Atac la libertatea presei! Trei consilieri câmpineni, de la USR PLUS și PNL, vor ca jurnaliștii să nu mai aibă voie să filmeze și fotografieze în timpul ședințelor Consiliului Local. Și nu doar atât...

Actualitate (Categoria articolului)

La Câmpina, Alianța PNL USR PLUS, cea care în campania electorală clama democrația, libertatea, drepturile omului și pretindea că vine în fața electoratului cu oameni noi, care se pun în slujba comunității, se ocupă de cu totul alte lucruri decât problemele localității. Se ocupă de mass-media, căreia vrea să-i pună pumnul în gură prin noul Regulament de Organizare și Funcționare al Consiliului Local, care va intra pe ordinea de zi a ședinței din 29 iulie 2021.

Consilierii locali Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL) sunt inițiatorii proiectului privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliului Local. Un regulament prin care sunt încălcate flagrant drepturile presei, unele drepturi constituționale ale cetățeanului (Art. 31 din Constituție privind dreptul cetățeanului de a avea acces la orice informație de interes public) și care conține prevederi nelegale, cum ar fi următoarea: “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale” (Art 27, al. 18 din regulamentul menționat). NU există prevederi legale care să permită Consiliului Local să își desfășoare ședințele cu ușile închise. Din contră, Codul Administrativ prevede clar: “Ședințele Consiliului Local sunt publice”. (Art. 138, al.1, din Codul Administrativ)
Referitor la mass-media, proiectul noului regulament prevede că reprezentanții mass-media nu mai au voie să filmeze în timpul ședințelor Consiliului Local, iar fotografiile sunt permise doar în primele cinci minute ale ședinței. De asemenea, în timpul ședințelor, reprezentanții mass-media nu au voie să părăsească spațiul special amenajat pentru presă (precizăm - trei măsuțe, la ușă, de unde nici nu se aude foarte bine ce vorbesc unii consilieri), iar din acest spațiu special ni se face favoarea de a ni se permite înregistrarea audio, probabil tocmai pentru că nu se aude bine ceea ce spun consilierii, iar această înregistrare nu poate fi folosită decât în anumite condiții (fără numele și prenumele celui care vorbește, fără funcția deținută, fără vocea reală). Mai sunt și alte prevederi, cum ar fi obligativitatea purtării “legitimației de acreditare”, condițiile retragerii acreditării de presă, imposibilitatea asistării la ședințele care s-ar desfășura online etc. 

Prin aceste prevederi pe care noi le considerăm abuzive și un atac la adresa libertății presei, practic, câmpinenii ar fi împiedicați să vadă și să afle cum se comportă aleșii lor la ședințele Consiliului Local, cum votează fiecare, ce punct de vedere are și cum și-l exprimă. Și nu putem să nu ne întrebăm ce au de ascuns cei care inițiază și cei care susțin acest proiect aberant? De ce vor să împiedice presa să-și facă datoria? De ce vor să îngrădească dreptul nostru de a ne face meseria și dreptul cetățenilor de a fi informați? Și, mai ales, ce urmează? Să fim puși într-un țarc sau în vreo cușcă, pentru ca doamnele și domnii consilieri să nu se simtă atacați de noi, cei 2-3 jurnaliști care participăm la ședințele CL? Să fim dați afară pentru că, după cum scriam mai sus, s-a introdus acea prevedere nelegală prin care Consiliul Local își poate ține ședințele cu ușile închise? Deci, oare ce au de ascuns consilierii locali de ne interzic să-i filmăm și să-i pozăm în timpul ședințelor, de ne interzic să ne apropiem de ei, de ne vor la o distanță suficient de mare încât să nu auzim tot ce se discută? Sau poate vor să scriem după dictare, doar ce le convine lor și partidelor din care provin și să trecem cu vederea prostiile pe care le spun sau incapacitatea unora de a înțelege/citi un proiect de hotărâre? A rezolvat Consiliul Local problemele Câmpinei și în lipsă de ocupație unii consilieri s-au gândit să se ocupe și de presă? Înainte de a citi Articolul 129 din Codul Administrativ privind atribuțiile Consiliului Local? Înainte de a citi Articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Articolele 9 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului? Pot ei, niște oameni politici, cu anumite interese, să vorbească despre deontologia unui jurnalist și să stabilească dacă a scris cum trebuie și ce trebuie? Cum își permit acești oameni să stabilească reguli ilegale pentru presă, când ei nu-și fac nici măcar datoria față de comunitatea care i-a ales și ascultă doar de ordinele date de la partid?!

În încercarea de a-și justifica abuzul, cei trei consilieri care au inițiat proiectul invocă o serie de rezoluții ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv Rezoluția 1.003/1993, pe care, probabil, nici nu au citit-o până la capăt. Dacă o citeau, vedeau și acea prevedere din Rezoluție potrivit căreia “Autoritățile publice nu trebuie să se considere proprietari ai informației!”. 
Dincolo de intențiile consilierilor locali, este extrem de interesant faptul că avizele date la acest proiect de secretarul general al municipiului - Elena Moldoveanu și de Direcția Juridică a Primăriei Câmpina sunt favorabile. Deci juriștii Primăriei sunt de acord cu prevederile proiectului? Cu îngrădirea drepturilor jurnaliștilor? Cu desfășurarea ședințelor cu ușile închise, dacă așa vrea Consiliul Local? Se pare că da!
Noi, CâmpinaTV.ro, considerăm acest proiect un atac fără precedent la libertatea presei și vom sesiza toate instituțiile abilitate ale statului român, precum și pe cele europene despre ceea ce se dorește la nivelul administrației locale câmpinene. De asemenea, vom informa toți liderii județeni și naționali ai partidelor cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina despre proiectul inițiat de cei trei consilieri de la USR PLUS și PNL, iar la adresele pe care le vom trimite vom atașa toate prevederile din legislația românească și cea europeană pe care le încalcă proiectul de ROF al Consiliului Local Câmpina.

13017 vizualizari
19

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
 • Marian 24.07.2021 11:29 De ce le e frica acestor oameni mici?! Ca se vede cat sunt de ...? Oricum, stim toti... Sa nu va lasati, atacati hotararea la Prefectura! Faceti tot ce este nevoie!
 • Ionutz 24.07.2021 11:50 Dar ce au de ascuns?! De ce vor treaba asta?
 • Gabriela 24.07.2021 13:01 Sa nu va lasati, sa nu va indoiti! Nu accepati mizeriilele acestor politicieni de doi bani care sigur nu vor mai pupa niciun alt mandat. Sunteti singura noastra sursa de informare!
 • Catrinel 24.07.2021 13:04 Ce sa te astepti de la astfel de oameni? Poate or fi buni meseriasi la locurile lor de munca, dar ca si consilieri sunt nulitati. Se vede ca au fost bagati de partide pe locuri eligibile pentru ca erau cat de cat cunoscuti in Campina.
 • Medicul de gardă 24.07.2021 15:08 La Dr. Nica vorbește gura fără el. Nu cred că PNL ar susține vreodată un asemenea demers. Nici nu cred că au discutat despre asta.
 • Ioana State 24.07.2021 19:42 Acesta este efectul retragerii din consiliu a unor oameni capabili și intrării unor nulități. S au trezit consilieri și au impresia că nu mai e nimeni ca ei. Nu cred că e o problemă de partide cât o problemă a unor oameni extrem de slabi dar și foarte aroganți.
 • Mircea 24.07.2021 20:00 Ascultati aici ce va spune un om batran, ordinul s a dat deja, acest proiect nu e impotriva presei e impotriva voastra. Cine mai filmeaza si pozeaza la sedinte? E cu dedicatie pentru voi si va rog sa va ganditi bine si sa analizati ce va spun eu mai ales ca asta e doar inceputul. Nu i ducea capul pe consilierii aia sa faca proiectul, e facut in alta parte, la niste prieteni de ai vostri. O sa vedeti in zilele viitoare cate mai aflati.
 • Ilie 24.07.2021 20:04 spun unii pe aici ca sunt oameni lasi, fricosi, aroganti... or fi, dar eu cred ca este un plan diabolic, bine ticluit in laboratoare... si sa ne intrebam asa, cine are de pierdut din faptul ca presa nu mai poate filma orice din sedinta CL? eu cred ca primarul Alin Moldoveanu, pentru ca toate acestea sunt de fapt impotriva lui... in laboratoare se tese o plasa pentru a nu mai putea comunica, pentru ca nu cumva sa ajunga la noi tot ceea ce realizeaza. este singura sansa a celor invinsi in septembrie anul trecut! ce urmeaza? o sa primiti oferte sa fiti cumparati, oricum alta presa care sa conteze nu mai e in Campina, apoi se va trece la asaltul final, i se va inscena ceva primarului si vom ajunge sa ne conduca un inclut ca actualul viceprimar... imi doresc sa nu am dreptate! dar prea evolueaza lucrurile spre acest scenariu
 • Ogarul roscat 24.07.2021 22:51 Am un sentiment ciudat ca e implicat Pitigoi sau vreunul influent din top 300.Oricum si unele proptele din Primarie se simt deranjati cand calcati pe acolo.Cand se plictisesc trimit sageti si dau telefoane
 • Cornelia 25.07.2021 08:00 Consilierii aceștia uită că sunt plătiți din buzunarul nostru! Câmpinenii trebuie să facă front comun și să le bage mințile în cap, pentru că nu este prima dată când o iau pe arătură cu proiecte de ….. ! Mare nerușinare că încalcă asemenea drepturi ale presei și, implicit, ale cetățenilor! Dorința lor duce către un comunism de cea mai joasă speță! Rușine PNL-USR-PLUS! Vă mai numiți coaliție de dreapta… Prima la dreapta spre strada Cenzurii! HUĂ!!!!
 • A S 25.07.2021 08:09 Bai fraierilor inca nu v*ati prins? Inscrieti*va in PNL si n*o sa mai aveti probleme ca se poarta presa de partid, altfel nu supravietuiti ! Ha!
 • Laura 25.07.2021 09:35 de la Moldoveanu vi se trage; nu mai trebuie sa apara nimic in presa legat de Moldoveanu
 • Ion Salajean 25.07.2021 11:22 Este trist, foarte trist ca dupa peste 30 de ani de la caderea comunismului exista oameni care se mai gandesc la a pune pumnul in gura cuiva! Am vazut pe Facebook un fost consilier care sustine ineptia asta de proiect, argumentand cu cele cinci penibile minute pentru fotografii ca asa e si la Guvern. Nu pot sa cred ca doamna respectiva nu stie diferenta intre sedintele Executivului (Guvern) si cele ale Lagislativului (Consiliul Local). Si atunci daca stie, inseamna ca este vorba de rautate, de premeditare, de o rotita intr-un mecanism pregatit pentru altceva decat ce vrea poporul si ce a ales in septembrie!
 • Stefan 25.07.2021 11:24 De tanti Garbacica nu am auzit, zice-se ca ar fi jurist, ma umfla rasul... De Nica... nu mai e demult omul care intra in PNL. De Cretu, in schimb, o mare dezamagire, parea mai citit. E clar... o adunatura!
 • Tudor 25.07.2021 11:25 Eu ca simplu cetatean pot participa la sedintele Consiliului sau nu am voie? Daca da, pot lua cuvantul si sa le cer celor care sustin acest proiect de ce se tem?
 • Veselu Dorian 25.07.2021 14:21 Unde putem vedea acest proiect initiat de consilierii locali? Sa il citim si noi si sa il distribuim pe facebook daca asa este.
 • Dragos 25.07.2021 19:44 Acest consiliu de marionete trebuie demis.Grija mare si la Psd....si acolo unu si unu.Dna Garbacica nu a fost in echipa cu Tiseanu,sotu,socrul,cum fac ca tot de Tiseanu dau,ne intoarcem iar la Bondoc,Cercel and Co.Daca ma gandesc de la oameni simplii la afaceristi cati au pompat in imaginea lui Tiseanu si le au intors spatele....aceeasi poveste cu Pitigoi s a nascut talent.De la contabilitatea buteliilor la primarie.....sa alerge in continuare cu agenda pe dealuri si sa iasa pe 4 e o performanta.Good luck.
 • Marcu 25.07.2021 23:15 Cei trei initatori au mai inventat ceva - comunicatul de facebook, pentru ca un comunicat de rpesa inseamna altceva decat ce sustin ei. In acel comunicat, cei trei sustin ca inregistrarile audio se pot face si lasand un reportofon in alt punct al salii, desi in proiect scrie cu totul si cu totul altceva. Deci, cei trei deja au dat-o in balbaiala! Sa se fi prins si ei ca au fost folositi (prostiti) de o pasare cantatoare - paridele, mai cunoscut sub denumirea sa populara de pitigoi?!
 • Anonim 26.07.2021 08:39 Cu aceasta initiativa NU sunt de acord, dar pot spune ca nici presa din Campina nu este prea breaza parand a avea tot felul de interese si investigand doar ce nu deranjeaza anumite persoane. Cand am rugat sa se investigheze cazul Murariu care a luat un post in stilul romanesc ( a se citi pe pile) NU v-a interesat deloc subiectul si ati hotarat sa nu mai postati mesajele mele pe acest subiect o perioada. Apai ori sunteti liberi ori sunteti aserviti, hotarati-va. Si daca sunteti aserviti, atunci poate initiativa nu e chiar asa de rea!

Actualitate

1075 vizualizari
01 dec. 2022 09:12

Noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, în perioada 1 decembrie 2022 - 13 ianuarie 2023

Primăria municipiului Câmpina anunță instituirea unor noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, acolo unde se lucrează la rețeaua de canalizare.

2170 vizualizari
30 nov. 2022 20:22

La Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina a fost sărbătorită Ziua Națională prin proiectul ”Să ne cinstim strămoșii”

Elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” au sărbătorit marți, 29 noiembrie 2022, în cadrul proiectului educativ ”Să ne cinstim strămoșii”, Ziua Națională a României.

Alte stiri recente

2239 vizualizari
30 nov. 2022 22:24

În centrul Câmpinei au răsunat colindele tradiționale și au fost aprinse instalațiile pentru Sărbătorile de Iarnă

Zeci de câmpineni s-au aflat în această seară în Parcul Regele Mihai I pentru a asculta primele colinde ale acestei ierni și pentru a asista la aprinderea oficială a luminițelor pentru Sărbătorile de Iarnă. Și nu au fost dezamăgiți. Grupul “Mugurași de primăvară” de la Clubul Copiilor (coordonat de profesor Alice Botoacă) au încântat publicul cu colinde frumoase, colinde tradiționale românești.

3056 vizualizari
30 nov. 2022 15:58

Participare record la Concursul de creație literară pentru elevi de la Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” Câmpina

Concursul de creație literară adresat elevilor din școlile și liceele câmpinene a strâns la ediția din acest an un număr record de participanți - 92. Marți, 29 noiembrie 2022, imediat după prânz, a avut loc festivitatea de premiere, la care administrația locală a fost reprezentată de Liviu Davidescu, consilier local, președintele Comisiei pentru Cultură și Tineret din cadrul Consiliului Local Câmpina.