Sinagoga de la Câmpina, reinaugurată la 111 ani de când a fost construită

Actualitate (Categoria articolului)

Sunt ani buni de când la Sinagoga din Câmpina nu mai au loc slujbe pentru că nu mai există evrei care să vină să se roage aici. Cu toate acestea, Federația Comunităților Evreiești din România a decis că Sinagoga nu poate fi lăsată să se degradeze și poate fi folosită foarte bine ca un loc de întâlnire pentru cei interesați de istoria, cultura și tradițiile evreilor.

Prin urmare, obiectivul (construit în anul 1905 din donații ale celor 100 de familii de evrei din Câmpina) a fost renovat cu bani de la Guvern, iar aici a fost amenajat un punct muzeistic, care cuprinde mai multe fotografii și documente despre viața evreilor din Câmpina, despre contribuția lor la dezvoltarea Câmpinei de altădată, despre rolul lor în comunitatea locală. Sinagoga de la Câmpina a fost reinaugurată ieri. Un adevărat eveniment, la care a participat lume multă: reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, inclusiv președintele acestei organizații - deputatul Aurel Vainer și membri ai comunității evreiești din județul Prahova (majoritatea de la Ploiești, unde există o filială a Federației, condusă de Adela Herdan). Au participat, de asemenea, ministrul secretar de stat la Secretariatul pentru Culte - Victor Opaschi, primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi și consilierul Marian Dulă. 
A fost un eveniment cu momente vesele, cu multă muzică evreiască (formația Bucharest Klezmer Band), cu discursuri despre trecut și prezent (video). Au fost și unele momente triste, când s-au depănat amintiri și s-a vorbit despre suferințele poporului evreu și despre cei dispăruți. La intrarea în Sinagogă a fost montată și mezuzah, un mic simbol prezent în orice casă evreiască, o cutiuță care poate fi făcută din orice material și care conține un pergament pe care sunt scrise cuvinte din Deuteronom (a cincea carte a lui Moise), iar pe spate este scris cuvântul Shaddai (Atotputernicul).
De acum înainte, Sinagoga de la Câmpina poate fi folosită pentru întâlniri și chiar pentru concerte. Poate fi inclusă chiar și într-un circuit turistic, după cum spunea primarul Horia Tiseanu. Este o clădire frumoasă, primitoare, cochetă, situată pe Strada Dreptății, la nr. 5, în spatele BancPost. Momentul culminant al evenimentului de ieri a fost apariția minunatei actrițe Maia Morgenstern, dar despre această surpriză frumoasă vom scrie separat.

11744 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1706 vizualizari
28 feb. 2020 17:59

Tânăra din Câmpina NU este infectată cu coronavirus. Rezultatul testelor este negativ

Infecția cu coronavirus nu se confirmă la cele două persoane din județul Prahova internate la Spitalul de Boli Contagioase din Ploiești: tânăra de 19 ani, din Câmpina și bărbatul de 33 de ani, din Bărcănești. În ambele cazuri, rezultatele testelor efectuate la Institutul Național "Matei Balș" este negativ. Informația a fost furnizată de directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Dan Ioniță.

1521 vizualizari
28 feb. 2020 10:35

Campioana olimpică de tineret, Georgeta Popescu, a primit titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina"

Ședința de joi, 28 februarie 2020, a Consiliului Local a început cu un moment festiv - acordarea tilului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" campioanei olimpice de tineret la monobob Georgeta Popescu. Tânăra sportivă a fost invitată în fața Consiliului Local pentru a primi diploma de "Cetățean de onoare", precum și un premiu de 10.000 lei din partea administrației câmpinene.

Alte stiri recente

1333 vizualizari
28 feb. 2020 11:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 28 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1659 vizualizari
27 feb. 2020 13:54

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.