Bursele de excelență ale municipiului Câmpina, în pericol să nu mai fie acordate?

Social (Categoria articolului)

Anul școlar 2019 - 2020 ar fi al zecelea an consecutiv în care administrația locală câmpineană ar acorda burse de excelență pentru cei mai buni elevi din clasa a XII-a, de la liceele din municipiu. În momentul de față, situația acestor burse este incertă, după ce proiectul de hotărâre privind acordarea burselor a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că nu avea aviz de legalitate din partea secretarului Elena Moldoveanu. Precizăm faptul că este vorba doar despre bursele de excelență, aprobate și acordate la nivel local, nu și despre celelalte categorii de burse stabilite prin ordin al ministrului Educației.

Proiectul, inițiat de consileriii Elena Albu și Viorel Bondoc, prevedea - la fel ca în anii anteriori - acordarea a 30 de burse de excelență elevilor din ultimul an de studiu, care au media 10 la purtare,  care au rezultate deosebite la învățătură și care desfășoară activități extracurriculare. Conform proiectului, fiecare unitate de învățământ ar fi urmat să beneficieze de un număr de burse raportat și la rezultatele de la bacalaureatul din anul școlar anterior. Astfel, Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” - 12 burse, Liceul Tehnologic Energetic - 9, Colegiul Tehnic Forestier - 8, Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” - o bursă. Valoarea unei burse este de 250 lei/lunar și se acordă timp de nouă luni (octombrie 2019 - iunie 2020), necesarul pentru acest an fiind de 22.500 lei, sumă care este deja inclusă în bugetul local.
Și acum vine surpriza! Secretarul municipiului Câmpina, Elena Moldoveanu, nu a avizat favorabil din punct de vedere al legalității acest proiect, astfel că inițiatorii au fost nevoiți să-l retragă de pe ordinea de zi. Avizul negativ al secretarului vine în contradicție inclusiv cu raportul Direcției Juridice, care dă ”undă verde” pentru aprobarea proiectului, ba mai mult, subliniază că sumele necesare sunt deja aprobate în bugetul local și că mai sunt localități în țară care au adoptat proiecte similare pentru stimularea elevilor merituoși.
Acum, inițiatorii, prin vocea consilierului Elena Albu, doar au anunțat retragerea proiectului de pe ordinea de zi întrebându-se ”oare cum este posibil ca zece ani să nu fie nicio problemă și acum, brusc, apare o problemă de legalitate?”. 
Secretarul municipiului Câmpina, Elena Moldoveanu, ne-a precizat la finalul ședinței Consiliului Local că avizul său negativ se bazează pe faptul că astfel de burse (de excelență) nu sunt incluse în lege. Legea prevede acordarea următoarelor categorii de burse: de performanță (200 lei pe lună), de merit (120 lei pe lună), de studiu (100 lei pe lună) și socială (80 lei pe lună). Totuși, nu putem să credem că legea interzice Consiliului Local să instituie propria bursă, așa cum se întâmplă în multe alte localități din țară. Cel mai probabil se va ajunge la soluția "rebotezării" acestor burse, astfel ca ele să nu se mai numească burse, ci... premii. Iar dacă aceasta va fi soluția, poate nu ar fi rău ca premiul acordat de Consiliul Local să poarte numele unor dascăli iluștri pe care Câmpina i-a avut - Atanasie Scripcă, Stoica Teodorescu etc.

5356 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1363 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

650 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

20 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația a fost formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova.

63 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.