Armata, o școală altfel. Tabăra militară pentru elevi, o experiență extraordinară, trăită cu intensitate și bucurie de 31 de copii din Prahova

Social (Categoria articolului)

În ultima săptămână a lunii august, 31 de copii de la mai multe școli din județul Prahova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au mers în tabără la Alba Iulia. Până aici, nimic neobișnuit. Numai că, nu a fost o tabără oarecare, ci una militară și este pentru prima dată când în România se organizează o astfel de tabără, în parteneriat cu Armata Română, în incinta unei unități militare. Gazda copiilor a fost Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. O experiență extraordinară pentru ambele părți.

“Armata, o școală altfel”, aceasta a fost denumirea taberei militare de la Alba Iulia. Ideea organizării unei astfel de tabere i-a aparținut Gabrielei Petri, profesor la o școală din municipiul Ploiești. O idee frumoasă, interesantă, dar deloc ușor de pus în practică. Pentru că multe persoane au privit cu retincență această inițiativă. Din fericire, au existat și alți profesori care au susținut demersul, au existat și părinți deschiși la ideea unei astfel de tabere, au existat și copii curioși, interesați, dar mai ales a existat deschidere din partea Armatei Române.  Și astfel s-a ajuns ca 31 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să meargă în tabără... în armată. „Succesul a fost deplin. Copii, părinți, cadre didactice, militari, cu toții am fost încântați de cum s-a desfășurat această tabără și de rezultatele ei. Copiii au nevoie de disciplină, de ordine și libertate în sensul eliberării de sub supravegherea exagerată uneori a părinților. Când ei singuri au responsabilitatea acțiunilor lor, când au responsabilitatea echipamentului, îngrijirii, atitudinii, totul se prezintă altfel. Da, a fost un succes această tabără, o premieră în țara noastră. Noi am deschis acum un drum și suntem mândri de asta, suntem mândri de copii!”, ne-a declarat prof. Gabriela Petri.

Copiii au învățat de la soldați ce înseamnă disciplina și responsabilitatea. Au învățăt că fiecare zi în armată începe cu înviorarea și cu instruirea, cu exercițiile de instrucție militară. Au învățăt că... patul se poate face în câteva minute, că se pot îmbrăca în timp record, că la arborarea drapelului național toată lumea salută. Au învățat să amenajeze adăposturi, să confecționeze capcane cu mijloace improvizate, să aprindă focul. De asemenea, copiii au participat la diferite concursuri, au făcut cunoștință cu armamentul din dotarea soldaților, cu echipamentele de cercetare de geniu sau orientare topografică, au asistat la un exercițiu tactic demonstrativ prezentat de o echipă a Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba. Au venit și oaspeți în tabără - istoricul Dan Ramf (autorul volumului “Bunicii noștri, eroii noștri”, dedicat veteranilor care au supraviețuit celui de-al doilea război mondial) și veteranul de război Laurean Deac - 97 ani, sublocotenent (r), un om care a trăit războiul și prizonieratul. Poveștile lor au creat o adevărată emoție în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor și militarilor prezenți.
Această tabără militară a fost o experiență extraordinară pentru copii. După două zile, niciunul nu mai era interesat de telefon, iar după a treia zi, mulți dintre ei vorbeau deja despre îmbrățișarea unei cariere militare. O experiență inedită și pentru gazde, cadrele de la unitatea militară din Alba Iulia, care au constatat cu surprindere, dar și multă plăcere, cât de încântați sunt copiii, cât de receptivi, cât de interesați și mai ales cât de curajoși sunt. Comanda  Batalionului 136 Geniu “Apulum”  le-a pregătit copiilor și câteva surprize: vizitarea castelului Corvinilor din Hunedoara, a Rezervației de zimbri de la Hațeg, a Casei Memoriale “Lucian Blaga” de la Lancrăm – Alba, precum și o vizită la Arsenal Park Orăștie. În ultima zi de tabără, copiii au primit medalii în semn de apreciere pentru implicarea și efortul remarcabil pe care l-au depus. O tabără pe care copiii nu o vor uita niciodată. Deja, vor să repete experiența anul viitor. Le-a plăcut în mijlocul soldaților, iar pentru Armata Română, această deschidere a unităților militare pentru copii nu poate fi decât benefică.
(Foto - MApN, Centrul Cultural al Armatei Române Alba)

2752 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2476 vizualizari
24 ian. 2020 08:44

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 ianuarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

3110 vizualizari
23 ian. 2020 11:39

Probleme create de vântul puternic din noaptea de miercuri spre joi. Drumul dintre Câmpina și Valea Doftanei, blocat de un acoperiș căzut pe carosabil

În noaptea de miercuri spre joi, vântul puternic a creat probleme în zona municipiului Câmpina și nu numai. Pe drumul județean 102I, dintre Câmpina și Valea Doftanei, un acoperiș de la o locuință părăsită a fost luat de vânt și adus pe carosabil. Traficul rutier a fost blocat 15 minute, până când echipaje de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova au eliberat partea carosabilă. În alte zone ale județului, rafalele de vânt au rupt crengi și chiar au doborât un copac pe DN1, la Bărcănești.

Alte stiri recente

1 vizualizari
24 ian. 2020 19:29

A încetat din viață generalul Damian Miclea, fost director al Școlii de Poliție Câmpina

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a anunțat astăzi, 24 ianuarie, vestea tragică a trecerii în neființă în cursul acestei dimineți a generalului în rezervă profesor universitar doctor Damian Miclea, fost secretar de stat în MAI, șef al IJP Prahova, dar și director al Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în perioada 25 mai 2000 - 19 martie 2001.

1239 vizualizari
24 ian. 2020 09:46

Membri ai Asociației ”Cultul Eroilor” au sărbătorit Ziua Unirii în mijlocul elevilor de la Școala Centrală

Unirea Principatelor Române, act istoric înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, a fost sărbătorită la Câmpina de membri ai Asociației "Cultul Eroilor - Regina Maria" împreună cu elevi de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" și de la Școala Gimnazială Centrală. Acțiunile organizate în cinstea Micii Uniri - care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român - au avut loc joi, 23 ianuarie 2020. Președintele Filialei Câmpina a Asociației ”Cultul Eroilor - Regina Maria” - col(r) Marian Dulă și lt.col.(r) Gheorghe Nedelcu au mers în cele două instituții de învățământ pentru a le vorbi copiilor despre semnificația unirii de la 24 ianuarie 1859.