Armata, o școală altfel. Tabăra militară pentru elevi, o experiență extraordinară, trăită cu intensitate și bucurie de 31 de copii din Prahova

Social (Categoria articolului)

În ultima săptămână a lunii august, 31 de copii de la mai multe școli din județul Prahova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au mers în tabără la Alba Iulia. Până aici, nimic neobișnuit. Numai că, nu a fost o tabără oarecare, ci una militară și este pentru prima dată când în România se organizează o astfel de tabără, în parteneriat cu Armata Română, în incinta unei unități militare. Gazda copiilor a fost Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. O experiență extraordinară pentru ambele părți.

“Armata, o școală altfel”, aceasta a fost denumirea taberei militare de la Alba Iulia. Ideea organizării unei astfel de tabere i-a aparținut Gabrielei Petri, profesor la o școală din municipiul Ploiești. O idee frumoasă, interesantă, dar deloc ușor de pus în practică. Pentru că multe persoane au privit cu retincență această inițiativă. Din fericire, au existat și alți profesori care au susținut demersul, au existat și părinți deschiși la ideea unei astfel de tabere, au existat și copii curioși, interesați, dar mai ales a existat deschidere din partea Armatei Române.  Și astfel s-a ajuns ca 31 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să meargă în tabără... în armată. „Succesul a fost deplin. Copii, părinți, cadre didactice, militari, cu toții am fost încântați de cum s-a desfășurat această tabără și de rezultatele ei. Copiii au nevoie de disciplină, de ordine și libertate în sensul eliberării de sub supravegherea exagerată uneori a părinților. Când ei singuri au responsabilitatea acțiunilor lor, când au responsabilitatea echipamentului, îngrijirii, atitudinii, totul se prezintă altfel. Da, a fost un succes această tabără, o premieră în țara noastră. Noi am deschis acum un drum și suntem mândri de asta, suntem mândri de copii!”, ne-a declarat prof. Gabriela Petri.

Copiii au învățat de la soldați ce înseamnă disciplina și responsabilitatea. Au învățăt că fiecare zi în armată începe cu înviorarea și cu instruirea, cu exercițiile de instrucție militară. Au învățăt că... patul se poate face în câteva minute, că se pot îmbrăca în timp record, că la arborarea drapelului național toată lumea salută. Au învățat să amenajeze adăposturi, să confecționeze capcane cu mijloace improvizate, să aprindă focul. De asemenea, copiii au participat la diferite concursuri, au făcut cunoștință cu armamentul din dotarea soldaților, cu echipamentele de cercetare de geniu sau orientare topografică, au asistat la un exercițiu tactic demonstrativ prezentat de o echipă a Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba. Au venit și oaspeți în tabără - istoricul Dan Ramf (autorul volumului “Bunicii noștri, eroii noștri”, dedicat veteranilor care au supraviețuit celui de-al doilea război mondial) și veteranul de război Laurean Deac - 97 ani, sublocotenent (r), un om care a trăit războiul și prizonieratul. Poveștile lor au creat o adevărată emoție în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor și militarilor prezenți.
Această tabără militară a fost o experiență extraordinară pentru copii. După două zile, niciunul nu mai era interesat de telefon, iar după a treia zi, mulți dintre ei vorbeau deja despre îmbrățișarea unei cariere militare. O experiență inedită și pentru gazde, cadrele de la unitatea militară din Alba Iulia, care au constatat cu surprindere, dar și multă plăcere, cât de încântați sunt copiii, cât de receptivi, cât de interesați și mai ales cât de curajoși sunt. Comanda  Batalionului 136 Geniu “Apulum”  le-a pregătit copiilor și câteva surprize: vizitarea castelului Corvinilor din Hunedoara, a Rezervației de zimbri de la Hațeg, a Casei Memoriale “Lucian Blaga” de la Lancrăm – Alba, precum și o vizită la Arsenal Park Orăștie. În ultima zi de tabără, copiii au primit medalii în semn de apreciere pentru implicarea și efortul remarcabil pe care l-au depus. O tabără pe care copiii nu o vor uita niciodată. Deja, vor să repete experiența anul viitor. Le-a plăcut în mijlocul soldaților, iar pentru Armata Română, această deschidere a unităților militare pentru copii nu poate fi decât benefică.
(Foto - MApN, Centrul Cultural al Armatei Române Alba)

5227 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1293 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

624 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

252 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

260 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.