Excedentul bugetar de aproape 2 milioane euro, un subiect (cam prea) sensibil pentru Primăria Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

La finalul anului 2018, la bugetul Câmpinei s-a înregistrat un excedent bugetar de 8,78 milioane lei, oarecum surprinzător în condițiile în care la nivelul administrației locale s-a vorbit de multe ori despre problema lipsei banilor și despre necesitatea accesării unui credit bancar. Vă reamintim că, la propunerea primarului Horia Tiseanu, Consiliul Local și-a dat acordul pentru un credit de 25 de milioane lei care urmează să fie accesat anul acesta. Ei bine, excedentul bugetar pare totuși a fi un subiect sensibil pentru primarul Câmpinei. Atât de sensibil încât a fost foarte deranjat de întrebările pe această temă adresate de presă la dezbaterea publică asupra bugetului local pe 2019. Iar întrebările noastre au fost de bun-simț, am vrut doar să știm de ce rămân atâția bani necheltuiți, în condițiile în care în Câmpina sunt atâtea de făcut.

Până în anul 2015, la Câmpina, nu a existat excedent bugetar mai mare de 4 milioane lei. Apoi, în 2016, Primăria a încheiat anul cu 10,5 milioane lei bani necheltuiți la secțiunea de dezvoltare, adică la investiții. În 2017, excedentul bugetar a fost cam tot pe acolo - 10,3 milioane lei. Pentru ca la finalul lui 2018 să fie de 8,78 milioane lei. 
Ni s-a părut foarte firesc să întrebăm, la dezbaterea publică organizată de administrația locală pe tema bugetului local, care este proveniența acestui excedent, de unde provin acești bani și de ce nu s-au cheltuit. În buna tradiție a primarului Horia Tiseanu, răspunsul i-a fost "pasat" directorului economic, Alice Tudorache, care a încercat să ne ofere o explicație mai degrabă tehnică, o formulă de calcul a excedentului. (video)
Cerând lămuriri suplimentare, am provocat o reacție cam agresivă din partea primarului Hoiria Tiseanu, o reacție absolut nejustificată, de vreme ce la mijloc sunt bani publici. Mai întâi ne-a spus că întrebarea noastră nu face obiectul dezbaterii bugetului pentru anul 2019, excedentul fiind realizat în anul anterior. De parcă cei 8,78 milioane lei ar fi rămas în aer și nu ar fi fost incluși în bugetul pentru 2019. Apoi, ne-a spus că ar fi trebuit să știm deja situația excedentului de la aprobarea în Consiliul Local a contului de execuție bugetară pe anul 2018. Cont de execuție care... urmează să fie aprobat de Consiliul Local în ședința din 23 aprilie. Apoi, ne-a certat, ba că suntem rău-intenționați, ba că știe ce urmează să scriem, ba una, ba alta. Numai proveniența excedentului bugetar nu o spunea primarul Câmpinei...
Senatorul USR George Marussi, prezent la dezbaterea de la Câmpina, a intervenit la subiectul privind excedentul bugetar, considerând că "întrebarea jurnaliștilor este de bun simț și legitimă". Surprinzător (sau nu), după intervenția senatorului Marussi, primarul Horia Tiseanu a dat un răspuns: "M-am mai gândit și pot să vă spun ușor câteva lucrări care nu s-au realizat, dar nu din vina noastră, și care au condus spre acest excedent - Calea Doftanei, pentru care noi am alocat fonduri importante, dar HidroPrahova nu a făcut nimic. Bobâlna, unde lucrarea a început târziu și s-a oprit din cauza vremii, astfel încât nici aici nu am mai cheltuit banii alocați. Cimitirul Lumina care trebuie finalizat anul trecut, dar nu a fost finalizat, pentru că societatea s-a mișcat foarte încet și a trebuit chiar să reziliem contractul. Și v-am spus așa ușor lucrări de vreo cinci milioane de lei". (video)

Prin urmare, excedentul bugetar provine de la lucrările bugetate anul trecut și nerealizate. Am înțeles explicația și subiectul părea închis. Dar iată că a fost întocmit proiectul de hotărâre a Consiliului Local privind închiderea exercițiului bugetar pe anul 2018, proiect inițiat de primarul Horia Tiseanu și care va fi dezbătut în ședința CL de mâine. Iar aici avem o altă explicație, scrisă în expunerea de motive a primarului Horia Tiseanu:
"La sfârșitul anului 2018 s-a înregistrat un excedent la secțiunea de funcționare în valoare de 4.498.928 lei, iar la secțiunea de dezvoltare un deficit în valoare de 6.051.072 lei. Acest deficit s-a acoperit definitiv din excedentul bugetar al anului 2017, în valoare de 10.340.775 lei. Rezultatul excedentului bugetar înregistrat la 31 decembrie 2018 este în valoare de 8.788.631 lei (10.340.775 lei excedentul bugetar al anului precedent - 6.051.072 lei deficitul secțiunii de dezvoltare din 2018 + 4.498.928 lei excedent funcționare în 2018)".
Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile!

6873 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 22.04.2019 18:33 Pai ce sunt banii lui?Il doare la bască!Campina ca si oraș e mort...

Actualitate

3304 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.

2324 vizualizari
15 apr. 2024 12:55

Un brad riscă să se prăbușescă în stația de la ”Salcie”, în centrul Câmpinei

De la o zi la alta bradul aflat chiar în spatele stației din fața fostului complex de la ”Salcie” se înclină din ce în ce mai amenințător și riscă să se prăbușească.

Alte stiri recente

210 vizualizari
16 apr. 2024 21:25

Copiii de la Sportul Câmpina sunt îmbrăcați de la Ave Diana

Echipele de juniori de la clubul Sportul Câmpina au primit zilele trecute rânduri noi de echipament. Copiii au fost foarte încântați de un echipament nou, pe care îl vor purta cu mândrie la următoarele lor meciuri.

316 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

1 comentarii

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.