La Câmpina, Alianța PNL USR PLUS, cea care în campania electorală clama democrația, libertatea, drepturile omului și pretindea că vine în fața electoratului cu oameni noi, care se pun în slujba comunității, se ocupă de cu totul alte lucruri decât problemele localității. Se ocupă de mass-media, căreia vrea să-i pună pumnul în gură prin noul Regulament de Organizare și Funcționare al Consiliului Local, care va intra pe ordinea de zi a ședinței din 29 iulie 2021.
Consilierii locali Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL) sunt inițiatorii proiectului privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliului Local. Un regulament prin care sunt încălcate flagrant drepturile presei, unele drepturi constituționale ale cetățeanului (Art. 31 din Constituție privind dreptul cetățeanului de a avea acces la orice informație de interes public) și care conține prevederi nelegale, cum ar fi următoarea: “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale” (Art 27, al. 18 din regulamentul menționat). NU există prevederi legale care să permită Consiliului Local să își desfășoare ședințele cu ușile închise. Din contră, Codul Administrativ prevede clar: “Ședințele Consiliului Local sunt publice”. (Art. 138, al.1, din Codul Administrativ)
Referitor la mass-media, proiectul noului regulament prevede că reprezentanții mass-media nu mai au voie să filmeze în timpul ședințelor Consiliului Local, iar fotografiile sunt permise doar în primele cinci minute ale ședinței. De asemenea, în timpul ședințelor, reprezentanții mass-media nu au voie să părăsească spațiul special amenajat pentru presă (precizăm - trei măsuțe, la ușă, de unde nici nu se aude foarte bine ce vorbesc unii consilieri), iar din acest spațiu special ni se face favoarea de a ni se permite înregistrarea audio, probabil tocmai pentru că nu se aude bine ceea ce spun consilierii, iar această înregistrare nu poate fi folosită decât în anumite condiții (fără numele și prenumele celui care vorbește, fără funcția deținută, fără vocea reală). Mai sunt și alte prevederi, cum ar fi obligativitatea purtării “legitimației de acreditare”, condițiile retragerii acreditării de presă, imposibilitatea asistării la ședințele care s-ar desfășura online etc.
Prin aceste prevederi pe care noi le considerăm abuzive și un atac la adresa libertății presei, practic, câmpinenii ar fi împiedicați să vadă și să afle cum se comportă aleșii lor la ședințele Consiliului Local, cum votează fiecare, ce punct de vedere are și cum și-l exprimă. Și nu putem să nu ne întrebăm ce au de ascuns cei care inițiază și cei care susțin acest proiect aberant? De ce vor să împiedice presa să-și facă datoria? De ce vor să îngrădească dreptul nostru de a ne face meseria și dreptul cetățenilor de a fi informați? Și, mai ales, ce urmează? Să fim puși într-un țarc sau în vreo cușcă, pentru ca doamnele și domnii consilieri să nu se simtă atacați de noi, cei 2-3 jurnaliști care participăm la ședințele CL? Să fim dați afară pentru că, după cum scriam mai sus, s-a introdus acea prevedere nelegală prin care Consiliul Local își poate ține ședințele cu ușile închise? Deci, oare ce au de ascuns consilierii locali de ne interzic să-i filmăm și să-i pozăm în timpul ședințelor, de ne interzic să ne apropiem de ei, de ne vor la o distanță suficient de mare încât să nu auzim tot ce se discută? Sau poate vor să scriem după dictare, doar ce le convine lor și partidelor din care provin și să trecem cu vederea prostiile pe care le spun sau incapacitatea unora de a înțelege/citi un proiect de hotărâre? A rezolvat Consiliul Local problemele Câmpinei și în lipsă de ocupație unii consilieri s-au gândit să se ocupe și de presă? Înainte de a citi Articolul 129 din Codul Administrativ privind atribuțiile Consiliului Local? Înainte de a citi Articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Articolele 9 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului? Pot ei, niște oameni politici, cu anumite interese, să vorbească despre deontologia unui jurnalist și să stabilească dacă a scris cum trebuie și ce trebuie? Cum își permit acești oameni să stabilească reguli ilegale pentru presă, când ei nu-și fac nici măcar datoria față de comunitatea care i-a ales și ascultă doar de ordinele date de la partid?!
În încercarea de a-și justifica abuzul, cei trei consilieri care au inițiat proiectul invocă o serie de rezoluții ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv Rezoluția 1.003/1993, pe care, probabil, nici nu au citit-o până la capăt. Dacă o citeau, vedeau și acea prevedere din Rezoluție potrivit căreia “Autoritățile publice nu trebuie să se considere proprietari ai informației!”.
Dincolo de intențiile consilierilor locali, este extrem de interesant faptul că avizele date la acest proiect de secretarul general al municipiului - Elena Moldoveanu și de Direcția Juridică a Primăriei Câmpina sunt favorabile. Deci juriștii Primăriei sunt de acord cu prevederile proiectului? Cu îngrădirea drepturilor jurnaliștilor? Cu desfășurarea ședințelor cu ușile închise, dacă așa vrea Consiliul Local? Se pare că da!
Noi, CâmpinaTV.ro, considerăm acest proiect un atac fără precedent la libertatea presei și vom sesiza toate instituțiile abilitate ale statului român, precum și pe cele europene despre ceea ce se dorește la nivelul administrației locale câmpinene. De asemenea, vom informa toți liderii județeni și naționali ai partidelor cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina despre proiectul inițiat de cei trei consilieri de la USR PLUS și PNL, iar la adresele pe care le vom trimite vom atașa toate prevederile din legislația românească și cea europeană pe care le încalcă proiectul de ROF al Consiliului Local Câmpina.
În cursul zilei de vineri, 17 ianuarie, polițiștii câmpineni au depistat pe Strada Pictor Nicolae Grigorescu un autovehicul, care a fost surprins de aparatul radar cu o viteză de 70km/h, cu 20km/h peste limita de viteză din zonă.
Bărbatul pe care polițiștii l-au identificat ca fiind autorul crimei de pe Aleea Scărișoara din seara zilei de marți, 14 ianuarie 2025, se află în arestul Poliției din noaptea respectivă.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.