Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății include unele prevederi care multă vreme nu au fost aplicate poate tocmai din cauza paradoxului pe care îl creează. Numai că, mai multe controale ale inspectorilor Curții de Conturi la o serie de unități spitalicești din țară au făcut valuri mari, iar spitalele sunt obligate acum să aplice acele prevederi. Concret, un pacient care ajunge la spital din vina lui (a traversat neregulamentar, a căzut dintr-un copac, a intrat cu mașina în stâlp etc) trebuie să-și plătească spitalizarea chiar dacă este asigurat.
Articolul 320 din Legea 95/2006 este cel care reglementează astfel de situații și pe care spitalele sunt obligate să-l aplice, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate nu le mai decontează cheltuielile cu astfel de cazuri. Iată ce prevede Art. 32: „Persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuieli efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană traversează neregulamentar și este accidentată de o mașină, dacă se urcă în copac și cade, din neatenție, dacă intră cu mașina într-un stâlp și se rănește, iar acestea sunt doar câteva exemple, persoana respectivă trebuie să plătească spitalizarea. De asemenea, dacă o persoană îi rănește pe alții, dacă provoacă un accident rutier din culpă, persoana respectivă trebuie să le plătească spitalizarea. Este aici o întreagă discuție. Cine stabilește a cui e vina și cine trebuie să plătească banii către spital? Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza fișelor medicale și a rapoartelor autorităților care se ocupă, de exemplu, de accidentele rutiere sau alte tipuri de accidente. Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care, pentru recuperarea banilor, spitalele au ajuns în instanță cu pacienții respectivi, situația nu tocmai plăcută pentru niciuna dintre părțile implicate.
„Da, este adevărat, aşa este legea. În ultima vreme, la mai multe unităţi spitaliceşti au fost controale ale Curţii de Conturi şi au fost colegi de-ai mei întrebaţi de ce nu au făcut nimic pentru recuperarea acestor bani. Practic, lucrurile se desfăşurau cam aşa. Casa de Asigurări deconta cheltuielile efectuate cu ocazia internărilor în astfel de cazuri, fiind ulterior sarcina Casei de a recupera banii respectivi în unele cazuri. Pentru că la Casa de Asigurări nu există suficient personal, recuperarea banilor a fost pasată către spitale, iar acum noi ne confruntăm cu această problemă. Lunar, cei de la Casă ne transmit lista pacienților de la care trebuie să recuperăm cheltuielile cu spitalizarea, pentru că mai sunt şi unele persoane scutite de la aplicarea acestor prevederi – în special fiind vorba de bolnavii cronici, normal, dar și de cei ale căror cheltuieli de spitalizare sunt mult mai mici decât costurile necesare demarării procedurilor în vederea recuperării acestor sume. Din fericire, Spitalul Municipal Câmpina are un sistem informatic destul de bine pus la punct şi fiecare pacient ştie la externare suma pe care am cheltuit-o pentru serviciile medicale prestate. De asemenea, dacă vă amintiţi de discuţiile din Consiliul Local, atunci când am solicitat acordul pentru angajarea a încă unui jurist, tocmai realizarea acestor proceduri era unul dintre motive. Unei singure persoane îi este aproape imposibil să avizeze din punct de vedere juridic toate documentele din spital”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.