Armata, o școală altfel. Tabăra militară pentru elevi, o experiență extraordinară, trăită cu intensitate și bucurie de 31 de copii din Prahova

Social (Categoria articolului)

În ultima săptămână a lunii august, 31 de copii de la mai multe școli din județul Prahova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au mers în tabără la Alba Iulia. Până aici, nimic neobișnuit. Numai că, nu a fost o tabără oarecare, ci una militară și este pentru prima dată când în România se organizează o astfel de tabără, în parteneriat cu Armata Română, în incinta unei unități militare. Gazda copiilor a fost Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. O experiență extraordinară pentru ambele părți.

“Armata, o școală altfel”, aceasta a fost denumirea taberei militare de la Alba Iulia. Ideea organizării unei astfel de tabere i-a aparținut Gabrielei Petri, profesor la o școală din municipiul Ploiești. O idee frumoasă, interesantă, dar deloc ușor de pus în practică. Pentru că multe persoane au privit cu retincență această inițiativă. Din fericire, au existat și alți profesori care au susținut demersul, au existat și părinți deschiși la ideea unei astfel de tabere, au existat și copii curioși, interesați, dar mai ales a existat deschidere din partea Armatei Române.  Și astfel s-a ajuns ca 31 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să meargă în tabără... în armată. „Succesul a fost deplin. Copii, părinți, cadre didactice, militari, cu toții am fost încântați de cum s-a desfășurat această tabără și de rezultatele ei. Copiii au nevoie de disciplină, de ordine și libertate în sensul eliberării de sub supravegherea exagerată uneori a părinților. Când ei singuri au responsabilitatea acțiunilor lor, când au responsabilitatea echipamentului, îngrijirii, atitudinii, totul se prezintă altfel. Da, a fost un succes această tabără, o premieră în țara noastră. Noi am deschis acum un drum și suntem mândri de asta, suntem mândri de copii!”, ne-a declarat prof. Gabriela Petri.

Copiii au învățat de la soldați ce înseamnă disciplina și responsabilitatea. Au învățăt că fiecare zi în armată începe cu înviorarea și cu instruirea, cu exercițiile de instrucție militară. Au învățăt că... patul se poate face în câteva minute, că se pot îmbrăca în timp record, că la arborarea drapelului național toată lumea salută. Au învățat să amenajeze adăposturi, să confecționeze capcane cu mijloace improvizate, să aprindă focul. De asemenea, copiii au participat la diferite concursuri, au făcut cunoștință cu armamentul din dotarea soldaților, cu echipamentele de cercetare de geniu sau orientare topografică, au asistat la un exercițiu tactic demonstrativ prezentat de o echipă a Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba. Au venit și oaspeți în tabără - istoricul Dan Ramf (autorul volumului “Bunicii noștri, eroii noștri”, dedicat veteranilor care au supraviețuit celui de-al doilea război mondial) și veteranul de război Laurean Deac - 97 ani, sublocotenent (r), un om care a trăit războiul și prizonieratul. Poveștile lor au creat o adevărată emoție în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor și militarilor prezenți.
Această tabără militară a fost o experiență extraordinară pentru copii. După două zile, niciunul nu mai era interesat de telefon, iar după a treia zi, mulți dintre ei vorbeau deja despre îmbrățișarea unei cariere militare. O experiență inedită și pentru gazde, cadrele de la unitatea militară din Alba Iulia, care au constatat cu surprindere, dar și multă plăcere, cât de încântați sunt copiii, cât de receptivi, cât de interesați și mai ales cât de curajoși sunt. Comanda  Batalionului 136 Geniu “Apulum”  le-a pregătit copiilor și câteva surprize: vizitarea castelului Corvinilor din Hunedoara, a Rezervației de zimbri de la Hațeg, a Casei Memoriale “Lucian Blaga” de la Lancrăm – Alba, precum și o vizită la Arsenal Park Orăștie. În ultima zi de tabără, copiii au primit medalii în semn de apreciere pentru implicarea și efortul remarcabil pe care l-au depus. O tabără pe care copiii nu o vor uita niciodată. Deja, vor să repete experiența anul viitor. Le-a plăcut în mijlocul soldaților, iar pentru Armata Română, această deschidere a unităților militare pentru copii nu poate fi decât benefică.
(Foto - MApN, Centrul Cultural al Armatei Române Alba)

2227 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

596 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2099 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1227 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1510 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.