Punctul de vedere al liderilor politici câmpineni cu privire la proiectul prin care se încalcă libertatea presei și dreptul la informare al cetățeanului

Politică (Categoria articolului)

Am solicitat liderilor locali ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina un punct de vedere privind proiectul referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina, inițiat de consilierii Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL). Este vorba despre acel proiect care conține prevederi prin care se încalcă libertatea presei (nu se permite filmarea, iar fotografierea este permisă doar în primele cinci minute ale ședinței) și dreptul la informare al cetățeanului. Acel proiect prin care se dorește introducerea unei prevederi fără bază legală - “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”. Detalii - aici.

Nu au răspuns toți liderii locali la întrebările noastre, ceea ce nici nu ne miră. Iată răspunsurile pe care le-am primit:
Dan Mușat - președinte PSD Câmpina: ”În urma lecturării proiectului, consilierii locali ai PSD au constatat că anumite articole nu respectă legislația în vigoare, urmând ca să formuleze amendamente cu ocazia desfășurării ședinței. Pentru noi, libertatea presei reprezintă un drept fundamental al omului, drept recunoscut și protejat de legislația țării noastre. Pentru ca această libertate să fie reală, publicul și mass-media trebuie să aibă acces neîngrădit la informații”
Roxana Gheorghe - consilier local, președinte Partidul Verde Prahova: ”Proiectul de hotărâre al Consiliului Local, referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare, a fost transmis către consilierii locali pe 23 iulie, ora 17.44 și atunci am aflat că, printr-un referat din 22 iunie, trei consilieri locali inițiază acest proiect. Nu a avut loc nicio discuție cu toți consilierii, noi, cei din partea Partidului Verde nici măcar nu am avut cunoștință de vreo minimă discuție pe acest subiect care are impact asupra activității tuturor consilierilor locali. Se pare că totul s-a dorit a fi în mare secret și nu înțelegem de ce. Regulamentul de Organizare și Funcționare ar fi trebuit elaborat cu consultarea întregului Consiliu, în condiții de transparență și colaborare. Noi îl vom analiza zilele acestea și dacă sunt prevederi nelegale și dacă nu se votează anumite amendamente necesare, cu siguranță nu-l vom vota. Nu suntem sub nicio formă pentru îngrădirea accesului presei la ședintele Consiliului Local, acestea fiind publice conform legii. Din păcate, mulți dintre colegii consilieri nu înțeleg că activitatea Consiliului Local ar trebui să se bazeze pe colaborare, transparență și să se efectueze spre binele cetățenilor care ne-au ales, nu spre rezolvarea problemelor trasate de partid”.
Liviu Briciu - consilier local, președinte Partidul Oamenilor Liberi: ”Înțelegem necesitatea revizuirii Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina și a actualizării acestuia în conformitate cu prevederile legale, dar nu suntem de acord cu folosirea acestui moment pentru introducerea unor condiții restrictive privind accesul liber al presei la ședințele de Consiliu Local. Numărul mic de reprezentanți ai presei (doi, trei jurnaliști prezenți în cadrul ședinței) nu justifică introducerea noilor prevederi în regulament, iar prezența acestora nu a afectat niciodată buna desfășurare a ședințelor. Este o încercare evidentă de obstrucționare a presei locale și de îngrădire a dreptului la informare al cetățenilor. Principiul transparenței promovat de către inițiatorii proiectului în campania electorală este anulat prin aceste modificări, iar energia și eforturile domniilor lor sunt canalizate către lucruri minore în detrimentul proiectelor importante ale urbei. Reamintim inițiatorilor caracterul public al funcției de Consilier Local, precum și al ședințelor de Consiliu. Acțiunile și faptele acestora nu pot fi trecute în anonimat prin invocarea prevederilor legale privind protecția datelor personale. Asemenea modificări, în aparență neînsemnate, pot deveni periculoase pentru democrația locală. De altfel, POL Câmpina a semnalat în repetate rânduri derapajele acestor consilieri manifestate prin acțiuni de blocare a proiectelor folositoare pentru comunitate”.
Adrian Pițigoi - președinte PMP Câmpina: ”În cursul zilei de marți ne vom întâlni cu cei trei consilieri PMP, vom analiza proiectele care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 29 iulie și vom decide. Până atunci nu pot să fac nicio altă precizare privind niciunul dintre subiectele din cadrul ședinței Consiliului Local”.
Marian Nistor, noul președinte al PNL Câmpina, ales în urmă cu câteva zile, dorește ca mai întâi să aibă o discuție cu consilierii locali ai PNL, înainte de a formula un punct de vedere oficial. 
Liviu Dumitrache - viceprimar, președinte USR Câmpina nu a răspuns solicitării noastre, așa cum nu a făcut-o niciodată de când a intrat în administrația locală, indiferent de subiectul asupra căruia doream să-i aflăm punctul de vedere.

6424 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

2038 vizualizari
11 nov. 2022 11:33

Comunicat al BPL Câmpina. Liberalii încă mai așteaptă să afle (oficial) de ce a fost dizolvat biroul de conducere

3 comentarii

Biroul Politic Local al PNL Câmpina, cel dizolvat miercuri seară de Biroul Politic Județean al PNL Prahova, ne-a transmis un comunicat de presă prin care își face cunoscut punctul de vedere cu privire la situația apărută în urma deciziei conducerii județene. Membrii BPL nu au fost anunțați nici până la această oră, oficial, de hotărârea luată la Ploiești și de motivele care au stat la baza acesteia. "Auzim că am fi fost judecați și condamnați, în grup, pentru ceva ce nu știm, pentru ceva ce nici măcar nu ni se spune, pentru ceva pentru care nu ne-am putut nici măcar apăra. Și asta, din partea unor oameni alături de care am stat peste 20 de ani..."

2186 vizualizari
10 nov. 2022 10:22

Punctul de vedere al lui Marian Nistor, în urma dizolvării conducerii PNL Câmpina de către Biroul Politic Județean

5 comentarii

Biroul Politic Județean al PNL Prahova a dizolvat Biroul de Conducere al PNL Câmpina, decizie luată în ședința de miercuri seară și despre care noi am scris AICI. Vă prezentăm în continuare punctul de vedere al președintelui PNL Câmpina, Marian Nistor, demis, practic, împreună cu toată conducerea organizației, dar fără să fie anunțat de acest lucru în mod oficial, până la această oră.

Alte stiri recente

485 vizualizari
01 dec. 2022 09:12

Noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, în perioada 1 decembrie 2022 - 13 ianuarie 2023

Primăria municipiului Câmpina anunță instituirea unor noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, acolo unde se lucrează la rețeaua de canalizare.

1659 vizualizari
30 nov. 2022 22:24

În centrul Câmpinei au răsunat colindele tradiționale și au fost aprinse instalațiile pentru Sărbătorile de Iarnă

Zeci de câmpineni s-au aflat în această seară în Parcul Regele Mihai I pentru a asculta primele colinde ale acestei ierni și pentru a asista la aprinderea oficială a luminițelor pentru Sărbătorile de Iarnă. Și nu au fost dezamăgiți. Grupul “Mugurași de primăvară” de la Clubul Copiilor (coordonat de profesor Alice Botoacă) au încântat publicul cu colinde frumoase, colinde tradiționale românești.