Un autocar plin cu prahoveni care trebuie să intre în carantină este parcat la Ploiești de câteva ore, până se va găsi o soluție privind cazarea oamenilor

Social (Categoria articolului)

Peste 30 de persoane stau de mai bine de șase ore într-un autocar parcat în Parcul Municipal Vest din Ploiești. Sunt prahoveni care au revenit acasă, noaptea trecută, de la Londra, iar din aeroport au fost preluați de Poliție și Jandarmerie pentru a fi duși într-un centru de carantină. Problema este că toate centrele de carantină din Prahova sunt pline, iar autoritățile județene încearcă să găsească o soluție pentru cazarea acestor oameni.

"Vor fi carantinați în cursul acestei zile. Locurile existente până acum au fost deja ocupate, au fost identificate alte locuri care sunt în curs de amenajare (dezinfecție, asigurarea pazei, împărțirea pe camere a persoanelor singure, a familiilor etc). Oamenii au primit mâncare și apă, iar Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a instalat un cort în zonă, cu caracter temporar. 30 de persoane sunt pentru cazare în Prahova, iar o persoană pentru transfer în alt județ", este precizarea primită din partea Prefecturii Prahova.
Persoanele aflate în autocar se întorc din Marea Britanie, o țară care, de două zile, se află pe lista celor incluse în "zona roșie" a epidemiei de coronavirus. Sunt oameni care veneau acasă pentru Sărbătorile Pascale, dar și oameni cărora le-au fost suspendate sau le-au încetat definitiv contractele de muncă. Este o situație extrem de dificilă, atât pentru ei, cât și pentru autorități, iar această situație va deveni din ce în ce mai complicată pentru că în Prahova nu mai sunt spații de carantinare. După cum precizează Prefectura Prahova, mulți primari refuză să accepte existența unor spații de carantină în localitatea lor. Potrivit HG 201/2020, autoritatea publică locală trebuie să rezolve problema spațiilor pentru persoanele care trebuie să intre în carantină, în acest lucru se aplică în foarte puține localități, motiv pentru care Prefectura, Consiliul Județean și Direcția de Sănătate Publică sunt nevoie să rezolve această situație. Până acum nu s-a trecut la măsuri extreme, cum ar fi rechiziționarea unor hoteluri, așa cum prevede legea în situații de urgență, dar probabil că se va ajunge și la asta, de vreme ce numărul românilor care se întorc în țară în această perioadă este din ce în ce mai mare.

Conform art.2 din Hotărârea de Guvern 201/2020, cheltuielile pentru carantină sunte acoperite de la bugetul de stat astfel:
a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora; în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora;
b) indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana - 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință; cheltuieli cu apa - între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - câte 2 pijamale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene. DSP virează banii primăriei din localitatea în care se află centrul de carantină, iar primăria respectivă plătește suma centrului de carantinare.

6755 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • alin 04.04.2020 18:57 Cine de vina domanelor si domnilor preseditele ca le da voie sa intre in tara sa ne imbolnavesca pe noi de nu inchide granitele sa vina in tara cand sor face bine
  • alin 04.04.2020 19:01 De aia stam noi in casa din cauza lor ca vin in tara ca ... sa ne imbolnavesca pe noi sa stea ... acolo unde sau dus ca nu iam trimis noi instrainatate

Social

3146 vizualizari
18 iun. 2021 18:11

Oferta educațională a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina pentru anul de învățământ 2021-2022

În perioada 7 iunie - 10 septembrie, Școala Postliceală ”Louis Pasteur” Câmpina face înscrieri pentru anul de învățământ 2021-2022. Planul de școlarizare cuprinde 75 locuri la specialitatea asistent medical generalist (3 ani, cursuri de zi) și 25 locuri la specialitatea asistent medical de farmacie (3 ani, cursuri de zi), ambele specializări fiind acreditate de Ministerul Educației și Cercetării.

4228 vizualizari
17 iun. 2021 19:03

Școala de șoferi Autoprof Câmpina premiază performanța. Reduceri pentru elevii cu media generală peste 9

Școala de șoferi Autoprof din Câmpina funcționează din anul 2005 și este un adevărat etalon în domeniu, fiind recunoscută ca o instituție care apreciază performanța. Acum, Autoprof vine cu o nouă provocare – acordă reduceri pentru elevii cu rezultate bune la învățătură, media generală peste 9 pe cel puțin un semestru.

Alte stiri recente

1600 vizualizari
20 iun. 2021 19:40

În ultima duminică a fiecărei luni de vară, în centrul Câmpinei va cânta fanfara

Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina a pregătit o serie de evenimente pentru ultimul week-end al fiecărei luni de vară. Sâmbăta sunt organizate diverse spectacole în aer liber, despre care am scris pe larg aici, iar a doua zi, duminica, de la ora 11.00, este pregătită o altă surpriză.

1254 vizualizari
20 iun. 2021 19:23

O săptămână până la alegerile pentru funcția de primar al comunei Șotrile. Bogdan Davidescu, din nou pe lista candidaților

În ultimii ani, singurele referiri despre comuna prahoveană Șotrile în presa națională sunt cele legate de isprăvile lui Bogdan Davidescu, fostul primar, condamnat în anul 2019 pentru pornografie infantilă. O condamnare cu suspendare, în urma căreia Davidescu și-a pierdut mandatul de primar. A fost exclus din PSD, așa, de fațadă, pentru că partidul nu a desemnat un alt candidat la Primărie, la alegerile locale din septembrie 2020. Bogdan Davidescu a candidat din nou, independent, și a câștigat cu 41,22%, față 34,94% cât a obținut principalul său contracandidat, liberalul Gabriel Broșteanu.