Sunt ani buni de când la Sinagoga din Câmpina nu mai au loc slujbe pentru că nu mai există evrei care să vină să se roage aici. Cu toate acestea, Federația Comunităților Evreiești din România a decis că Sinagoga nu poate fi lăsată să se degradeze și poate fi folosită foarte bine ca un loc de întâlnire pentru cei interesați de istoria, cultura și tradițiile evreilor.
Prin urmare, obiectivul (construit în anul 1905 din donații ale celor 100 de familii de evrei din Câmpina) a fost renovat cu bani de la Guvern, iar aici a fost amenajat un punct muzeistic, care cuprinde mai multe fotografii și documente despre viața evreilor din Câmpina, despre contribuția lor la dezvoltarea Câmpinei de altădată, despre rolul lor în comunitatea locală. Sinagoga de la Câmpina a fost reinaugurată ieri. Un adevărat eveniment, la care a participat lume multă: reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, inclusiv președintele acestei organizații - deputatul Aurel Vainer și membri ai comunității evreiești din județul Prahova (majoritatea de la Ploiești, unde există o filială a Federației, condusă de Adela Herdan). Au participat, de asemenea, ministrul secretar de stat la Secretariatul pentru Culte - Victor Opaschi, primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi și consilierul Marian Dulă.
A fost un eveniment cu momente vesele, cu multă muzică evreiască (formația Bucharest Klezmer Band), cu discursuri despre trecut și prezent (video). Au fost și unele momente triste, când s-au depănat amintiri și s-a vorbit despre suferințele poporului evreu și despre cei dispăruți. La intrarea în Sinagogă a fost montată și mezuzah, un mic simbol prezent în orice casă evreiască, o cutiuță care poate fi făcută din orice material și care conține un pergament pe care sunt scrise cuvinte din Deuteronom (a cincea carte a lui Moise), iar pe spate este scris cuvântul Shaddai (Atotputernicul).
De acum înainte, Sinagoga de la Câmpina poate fi folosită pentru întâlniri și chiar pentru concerte. Poate fi inclusă chiar și într-un circuit turistic, după cum spunea primarul Horia Tiseanu. Este o clădire frumoasă, primitoare, cochetă, situată pe Strada Dreptății, la nr. 5, în spatele BancPost. Momentul culminant al evenimentului de ieri a fost apariția minunatei actrițe Maia Morgenstern, dar despre această surpriză frumoasă vom scrie separat.
După ce în ultimele săptămâni s-a asfaltat Bulevardul Culturii din Câmpina, după lucrările la rețeaua de gaze, vineri, 13 decembrie, s-au realizat marcajele rutiere.
Vineri, 13 decembrie, a fost ședință extraordinară a Consiliului Local Câmpina. Deși s-a discutat doar o rectificare a bugetului local, au ieșit scântei...
La începutul fiecărui mandat, aleșii locali sunt obligați să-și completeze declarațiile de avere și de interese și să le depună la Primărie pentru a fi postate pe site-ul instituției. Iată cât de bogați (sau nu) sunt noii aleși câmpineni.
Marți seară, în jurul orei 23.00, în Prahova a avut loc un accident rutier terifiant, în urma căruia doi tineri - șoferul de 27 ani și pasagerul de 26 ani - și-au pierdut viața.