CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Jenica Tabacu, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpina

- Actualitate -

Jenica Tabacu, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpina

Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate, în ședința de joi, 26 august 2021, acordarea titlului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" (post-mortem) fostului director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", Jenica Tabacu, pentru contribuțiile aduse la dezvoltarea localității în plan cultural și științific.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierii Livia Lupu (PSD), Horațiu Zăgan (PSD), Andrei Duran (PSD) și Liviu Davidescu (ProRomânia). Livia Lupu a vorbit în plenul Consiliului Local despre personalitatea Jenicăi Tabacu, cea care a condus timp de aproape 20 de ani Muzeul Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", iar întreaga sa carieră și-a dedicat-o studiului profund al operei marelui savant și fiicei sale, Iulia Hasdeu. (video)
Jenica Tabacu s-a născut la 30 iulie 1968 în Câmpina. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. În perioada 1995-1996 a fost muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, pentru ca, din 1996, să se transfere la Muzeul Memorial “B.P Hasdeu”, instituție a cărei conducere a preluat-o în 1999, când avea doar 31 de ani. Din acest moment, numele său devine sinonim cu cel al Castelului Iulia Hasdeu.
În anul 2006 și-a luat doctoratul în filologie – „Magna cum laudae”, la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române, tema de doctorat fiind - „Viaţa şi activitatea lui B.P. Hasdeu între anii 1888-1907”. 
Lucrarea sa de doctorat a devenit carte - „Amurgul Demiurgului”. A cercetat toate manuscrisele lui Hasdeu, necunoscute publicului, conservate în arhive şi biblioteci din Bucureşti, Craiova şi Câmpina. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume, în baza cărora se fac în prezent cercetări aprofundate la universități din țară, dar și din străinătate. În anul 2007 a obținut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, atestatul fiind emis de Ministerul Culturii şi Cultelor cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor Publice. A urmat stagii de specializare și perfecționare în muzeologie și în evidenţa informatizată şi clasarea patrimoniului cultural naţional mobil. A devenit cercetător științific gradul al II-lea. 
A scris "O corespondență pentru eternitate", o carte-document care include cele 365 de scrisori traduse în limba română, scrisorile Iuliei, dar și cele ale tatălui său, Bogdan Petriceicu Hasdeu și ale mamei sale din perioada în care Iulia Hasdeu studia la Paris. Această carte a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. “Iulia, o scânteie...” se numește piesa de teatru care a avut premiera pe 26 octombrie 2017, la Teatrul Elisabeta din București, iar pe 2 iulie 2018 s-a jucat la Câmpina. 
A primit numeroase distincții naționale și internaționale pentru activitatea sa culturală dintre care amintim Diploma de Excelenţă din partea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO - pentru promovarea valorilor spirituale româneşti și Medalia “Pentru prietenie în francofonie” din partea Clubului RICHELIEU INTERNATIONAL din Canada.
În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să aducă, în administrarea Consiliului Local, Castelul “Iulia Hasdeu”, care aparținea de Consiliul Județean, apoi s-a luptat, alături de avocatul Constantin Pănoiu, să păstreze castelul în proprietatea Câmpinei. Aproape șase ani a durat procesul cu pretinșii moștenitori ai savantului, care doreau castelul. Procesul s-a încheiat în 2007, la Înalta Curte de Casație şi Justiție, castelul păstrându-şi definitiv statutul pe care îl avea încă din 1957, când tot printr-o hotărâre judecătorească fusese inclus în domeniul public al Câmpinei.
Jenica Tabacu a fost consilier local, în perioada 2004-2009 și consilier județean în perioada 2012-2016. Jenica Tabacu a încetat din viață pe 21 decembrie 2018.
(extras din referatul de aprobare al proiectului)

Titlul onorific va fi oferit familiei Jenicăi Tabacu într-o viitoare ședință a Consiliului Local.


26 Aug 2021 21:11 6820 vizualizari


Comentarii


  • 27.08.2021 19:40 alex.a O doamna.Cred ca orasul arata altfel cu dansa la conducere sau cu dna Sanda Mocuta.Au fost doar barbati,asa si-o fi facut datoria la fostul loc de munca cum si-au dat ''silinta'' unu sau mai multe mandate de consilieri ,primar,viceprimar.?Ma refer la toti barbatii,cu studii superioare care s-au perindat prin primarie.Si dupa timpul pierdut ajung la vorba dl Arghir-si nu am facut nimic.Sa fii consilier si sa stai de mistouri si jigniri,pe banii unor oameni care muncesc si platesc taxele.INCREDIBIL.Daca nici asta nu este tupeu.....ii mai vede cineva sa discute cu cetatenii si cand sunt consilieri?
  • 27.08.2021 16:54 Amena Nu inteleg cum poti face un cetatean de onoara, cand el si-a pus capat zilelelor prin spanzurare. Frumos exemplu ... de onoare.
149 vizualizari 24 Jun 2024 23:42 Primim de la cititori. Avarie la o conductă de apă pe Bulevardul Nicolae Bălcescu

Primim de la cititori. Avarie la o conductă de apă pe Bulevardul Nicolae Bălcescu

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse în seara de luni pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona blocurilor dintre Lidl și stadion.

citeste mai mult
3433 vizualizari 24 Jun 2024 17:24 Ploaia torențială a inundat pasajul de la Ceas, din centrul Câmpinei. Mesaj RO-ALERT pentru mai multe localități limitrofe

Ploaia torențială a inundat pasajul de la Ceas, din centrul Câmpinei. Mesaj RO-ALERT pentru mai multe localități limitrofe

Ploaia torențială, care a căzut luni după-amiază și la Câmpina a dus la inundarea Pasajului de la Ceas, din centrul localității. Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a trimis imagini sugestive în acest sens.

citeste mai mult
711 vizualizari 24 Jun 2024 15:28 Consilierii câmpineni vor vota peste 100.000 lei pentru expertizarea tehnică a Căminului Petrol

Consilierii câmpineni vor vota peste 100.000 lei pentru expertizarea tehnică a Căminului Petrol

Consiliul Local Câmpina se întrunește în ședință ordinară miercuri, 26 iunie, de la ora 17.00.

citeste mai mult
691 vizualizari 24 Jun 2024 15:04 Marți, 25 iunie, începe examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a

Marți, 25 iunie, începe examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a

Începând de marți, 25 iunie 2024, elevii claselor a VIII-a vor susține primul examen important din viața lor - Evalaurea Națională.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV