Centenarul fotbalului câmpinean. Fostul arbitru Nelu Vasiloiu - amintiri cu Igna, Dobrin și Cămătaru

Sport (Categoria articolului)

Fotbalul câmpinean a avut în cei 100 de ani de la înființarea primei echipe de fotbal din localitate și o serie de arbitri reprezentativi, nu numai jucători sau antrenori de prestigiu. Unul dintre acești arbitri este Nelu Vasiloiu, cel care a arbitrat aproape un deceniu la nivel republican, în perioada 1979 - 1983 oficiind la linie chiar în meciuri din prima divizie. Cu o mare experiență de viață, un om care a trăit și văzut multe la viața lui, atât în fotbal, cât și în afara gazonului, Nelu Vasiloiu a acceptat invitația noastră la un dialog. 

Înainte de a vă prezenta interviul integral cu fostul arbitru Nelu Vasiloiu, vă prezentăm în rândurile de față doar o scurtă avancronică, un șir de amintiri cu oameni de mare valoare din fotbalul românesc, cu care câmpineanul Nelu Vasiloiu s-a intersectat în cariera sa.
În perioada în care a oficiat la linie la meciuri din primul eșalon, Nelu Vasiloiu a fost foarte apropiat de Ioan Igna, unul dintre cei mai titrați arbitri români din toate timpurile, cu prezențe la Cupa Mondială, la Campionatul European, la Mondialul de tineret, la Jocurile Olimpice, finale de cupe europene. ”Am arbitrat de mai multe ori cu Nelu Igna, la Baia Mare, la Oradea. Era un om deosebit, un coleg foarte bun, un băiat de toată isprava. Țin minte că ne-am întâlnit pe aeroport chiar când venea din Australia, de la Mondialul de tineret. El rămânea să arbitreze în București, eu plecam cu avionul la un meci la Timișoara. Adusese din Australia un televizor color și-mi zice: Măi Nelule, nu vrei tu să-mi duci televizorul la Timișoara? Te așteaptă soția mea la aeroport. Așa că eu i-am dus acasă televizorul pe care îl adusese din Australia”.
De asemenea, de-a lungul carierei sale, fostul arbitru Nelu Vasiloiu s-a întâlnit cu mari jucători ai aceste țări și a acceptat să ne povestească o serie de amintiri legate de aceștia. ”Am arbitrat în Divizia A, Steaua - FC Argeș, cu Ghiță de la Brașov, la centru, și Otto Anderco, de la Satu Mare. La piteșteni juca marele Dobrin și țin minte că era cam cu un cap mai înalt decât mine, iar la un moment ne-am intersectat pe teren și nu i-am spus domnule Dobrin sau Gicule, i-am spus Gâscane. M-a întrebat de ce îmi spui așa?, iar replica mea a venit imediat păi, dacă așa își spun toți! A început să râdă, pentru că era și un tip pontos”. Meciul la care face referire interlocutorul nostru a avut loc pe 20 aprilie 1980, pe Ghencea, s-a încheiat la egalitate, 2-2, iar antrenorii celor două formații erau Gheorghe Constantin, la Steaua, și Florin Halagian la FC Argeș.
”Altă dată, la un meci la Plopeni, în Cupa României, a jucat Steagul roșu Brașov cu Universitatea Craiova, iar eu am fost la linie. S-a ajuns la lovituri de departajare, dar la un moment dat marele vârf de atac Cămătaru s-a apropiat de mine și mi-a spus: Mânca-ți-aș, te rog eu frumos, ajută-ne și pe noi să dăm gol! I-am răspuns: Cami, dă-o în ațe! Culmea, chiar Cămătaru a fost cel care a ratat penalty-ul decisiv la loviturile de departajare. Dar am rămas în relații foarte bune, pentru că exista un mare respect”. Meciul la care face referire Nelu Vasiloiu a fost în sferturile de finală ale Cupei României, pe 13 iunie 1976, la Plopeni, Steagul roșu Brașov - Universitatea Craiova 0-0, 4-3 la loviturile de departajare.
Sunt numai câteva dintre cele mai frumoase amintiri din arbitraj cu care a rămas Nelu Vasiloiu, după un deceniu la nivel național. Interviul integral cu fostul arbitru, dar și observator Nelu Vasiloiu, îl veți putea urmări în cursul zilei de marți, atunci când veți afla cum a devenit arbitru, culisele unor promovări în arbitraj, cine i-au fost cei mai buni prieteni din arbitraj, ce crede despre conducători precum Jean Pădureanu, meciuri memorabile pe care le-a condus, cine a fost în opinia sa cel mai bun arbitru român al tuturor timpurilor, influențele prim-secretarilor de pe vremuri la meciuri, dar și ce crede despre arbitrajul de astăzi și introducerea tehnologiei video în acest domeniu.
(foto medalion - un amical Poiana Câmpina - Flacăra Moreni, pe stadionul Poiana, una dintre rarele imagini cu Nelu Vasiloiu ca arbitru)

Citiți și Centenarul fotbalului câmpinean. Mara Ciobotaru: ”Nu am dormit două luni după ce am părăsit Unirea”
Centenarul fotbalului câmpinean. Nicolae Achim: ”L-am avut ca adversar direct pe Dobrin, un jucător cu adevărat fabulos!”

3790 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sport

30 vizualizari
15 aug. 2020 17:28

Două medalii pentru CSS ”Constantin Istrati” Câmpina la Naționalele de atletism pentru juniori II

Două medalii, una de argint și una de bronz, aceasta este zestrea sportivilor de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina la Campionatul Național de Atletism pentru Juniori II, care a avut loc în acest week-end la București, pe stadionul ”Iolanda Balaș Soter”. 

3484 vizualizari
09 aug. 2020 11:05

Marius Vasile (CSS ”Constantin Istrati”), pe podium la aruncarea greutății în Cupa României pentru seniori

Stadionul ”Iolanda Balaș Soter” din București a găzduit sâmbătă Cupa României pentru seniori, competiție la care singurul atlet de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina care s-a aliniat la start a fost aruncătorul Marius Vasile, în probele de disc și greutate.

Alte stiri recente

524 vizualizari
15 aug. 2020 10:03

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 august

1 comentarii

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1831 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

1 comentarii

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.