”, instituție a cărei conducere a preluat-o în 1999, când avea doar 31 de ani. Din acest moment, numele său devine sinonim cu cel al Castelului Iulia Hasdeu.
În anul 2006 și-a luat doctoratul în filologie – „Magna cum laudae”, la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române, tema de doctorat fiind - „Viaţa şi activitatea lui B.P. Hasdeu între anii 1888-1907”. 
Lucrarea sa de doctorat a devenit carte - „Amurgul Demiurgului”. A cercetat toate manuscrisele lui Hasdeu, necunoscute publicului, conservate în arhive şi biblioteci din Bucureşti, Craiova şi Câmpina. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume, în baza cărora se fac în prezent cercetări aprofundate la universități din țară, dar și din străinătate. În anul 2007 a obținut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, atestatul fiind emis de Ministerul Culturii şi Cultelor cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor Publice. A urmat stagii de specializare și perfecționare în muzeologie și în evidenţa informatizată şi clasarea patrimoniului cultural naţional mobil. A devenit cercetător științific gradul al II-lea. 
A scris "O corespondență pentru eternitate", o carte-document care include cele 365 de scrisori traduse în limba română, scrisorile Iuliei, dar și cele ale tatălui său, Bogdan Petriceicu Hasdeu și ale mamei sale din perioada în care Iulia Hasdeu studia la Paris. Această carte a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. “Iulia, o scânteie...” se numește piesa de teatru care a avut premiera pe 26 octombrie 2017, la Teatrul Elisabeta din București, iar pe 2 iulie 2018 s-a jucat la Câmpina. 
A primit numeroase distincții naționale și internaționale pentru activitatea sa culturală dintre care amintim Diploma de Excelenţă din partea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO - pentru promovarea valorilor spirituale româneşti și Medalia “Pentru prietenie în francofonie” din partea Clubului RICHELIEU INTERNATIONAL din Canada.
În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să aducă, în administrarea Consiliului Local, Castelul “Iulia Hasdeu”, care aparținea de Consiliul Județean, apoi s-a luptat, alături de avocatul Constantin Pănoiu, să păstreze castelul în proprietatea Câmpinei. Aproape șase ani a durat procesul cu pretinșii moștenitori ai savantului, care doreau castelul. Procesul s-a încheiat în 2007, la Înalta Curte de Casație şi Justiție, castelul păstrându-şi definitiv statutul pe care îl avea încă din 1957, când tot printr-o hotărâre judecătorească fusese inclus în domeniul public al Câmpinei.
Jenica Tabacu a fost consilier local, în perioada 2004-2009 și consilier județean în perioada 2012-2016. Jenica Tabacu a încetat din viață pe 21 decembrie 2018.
(extras din referatul de aprobare al proiectului)

Titlul onorific va fi oferit familiei Jenicăi Tabacu într-o viitoare ședință a Consiliului Local.

5843 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Amena 27.08.2021 16:54 Nu inteleg cum poti face un cetatean de onoara, cand el si-a pus capat zilelelor prin spanzurare. Frumos exemplu ... de onoare.
  • alex.a 27.08.2021 19:40 O doamna.Cred ca orasul arata altfel cu dansa la conducere sau cu dna Sanda Mocuta.Au fost doar barbati,asa si-o fi facut datoria la fostul loc de munca cum si-au dat ''silinta'' unu sau mai multe mandate de consilieri ,primar,viceprimar.?Ma refer la toti barbatii,cu studii superioare care s-au perindat prin primarie.Si dupa timpul pierdut ajung la vorba dl Arghir-si nu am facut nimic.Sa fii consilier si sa stai de mistouri si jigniri,pe banii unor oameni care muncesc si platesc taxele.INCREDIBIL.Daca nici asta nu este tupeu.....ii mai vede cineva sa discute cu cetatenii si cand sunt consilieri?

Actualitate

140 vizualizari
26 iun. 2022 19:45

Beci inundat pe Strada Rahovei și copac doborât pe Strada Cuza, efectele ploii puternice de duminică, de la Câmpina

În condițiile existenței unui cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, la Câmpina a plouat duminică după-amiază câteva ore bune.

1148 vizualizari
26 iun. 2022 15:32

Incendiu la Provița de Sus. Pompierii intervin cu efective mărite pentru a nu se propaga focul și la alte case

UPDATE - Incendiul a fost lichidat. Pompierii acționează în continuare pentru înlăturarea efectelor negative generate de acesta. Din fericire,nu s-au înregistrat victime, informează purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.
Duminică după-amiază, în jurul orei 15.20, pompierii câmpineni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la Provița de Sus.

Alte stiri recente

154 vizualizari
26 iun. 2022 18:52

Atleții câmpineni Ștefan Gagiu și Eduard Unguroaica vor reprezenta România la FOTE 2022, din Slovacia

În perioada 24-30 iulie 2022, la Banska Bystrica, în Slovacia, are loc ediția din acest an a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Din delegația României la atletism fac parte și doi câmpineni, urmare a rezultatelor foarte bune din acest sezon.

223 vizualizari
26 iun. 2022 17:42

Iarina Cojocaru, dublă campioană națională la natație în probele de 100m bras și 200m bras

În perioada 22-26 iunie 2022,  la Târgoviște a avut loc Campionatul Național de Natație pentru Cadeți. Clubul câmpinean Barracuda a participat la categoria sub 12 ani cu Iarina Cjocaru, antrenată chiar de tatăl ei, Gabriel Cojocaru, iar performanțele sale au fost de top.