Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate, în ședința de joi, 26 august 2021, acordarea titlului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" (post-mortem) fostului director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", Jenica Tabacu, pentru contribuțiile aduse la dezvoltarea localității în plan cultural și științific.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierii Livia Lupu (PSD), Horațiu Zăgan (PSD), Andrei Duran (PSD) și Liviu Davidescu (ProRomânia). Livia Lupu a vorbit în plenul Consiliului Local despre personalitatea Jenicăi Tabacu, cea care a condus timp de aproape 20 de ani Muzeul Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", iar întreaga sa carieră și-a dedicat-o studiului profund al operei marelui savant și fiicei sale, Iulia Hasdeu. (video)
Jenica Tabacu s-a născut la 30 iulie 1968 în Câmpina. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. În perioada 1995-1996 a fost muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, pentru ca, din 1996, să se transfere la Muzeul Memorial “B.P Hasdeu”, instituție a cărei conducere a preluat-o în 1999, când avea doar 31 de ani. Din acest moment, numele său devine sinonim cu cel al Castelului Iulia Hasdeu.
În anul 2006 și-a luat doctoratul în filologie – „Magna cum laudae”, la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române, tema de doctorat fiind - „Viaţa şi activitatea lui B.P. Hasdeu între anii 1888-1907”. Lucrarea sa de doctorat a devenit carte - „Amurgul Demiurgului”. A cercetat toate manuscrisele lui Hasdeu, necunoscute publicului, conservate în arhive şi biblioteci din Bucureşti, Craiova şi Câmpina. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume, în baza cărora se fac în prezent cercetări aprofundate la universități din țară, dar și din străinătate. În anul 2007 a obținut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, atestatul fiind emis de Ministerul Culturii şi Cultelor cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor Publice. A urmat stagii de specializare și perfecționare în muzeologie și în evidenţa informatizată şi clasarea patrimoniului cultural naţional mobil. A devenit cercetător științific gradul al II-lea.
A scris "O corespondență pentru eternitate", o carte-document care include cele 365 de scrisori traduse în limba română, scrisorile Iuliei, dar și cele ale tatălui său, Bogdan Petriceicu Hasdeu și ale mamei sale din perioada în care Iulia Hasdeu studia la Paris. Această carte a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. “Iulia, o scânteie...” se numește piesa de teatru care a avut premiera pe 26 octombrie 2017, la Teatrul Elisabeta din București, iar pe 2 iulie 2018 s-a jucat la Câmpina.
A primit numeroase distincții naționale și internaționale pentru activitatea sa culturală dintre care amintim Diploma de Excelenţă din partea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO - pentru promovarea valorilor spirituale româneşti și Medalia “Pentru prietenie în francofonie” din partea Clubului RICHELIEU INTERNATIONAL din Canada.
În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să aducă, în administrarea Consiliului Local, Castelul “Iulia Hasdeu”, care aparținea de Consiliul Județean, apoi s-a luptat, alături de avocatul Constantin Pănoiu, să păstreze castelul în proprietatea Câmpinei. Aproape șase ani a durat procesul cu pretinșii moștenitori ai savantului, care doreau castelul. Procesul s-a încheiat în 2007, la Înalta Curte de Casație şi Justiție, castelul păstrându-şi definitiv statutul pe care îl avea încă din 1957, când tot printr-o hotărâre judecătorească fusese inclus în domeniul public al Câmpinei.
Jenica Tabacu a fost consilier local, în perioada 2004-2009 și consilier județean în perioada 2012-2016. Jenica Tabacu a încetat din viață pe 21 decembrie 2018.
(extras din referatul de aprobare al proiectului)
Titlul onorific va fi oferit familiei Jenicăi Tabacu într-o viitoare ședință a Consiliului Local.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada B.P. Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.