La începutul anilor '70, la Câmpina, pe un platou din partea de est a orașului, se ridica Întreprinderea de Piese Turnate Câmpina. Astăzi, poarta de intrare în Turnătoria Centrală Orion mai este deschisă doar pentru lichidatorul judiciar.
Primele turnătorii au apărut în Câmpina la începutul secolului trecut. Mai întâi atelierul și turnătoria lui Carol Saicovici, apoi turnătoria fraților Zipter. Acela a fost începutul....
Ridicată în anii 1972-1973, Întreprinderea de Piese Turnate (IPT) Câmpina se întinde pe 24 hectare și a fost mulți ani singurul producător din România de cămăși și pompe de extracție pentru industria extractivă. La începuturile sale, atunci când a fost realizată și imaginea de colecție, avea câteva mii de angajați, atât din Câmpina, cât și din localitățile limitrofe. A venit revoluția, iar la finalul anilor '90, uzina a fost trecută pe lista unităților care urmau să fie lichidate. A fost momentul când societatea a fost achiziționată de familia Vasiliu, care a repus-o pe picioare, a investit aici, astfel că, în anul 2009, Turnătoria Centrală Orion avea 558 de angajați, o cifră de afaceri anuală de 15 milioane euro și producea anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane și vapoare, din care 40% pentru export. A urmat o nouă criză care a pus Turnătoria pe butuci, în prezent aflându-se în lichidare judiciară.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 10 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Bulevardul Elisabeta de ieri, Bulevardul Culturii de astăzi
Câmpina, România 100. Un loc aproape neschimbat - alimentara de "la linie" și magazinele de azi
Câmpina, România 100. Tipografia din spatele Atelierelor Tehnice ale Institutului, ieri şi azi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.