Un autocar plin cu prahoveni care trebuie să intre în carantină este parcat la Ploiești de câteva ore, până se va găsi o soluție privind cazarea oamenilor

Social (Categoria articolului)

Peste 30 de persoane stau de mai bine de șase ore într-un autocar parcat în Parcul Municipal Vest din Ploiești. Sunt prahoveni care au revenit acasă, noaptea trecută, de la Londra, iar din aeroport au fost preluați de Poliție și Jandarmerie pentru a fi duși într-un centru de carantină. Problema este că toate centrele de carantină din Prahova sunt pline, iar autoritățile județene încearcă să găsească o soluție pentru cazarea acestor oameni.

"Vor fi carantinați în cursul acestei zile. Locurile existente până acum au fost deja ocupate, au fost identificate alte locuri care sunt în curs de amenajare (dezinfecție, asigurarea pazei, împărțirea pe camere a persoanelor singure, a familiilor etc). Oamenii au primit mâncare și apă, iar Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a instalat un cort în zonă, cu caracter temporar. 30 de persoane sunt pentru cazare în Prahova, iar o persoană pentru transfer în alt județ", este precizarea primită din partea Prefecturii Prahova.
Persoanele aflate în autocar se întorc din Marea Britanie, o țară care, de două zile, se află pe lista celor incluse în "zona roșie" a epidemiei de coronavirus. Sunt oameni care veneau acasă pentru Sărbătorile Pascale, dar și oameni cărora le-au fost suspendate sau le-au încetat definitiv contractele de muncă. Este o situație extrem de dificilă, atât pentru ei, cât și pentru autorități, iar această situație va deveni din ce în ce mai complicată pentru că în Prahova nu mai sunt spații de carantinare. După cum precizează Prefectura Prahova, mulți primari refuză să accepte existența unor spații de carantină în localitatea lor. Potrivit HG 201/2020, autoritatea publică locală trebuie să rezolve problema spațiilor pentru persoanele care trebuie să intre în carantină, în acest lucru se aplică în foarte puține localități, motiv pentru care Prefectura, Consiliul Județean și Direcția de Sănătate Publică sunt nevoie să rezolve această situație. Până acum nu s-a trecut la măsuri extreme, cum ar fi rechiziționarea unor hoteluri, așa cum prevede legea în situații de urgență, dar probabil că se va ajunge și la asta, de vreme ce numărul românilor care se întorc în țară în această perioadă este din ce în ce mai mare.

Conform art.2 din Hotărârea de Guvern 201/2020, cheltuielile pentru carantină sunte acoperite de la bugetul de stat astfel:
a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora; în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora;
b) indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana - 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință; cheltuieli cu apa - între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - câte 2 pijamale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene. DSP virează banii primăriei din localitatea în care se află centrul de carantină, iar primăria respectivă plătește suma centrului de carantinare.

6523 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • alin 04.04.2020 18:57 Cine de vina domanelor si domnilor preseditele ca le da voie sa intre in tara sa ne imbolnavesca pe noi de nu inchide granitele sa vina in tara cand sor face bine
  • alin 04.04.2020 19:01 De aia stam noi in casa din cauza lor ca vin in tara ca ... sa ne imbolnavesca pe noi sa stea ... acolo unde sau dus ca nu iam trimis noi instrainatate

Social

1295 vizualizari
24 oct. 2020 07:45

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 octombrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2929 vizualizari
23 oct. 2020 07:53

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 23 octombrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

871 vizualizari
24 oct. 2020 11:01

Candidații din Prahova pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Săptămâna aceasta s-a încheiat depunerea listelor de candidaturi pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. Remarcăm, la fel ca și în alte rânduri atunci când este vorba de alegeri parlamentare, numărul extrem de mic de câmpineni prezenți pe listele pentru Parlamentul României, practic, unul singur aflându-se pe un loc eligibil - Ioan Adrian Pițigoi, care deschide lista pentru Senat a Partidului Mișcarea Populară.

1713 vizualizari
23 oct. 2020 21:09

La Cahul (Republica Moldova) a fost realizat locul de joacă finanțat de la bugetul Câmpinei

Încă de anul trecut, municipiul Câmpina a alocat suma de 40.000 lei pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii la Cahul, în Republica Moldova, localitate înfrățită cu Câmpina. Acum, locul de joacă a fost finalizat.