În urma tot mai multor mesaje ale unor cititori, inclusiv din afara țării, începem astăzi prezentarea, în serial, a modului în care simt, trăiesc, înfruntă pandemia de coronavirus câmpineni aflați peste hotare. Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în orașul tău, aceasta este denumirea noului serial care va cuprinde povești adevărate, triste, dar adevărate, de la rude, prieteni (reali sau doar virtuali), cunoscuți, apropiați, oameni care se află departe de Câmpina și care au dorit să spună, să comunice, să transmită, într-un fel sau altul, mesaje celor de acasă. Dacă sunteți într-o asemenea situație sau cunoașteți câmpineni aflați în afara granițelor și care vor să ne spună cum se simte pandemia de coronavirus în orașul lor, îi așteptăm să ne transmită gândurile lor pe pagina noastră de Facebook - Campinatv sau la adresa de e-mail: tv.online.campina@gmail.com.
Episodul de față îl dedicăm unui oraș aflat, practic, în epicentrul dezastrului din Italia - Milano. De aici ne-a povestit cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus la Milano o câmpineancă - Emilia, care locuiește chiar în Milano și îngrijește o bătrână de 92 de ani. ”Este groaznic! Milano, Bergamo, Brescia... în toate aceste orașe e jale mare! La propriu! Se moare... Zilnic mor zeci de oameni în aceste orașe și este imposibil să nu fi afectat, pentru că la un moment dat îți moare cineva din familie, un prieten, un coleg, un apropiat... Am o prietenă de 50 de ani, din Buzău, care lucra în spital, s-a îmbolnăvit și, din păcate, este pe moarte... Și este foarte greu să poți accepta așa ceva! Aici, în Milano, practic, suntem închiși în case de mai bine de două săptămâni, iar restricțiile sunt extrem de de mari. Pe stradă nu e nimeni, toată lumea se uită la televizor, unde nu se discută decât despre acest subiect și vezi zilnic zeci de oameni care mor... Vorbesc zilnic cu apropiați, cunoscuți, prieteni de aici. Toată lumea este tristă, speriată, stresată. În ceea ce mă privește, după cum am spus, am grijă de o bătrână de 92 de ani, locuiesc la ea și fiul ei îmi trimite în cont bani pentru mâncare. Ies o dată pe săptămână și fac cumpărături stricte. Din punct de vedere al măsurilor luate de stat, se asigură 75% din salariu minim dacă nu ai venituri, nu au voie să te dea afară din casă dacă nu ai bani de chirie, pentru persoanele care nu au adăpost, statul le asigură un loc unde să stea și totul pentru a supraviețui în mod gratuit, băncile ajută persoanele care au rate. Am mai remarcat că există mulți voluntari care ajută persoanele în vârstă, bătrâni care poate nu au pe nimeni, cu asigurarea hranei, cu o serie de cumpărături de strictă necesitate. Statul pune mașini la dispoziție pentru persoanele care trebuie să facă dializă sau chimioterapie sau tratamente ce nu suportă amânare. Mesajul meu pentru câmpineni, pentru români, în general, este să stea în casă, să nu se ajungă și în România ca în Italia, mai ales că sistemul sanitar din România este jalnic, nici nu se compară cu ce condiții sunt aici, în Italia. Stați în casă, pentru binele vosstru, al tuturor celor dragi și al țării!”, ne-a povestit Emilia.
Bilanțul de ieri, 22 martie, din Italia, este cutremurător - 59.138 cazuri confirmate de infectare cu coronavirus, 5.476 persoane decedate și 7.024 persoane vindecate.
Citiți și - Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în... Londra
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.