Duminică, 6 iunie 2021, elevii clasei a V-a B de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, din Câmpina, au organizat în premieră evenimentul TedTalk Junior, cu sprijinul dirigintei lor, Georgiana Moldoveanu, profesoară de limba engleză.
Cu sloganul “Să vorbești nu e greu, dar trebuie să ai curaj mereu”, evenimentul a fost rezultatul implementării, în anul școlar 2020-2021, a programului Aspire Talks, un opțional de lucru în echipă și vorbire în public, realizat de organizația Aspire Teachers. Prin învățare experiențială, elevii au parcurs în cadrul orei de dirigenție un traseu bazat pe jocuri, activități interactive și proiect care îi ajută să se descopere, să își ofere un feedback sănătos și util, să organizeze în echipă un eveniment pentru întreaga comunitate și să prindă curajul de a vorbi în public.
Evenimentul a avut loc în sala mică a Casei Tineretului, iar printre invitați s-au numărat Măriuca Morariu - director executiv Aspire Teachers (prin Zoom), Alin Moldoveanu - primarul municipiului Câmpina, învățătoarea Alexandra Stanciu, profesoara de germană Livia Miu, părinți, membri ai comunității locale.
Evenimentul a debutat cu un exercitiu de pregătire pentru vorbit în public, “Boom Snap Clap”, la care au contribuit toți participanții. Evenimentul organizat de elevii clasei a V-a B va fi inclus ca exemplu de proiect în ghidul Aspire Talks 2021.
Rând pe rând, fiecare elev a urcat pe scenă și a răspuns printr-un discurs la întrebarea “Cine sunt eu?”, povestind despre propriile interese și visuri. Fiecare discurs s-a încheiat cu o provocare pentru participanții din public: un exercițiu de dicție. Unii participanți au fost puși în dificultate, spre amuzamentul tuturor. Unii elevi au demonstrat ce pasiuni au, de la lectură la cântatul la pian.
Evenimentul s-a încheiat cu un joc-quiz în aplicația Kahoot, creat de elevi pentru a celebra evoluția lor și a testa cât de bine îi cunosc părinții.
“Emoții au fost multe, nu a mers totul perfect, dar copiii au fost ei înșiși, s-au bucurat de rezultatul muncii lor și, alături de familie și îndrumătorii de la școală, au marcat o nouă etapă din viața lor: primul an de gimnaziu. Pentru copii de 11-12 ani, să lucrezi în echipă, să realizezi propriul discurs, să îl susții în fața unui public, într-un eveniment organizat alături de colegi, cu invitații, afișe, banner, prezentare grafică, prezentatori și să duci totul la bun sfârșit - toate acestea sunt reușite în ochii noștri”, ne-a declarat prof. Georgiana Moldoveanu, diriginta clasei a V-a B.
Orice profesor din țară poate descărca gratuit programul Aspire Teachers, care cuprinde ghidul profesorului cu cele 21 de lecții proiectate pas cu pas, fișe și materiale auxiliare: https://www.aspireteachers.ro/optionale.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.