Armata, o școală altfel. Tabăra militară pentru elevi, o experiență extraordinară, trăită cu intensitate și bucurie de 31 de copii din Prahova

Social (Categoria articolului)

În ultima săptămână a lunii august, 31 de copii de la mai multe școli din județul Prahova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au mers în tabără la Alba Iulia. Până aici, nimic neobișnuit. Numai că, nu a fost o tabără oarecare, ci una militară și este pentru prima dată când în România se organizează o astfel de tabără, în parteneriat cu Armata Română, în incinta unei unități militare. Gazda copiilor a fost Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. O experiență extraordinară pentru ambele părți.

“Armata, o școală altfel”, aceasta a fost denumirea taberei militare de la Alba Iulia. Ideea organizării unei astfel de tabere i-a aparținut Gabrielei Petri, profesor la o școală din municipiul Ploiești. O idee frumoasă, interesantă, dar deloc ușor de pus în practică. Pentru că multe persoane au privit cu retincență această inițiativă. Din fericire, au existat și alți profesori care au susținut demersul, au existat și părinți deschiși la ideea unei astfel de tabere, au existat și copii curioși, interesați, dar mai ales a existat deschidere din partea Armatei Române.  Și astfel s-a ajuns ca 31 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să meargă în tabără... în armată. „Succesul a fost deplin. Copii, părinți, cadre didactice, militari, cu toții am fost încântați de cum s-a desfășurat această tabără și de rezultatele ei. Copiii au nevoie de disciplină, de ordine și libertate în sensul eliberării de sub supravegherea exagerată uneori a părinților. Când ei singuri au responsabilitatea acțiunilor lor, când au responsabilitatea echipamentului, îngrijirii, atitudinii, totul se prezintă altfel. Da, a fost un succes această tabără, o premieră în țara noastră. Noi am deschis acum un drum și suntem mândri de asta, suntem mândri de copii!”, ne-a declarat prof. Gabriela Petri.

Copiii au învățat de la soldați ce înseamnă disciplina și responsabilitatea. Au învățăt că fiecare zi în armată începe cu înviorarea și cu instruirea, cu exercițiile de instrucție militară. Au învățăt că... patul se poate face în câteva minute, că se pot îmbrăca în timp record, că la arborarea drapelului național toată lumea salută. Au învățat să amenajeze adăposturi, să confecționeze capcane cu mijloace improvizate, să aprindă focul. De asemenea, copiii au participat la diferite concursuri, au făcut cunoștință cu armamentul din dotarea soldaților, cu echipamentele de cercetare de geniu sau orientare topografică, au asistat la un exercițiu tactic demonstrativ prezentat de o echipă a Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba. Au venit și oaspeți în tabără - istoricul Dan Ramf (autorul volumului “Bunicii noștri, eroii noștri”, dedicat veteranilor care au supraviețuit celui de-al doilea război mondial) și veteranul de război Laurean Deac - 97 ani, sublocotenent (r), un om care a trăit războiul și prizonieratul. Poveștile lor au creat o adevărată emoție în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor și militarilor prezenți.
Această tabără militară a fost o experiență extraordinară pentru copii. După două zile, niciunul nu mai era interesat de telefon, iar după a treia zi, mulți dintre ei vorbeau deja despre îmbrățișarea unei cariere militare. O experiență inedită și pentru gazde, cadrele de la unitatea militară din Alba Iulia, care au constatat cu surprindere, dar și multă plăcere, cât de încântați sunt copiii, cât de receptivi, cât de interesați și mai ales cât de curajoși sunt. Comanda  Batalionului 136 Geniu “Apulum”  le-a pregătit copiilor și câteva surprize: vizitarea castelului Corvinilor din Hunedoara, a Rezervației de zimbri de la Hațeg, a Casei Memoriale “Lucian Blaga” de la Lancrăm – Alba, precum și o vizită la Arsenal Park Orăștie. În ultima zi de tabără, copiii au primit medalii în semn de apreciere pentru implicarea și efortul remarcabil pe care l-au depus. O tabără pe care copiii nu o vor uita niciodată. Deja, vor să repete experiența anul viitor. Le-a plăcut în mijlocul soldaților, iar pentru Armata Română, această deschidere a unităților militare pentru copii nu poate fi decât benefică.
(Foto - MApN, Centrul Cultural al Armatei Române Alba)

2490 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1749 vizualizari
13 nov. 2019 08:16

O cisternă încărcată cu carburanți a acroșat un stâlp electric pe DN1, la Comarnic

UPDATE - Aproximativ 100 de consumatori sunt afectați de întreruperea alimentării cu energie electrică în urma distrugerii stâlpului de electricitate de către cisternă. 
UPDATE - Potrivit ISU Prahova, societatea căreia îi aparține cisterna a decis să trimită la locul accidentului un cap de tractor pentru tractarea vehiculului. În cazul în care acest lucru nu se va putea realiza, se va încerca transvazarea combustibilului într-o altă cisternă.


În noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 3.00, o cisternă încărcată cu 23 tone motorină și 11 tone benzină a acroșat un stâlp electric pe DN1, pe raza orașului Comarnic. Cabina cisternei a fost avariată, dar șoferul nu a pățit nimic, din fericire. De asemenea, nu există scurgeri de carburant pe carosabil. După cum informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, pompierii militari acționează pentru asigurarea măsurilor specifice.

1737 vizualizari
12 nov. 2019 20:00

Liceenii câmpineni se pot înscrie online pentru bursele de merit acordate de Tenaris Silcotub

Liceenii din Câmpina, cu rezultate foarte bune la școală, pot beneficia și în acest an de o bursă de merit din partea companiei TenarisSilcotub. Prin această inițiativă, compania susține excelența în educație, un domeniu în care investește constant pentru dezvoltarea pe termen lung a comunității locale. Fiecare bursă oferită de TenarisSilcotub este în valoare de 1.800 de lei, iar compania va acorda în total 250 de burse în cele trei localități din România în care are activități de producție: Zalău, Călărași și Câmpina.

Alte stiri recente

4 vizualizari
13 nov. 2019 17:14

Spectacol al micilor artiști de la Clubul Copiilor în prologul celei de-a doua ediții a Festivalului de Arte de la Câmpina

Pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 16.30, un spectacol deosebit, susținut de copii de la Clubul Copiilor și știm bine cu toții cât de talentați și pasionați de muzică sunt acești mici artiști. De altfel, spectacolul chiar așa se numește - "Micii artiști", iar pe scenă vor urca elevii profesoarelor Alice Botoacă și Ruxandra Brezeanu, dar și elevi de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București, acompaniați la pian de profesor doctor Diana Spânu Dănilă, directorul artistic al Festivalului de Arte.

768 vizualizari
13 nov. 2019 15:13

Liga A Prahova, etapa a 14-a. Avancronici

Prologul etaperi a 14-a din Liga A, penultima a turului, pare și cel mai atractiv meci, la Boldești, întâlnind-se Petrolistul Boldești și CS Păulești. Iată programul și scurte avancronici, cu precizarea că joi seară vom adăuga și delegările arbitrilor și observatorilor: