Excedentul bugetar de aproape 2 milioane euro, un subiect (cam prea) sensibil pentru Primăria Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

La finalul anului 2018, la bugetul Câmpinei s-a înregistrat un excedent bugetar de 8,78 milioane lei, oarecum surprinzător în condițiile în care la nivelul administrației locale s-a vorbit de multe ori despre problema lipsei banilor și despre necesitatea accesării unui credit bancar. Vă reamintim că, la propunerea primarului Horia Tiseanu, Consiliul Local și-a dat acordul pentru un credit de 25 de milioane lei care urmează să fie accesat anul acesta. Ei bine, excedentul bugetar pare totuși a fi un subiect sensibil pentru primarul Câmpinei. Atât de sensibil încât a fost foarte deranjat de întrebările pe această temă adresate de presă la dezbaterea publică asupra bugetului local pe 2019. Iar întrebările noastre au fost de bun-simț, am vrut doar să știm de ce rămân atâția bani necheltuiți, în condițiile în care în Câmpina sunt atâtea de făcut.

Până în anul 2015, la Câmpina, nu a existat excedent bugetar mai mare de 4 milioane lei. Apoi, în 2016, Primăria a încheiat anul cu 10,5 milioane lei bani necheltuiți la secțiunea de dezvoltare, adică la investiții. În 2017, excedentul bugetar a fost cam tot pe acolo - 10,3 milioane lei. Pentru ca la finalul lui 2018 să fie de 8,78 milioane lei. 
Ni s-a părut foarte firesc să întrebăm, la dezbaterea publică organizată de administrația locală pe tema bugetului local, care este proveniența acestui excedent, de unde provin acești bani și de ce nu s-au cheltuit. În buna tradiție a primarului Horia Tiseanu, răspunsul i-a fost "pasat" directorului economic, Alice Tudorache, care a încercat să ne ofere o explicație mai degrabă tehnică, o formulă de calcul a excedentului. (video)
Cerând lămuriri suplimentare, am provocat o reacție cam agresivă din partea primarului Hoiria Tiseanu, o reacție absolut nejustificată, de vreme ce la mijloc sunt bani publici. Mai întâi ne-a spus că întrebarea noastră nu face obiectul dezbaterii bugetului pentru anul 2019, excedentul fiind realizat în anul anterior. De parcă cei 8,78 milioane lei ar fi rămas în aer și nu ar fi fost incluși în bugetul pentru 2019. Apoi, ne-a spus că ar fi trebuit să știm deja situația excedentului de la aprobarea în Consiliul Local a contului de execuție bugetară pe anul 2018. Cont de execuție care... urmează să fie aprobat de Consiliul Local în ședința din 23 aprilie. Apoi, ne-a certat, ba că suntem rău-intenționați, ba că știe ce urmează să scriem, ba una, ba alta. Numai proveniența excedentului bugetar nu o spunea primarul Câmpinei...
Senatorul USR George Marussi, prezent la dezbaterea de la Câmpina, a intervenit la subiectul privind excedentul bugetar, considerând că "întrebarea jurnaliștilor este de bun simț și legitimă". Surprinzător (sau nu), după intervenția senatorului Marussi, primarul Horia Tiseanu a dat un răspuns: "M-am mai gândit și pot să vă spun ușor câteva lucrări care nu s-au realizat, dar nu din vina noastră, și care au condus spre acest excedent - Calea Doftanei, pentru care noi am alocat fonduri importante, dar HidroPrahova nu a făcut nimic. Bobâlna, unde lucrarea a început târziu și s-a oprit din cauza vremii, astfel încât nici aici nu am mai cheltuit banii alocați. Cimitirul Lumina care trebuie finalizat anul trecut, dar nu a fost finalizat, pentru că societatea s-a mișcat foarte încet și a trebuit chiar să reziliem contractul. Și v-am spus așa ușor lucrări de vreo cinci milioane de lei". (video)

Prin urmare, excedentul bugetar provine de la lucrările bugetate anul trecut și nerealizate. Am înțeles explicația și subiectul părea închis. Dar iată că a fost întocmit proiectul de hotărâre a Consiliului Local privind închiderea exercițiului bugetar pe anul 2018, proiect inițiat de primarul Horia Tiseanu și care va fi dezbătut în ședința CL de mâine. Iar aici avem o altă explicație, scrisă în expunerea de motive a primarului Horia Tiseanu:
"La sfârșitul anului 2018 s-a înregistrat un excedent la secțiunea de funcționare în valoare de 4.498.928 lei, iar la secțiunea de dezvoltare un deficit în valoare de 6.051.072 lei. Acest deficit s-a acoperit definitiv din excedentul bugetar al anului 2017, în valoare de 10.340.775 lei. Rezultatul excedentului bugetar înregistrat la 31 decembrie 2018 este în valoare de 8.788.631 lei (10.340.775 lei excedentul bugetar al anului precedent - 6.051.072 lei deficitul secțiunii de dezvoltare din 2018 + 4.498.928 lei excedent funcționare în 2018)".
Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile!

6852 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 22.04.2019 18:33 Pai ce sunt banii lui?Il doare la bască!Campina ca si oraș e mort...

Actualitate

160 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

179 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

563 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

667 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.