Punctul de vedere al liderilor politici câmpineni cu privire la proiectul prin care se încalcă libertatea presei și dreptul la informare al cetățeanului

Politică (Categoria articolului)

Am solicitat liderilor locali ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina un punct de vedere privind proiectul referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina, inițiat de consilierii Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL). Este vorba despre acel proiect care conține prevederi prin care se încalcă libertatea presei (nu se permite filmarea, iar fotografierea este permisă doar în primele cinci minute ale ședinței) și dreptul la informare al cetățeanului. Acel proiect prin care se dorește introducerea unei prevederi fără bază legală - “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”. Detalii - aici.

Nu au răspuns toți liderii locali la întrebările noastre, ceea ce nici nu ne miră. Iată răspunsurile pe care le-am primit:
Dan Mușat - președinte PSD Câmpina: ”În urma lecturării proiectului, consilierii locali ai PSD au constatat că anumite articole nu respectă legislația în vigoare, urmând ca să formuleze amendamente cu ocazia desfășurării ședinței. Pentru noi, libertatea presei reprezintă un drept fundamental al omului, drept recunoscut și protejat de legislația țării noastre. Pentru ca această libertate să fie reală, publicul și mass-media trebuie să aibă acces neîngrădit la informații”
Roxana Gheorghe - consilier local, președinte Partidul Verde Prahova: ”Proiectul de hotărâre al Consiliului Local, referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare, a fost transmis către consilierii locali pe 23 iulie, ora 17.44 și atunci am aflat că, printr-un referat din 22 iunie, trei consilieri locali inițiază acest proiect. Nu a avut loc nicio discuție cu toți consilierii, noi, cei din partea Partidului Verde nici măcar nu am avut cunoștință de vreo minimă discuție pe acest subiect care are impact asupra activității tuturor consilierilor locali. Se pare că totul s-a dorit a fi în mare secret și nu înțelegem de ce. Regulamentul de Organizare și Funcționare ar fi trebuit elaborat cu consultarea întregului Consiliu, în condiții de transparență și colaborare. Noi îl vom analiza zilele acestea și dacă sunt prevederi nelegale și dacă nu se votează anumite amendamente necesare, cu siguranță nu-l vom vota. Nu suntem sub nicio formă pentru îngrădirea accesului presei la ședintele Consiliului Local, acestea fiind publice conform legii. Din păcate, mulți dintre colegii consilieri nu înțeleg că activitatea Consiliului Local ar trebui să se bazeze pe colaborare, transparență și să se efectueze spre binele cetățenilor care ne-au ales, nu spre rezolvarea problemelor trasate de partid”.
Liviu Briciu - consilier local, președinte Partidul Oamenilor Liberi: ”Înțelegem necesitatea revizuirii Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina și a actualizării acestuia în conformitate cu prevederile legale, dar nu suntem de acord cu folosirea acestui moment pentru introducerea unor condiții restrictive privind accesul liber al presei la ședințele de Consiliu Local. Numărul mic de reprezentanți ai presei (doi, trei jurnaliști prezenți în cadrul ședinței) nu justifică introducerea noilor prevederi în regulament, iar prezența acestora nu a afectat niciodată buna desfășurare a ședințelor. Este o încercare evidentă de obstrucționare a presei locale și de îngrădire a dreptului la informare al cetățenilor. Principiul transparenței promovat de către inițiatorii proiectului în campania electorală este anulat prin aceste modificări, iar energia și eforturile domniilor lor sunt canalizate către lucruri minore în detrimentul proiectelor importante ale urbei. Reamintim inițiatorilor caracterul public al funcției de Consilier Local, precum și al ședințelor de Consiliu. Acțiunile și faptele acestora nu pot fi trecute în anonimat prin invocarea prevederilor legale privind protecția datelor personale. Asemenea modificări, în aparență neînsemnate, pot deveni periculoase pentru democrația locală. De altfel, POL Câmpina a semnalat în repetate rânduri derapajele acestor consilieri manifestate prin acțiuni de blocare a proiectelor folositoare pentru comunitate”.
Adrian Pițigoi - președinte PMP Câmpina: ”În cursul zilei de marți ne vom întâlni cu cei trei consilieri PMP, vom analiza proiectele care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 29 iulie și vom decide. Până atunci nu pot să fac nicio altă precizare privind niciunul dintre subiectele din cadrul ședinței Consiliului Local”.
Marian Nistor, noul președinte al PNL Câmpina, ales în urmă cu câteva zile, dorește ca mai întâi să aibă o discuție cu consilierii locali ai PNL, înainte de a formula un punct de vedere oficial. 
Liviu Dumitrache - viceprimar, președinte USR Câmpina nu a răspuns solicitării noastre, așa cum nu a făcut-o niciodată de când a intrat în administrația locală, indiferent de subiectul asupra căruia doream să-i aflăm punctul de vedere.

5464 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

2479 vizualizari
23 sept. 2021 22:16

Un an de la alegerile locale. USR PLUS: "Vom vota în Consiliul Local doar ce e bun pentru Câmpina, nu și ce servește altor interese!"

Pe 27 septembrie se împlinește un an de la alegerile locale care au schimbat radical reprezentativitatea politică în administrația publică. Câmpinatv.ro realizează o serie de emisiuni cu reprezentanții partidelor care fac parte din Consiliul Local și încercăm să aflăm ce a fost bine și ce nu a fost bine în acest prim an din noul mandat, cum se văd lucrurile din interiorul partidelor și, bineînțeles, din interiorul administrației locale. Invitații acestei emisiuni - consilierii locali Adina Gârbăcică și Valentin Crețu de la USR PLUS.

6697 vizualizari
16 sept. 2021 20:14

Un an de la alegerile locale. PSD Câmpina își asumă unele greșeli, are și laude și critici la adresa primarului și susține că va apăra mereu interesul comunității

2 comentarii

Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale care au adus schimbări semnificative în administrația locală. CâmpinaTV.ro va realiza o serie de emisiuni cu reprezentanți ai partidelor care fac parte din Consiliul Local. Și deschidem seria acestor emisiuni cu Partidul Social Democrat, invitați fiind președintele PSD Câmpina - Dan Mușat și consilierul local Andrei Duran.

Alte stiri recente

1174 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1532 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.