Sinagoga de la Câmpina, reinaugurată la 111 ani de când a fost construită

Actualitate (Categoria articolului)

Sunt ani buni de când la Sinagoga din Câmpina nu mai au loc slujbe pentru că nu mai există evrei care să vină să se roage aici. Cu toate acestea, Federația Comunităților Evreiești din România a decis că Sinagoga nu poate fi lăsată să se degradeze și poate fi folosită foarte bine ca un loc de întâlnire pentru cei interesați de istoria, cultura și tradițiile evreilor.

Prin urmare, obiectivul (construit în anul 1905 din donații ale celor 100 de familii de evrei din Câmpina) a fost renovat cu bani de la Guvern, iar aici a fost amenajat un punct muzeistic, care cuprinde mai multe fotografii și documente despre viața evreilor din Câmpina, despre contribuția lor la dezvoltarea Câmpinei de altădată, despre rolul lor în comunitatea locală. Sinagoga de la Câmpina a fost reinaugurată ieri. Un adevărat eveniment, la care a participat lume multă: reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, inclusiv președintele acestei organizații - deputatul Aurel Vainer și membri ai comunității evreiești din județul Prahova (majoritatea de la Ploiești, unde există o filială a Federației, condusă de Adela Herdan). Au participat, de asemenea, ministrul secretar de stat la Secretariatul pentru Culte - Victor Opaschi, primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi și consilierul Marian Dulă. 
A fost un eveniment cu momente vesele, cu multă muzică evreiască (formația Bucharest Klezmer Band), cu discursuri despre trecut și prezent (video). Au fost și unele momente triste, când s-au depănat amintiri și s-a vorbit despre suferințele poporului evreu și despre cei dispăruți. La intrarea în Sinagogă a fost montată și mezuzah, un mic simbol prezent în orice casă evreiască, o cutiuță care poate fi făcută din orice material și care conține un pergament pe care sunt scrise cuvinte din Deuteronom (a cincea carte a lui Moise), iar pe spate este scris cuvântul Shaddai (Atotputernicul).
De acum înainte, Sinagoga de la Câmpina poate fi folosită pentru întâlniri și chiar pentru concerte. Poate fi inclusă chiar și într-un circuit turistic, după cum spunea primarul Horia Tiseanu. Este o clădire frumoasă, primitoare, cochetă, situată pe Strada Dreptății, la nr. 5, în spatele BancPost. Momentul culminant al evenimentului de ieri a fost apariția minunatei actrițe Maia Morgenstern, dar despre această surpriză frumoasă vom scrie separat.

11558 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1605 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.

4736 vizualizari
12 oct. 2019 09:32

Atenție! De luni, 14 octombrie 2019, se închide Bulevardul Carol I din Câmpina, între sensul giratoriu de la Fibec și intersecția cu Strada Golești

Primăria municipiului Câmpina anunță că de luni, 14 octombrie 2019, ora 8.30, Bulevardul Carol I va fi închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la fostul complex comercial Fibec și intersecția cu Strada Frații Golești (Biserica de la Brazi). Se ia această măsură pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate de HidroPrahova cu fonduri europene. Practic, este vorba despre reluarea lucrărilor sistate în toamna lui 2015. Se va începe cu acest tronson pentru a putea fi racordată la rețeaua principală și pentru a putea fi dată în folosință canalizarea din Cartierul Câmpinița. Avizul de închidere a circulației este valabil până la 8 noiembrie 2019.

Alte stiri recente

1702 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.

769 vizualizari
14 oct. 2019 21:30

”Un pas către tine”, un proiect important destinat copiilor de la Centrul "Glasul Autismului" din Câmpina

Proiectul „Un pas către tine” se derulează pe parcursul a trei luni la Centrul ”Glasul Autismului” din Câmpina și își propune să valorifice potențialul copiilor cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai centrului menționat, prin implicarea în activități de coordonare, mișcare și sport. Acesta este cel de-al doilea proiect al Asociației "Glasul Autismului" finanțat de Kaufland în cadrul Programului START ONG, implementat de Act for Tomorrow.