Pacienții ajunși în spital din vina lor trebuie să-şi plătească spitalizarea, chiar dacă sunt asiguraţi

Social (Categoria articolului)

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății include unele prevederi care multă vreme nu au fost aplicate poate tocmai din cauza paradoxului pe care îl creează. Numai că, mai multe controale ale inspectorilor Curții de Conturi la o serie de unități spitalicești din țară au făcut valuri mari, iar spitalele sunt obligate acum să aplice acele prevederi. Concret, un pacient care ajunge la spital din vina lui (a traversat neregulamentar, a căzut dintr-un copac, a intrat cu mașina în stâlp etc) trebuie să-și plătească spitalizarea chiar dacă este asigurat.

Articolul 320 din Legea 95/2006 este cel care reglementează astfel de situații și pe care spitalele sunt obligate să-l aplice, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate nu le mai decontează cheltuielile cu astfel de cazuri. Iată ce prevede Art. 32: „Persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuieli efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană traversează neregulamentar și este accidentată de o mașină, dacă se urcă în copac și cade, din neatenție, dacă intră cu mașina într-un stâlp și se rănește, iar acestea sunt doar câteva exemple, persoana respectivă trebuie să plătească spitalizarea. De asemenea, dacă o persoană îi rănește pe alții, dacă provoacă un accident rutier din culpă, persoana respectivă trebuie să le plătească spitalizarea. Este aici o întreagă discuție. Cine stabilește a cui e vina și cine trebuie să plătească banii către spital? Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza fișelor medicale și a rapoartelor autorităților care se ocupă, de exemplu, de accidentele rutiere sau alte tipuri de accidente. Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care, pentru recuperarea banilor, spitalele au ajuns în instanță cu pacienții respectivi, situația nu tocmai plăcută pentru niciuna dintre părțile implicate.

„Da, este adevărat, aşa este legea. În ultima vreme, la mai multe unităţi spitaliceşti au fost controale ale Curţii de Conturi şi au fost colegi de-ai mei întrebaţi de ce nu au făcut nimic pentru recuperarea acestor bani. Practic, lucrurile se desfăşurau cam aşa. Casa de Asigurări deconta cheltuielile efectuate cu ocazia internărilor în astfel de cazuri, fiind ulterior sarcina Casei de a recupera banii respectivi în unele cazuri. Pentru că la Casa de Asigurări nu există suficient personal, recuperarea banilor a fost pasată către spitale, iar acum noi ne confruntăm cu această problemă. Lunar, cei de la Casă ne transmit lista pacienților de la care trebuie să recuperăm cheltuielile cu spitalizarea, pentru că mai sunt şi unele persoane scutite de la aplicarea acestor prevederi – în special fiind vorba de bolnavii cronici, normal, dar și de cei ale căror cheltuieli de spitalizare sunt mult mai mici decât costurile necesare demarării procedurilor în vederea recuperării acestor sume. Din fericire, Spitalul Municipal Câmpina are un sistem informatic destul de bine pus la punct şi fiecare pacient ştie la externare suma pe care am cheltuit-o pentru serviciile medicale prestate. De asemenea, dacă vă amintiţi de discuţiile din Consiliul Local, atunci când am solicitat acordul pentru angajarea a încă unui jurist, tocmai realizarea acestor proceduri era unul dintre motive. Unei singure persoane îi este aproape imposibil să avizeze din punct de vedere juridic toate documentele din spital”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu.

73644 vizualizari
10

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gruia Vasile 09.05.2018 08:23 Pai atunci de ce se mai numeste ''Asigurare de sănătate''!!!!??? Sau este o taxa pe care o platim degeaba acestui stat mafiot??? Platim niste bani pentru nimic, servicii medicale de tara din lumea a treia, medicație jalnica, mori cu zile in spital, mai bine te tratezi acasa si nu mai platesti nici o asa zisă asigurare. Punct.
  • Oana 09.05.2018 12:43 Important e sa plătim prin orice mijloace. Toți știm de mafia medicamentelor și din sănătate, PUNCT
  • Liliana 09.05.2018 17:55 Mai bine nu mai platim asigurare de sanatate si atunci cand ne accidentam din vina noastra platim ca la spitalele particulare
  • clod 10.05.2018 15:43 desi se deconteaza numai cheltuilile produse prin vina statului? cine si cum poate stabili culpa in fiecare caz,?
  • stefan kecskemeti 19.05.2018 17:18 genialul pachet de legi privind sănătatea conceput de un foarte priceput contabil, lăudat de președintele Băsescu și dânsul foarte priceput în problemele ce privesc asistența medicală, trecut conform tradiției neaoșe ocolind discuțiile în parlament conține și alte prevederi impresionant de inteligente care au dus la plecarea miilor de cadre sanitare în străinătale. Rezultatele se văd în continuare, profilaxia a dispărut, apar epidemii din cauza lipsei de vaccinuri, au dispărut o droaie de medicamente eficiente și ieftine, sistemul de asigurîri de sănătate este cum este, cardurile de sănătate (sursă de comisioane) expiră și trebuie reînnoit,reteaua de spitale stă la discreția unor satrapiii locale(noroc că unele sunt competente) alte spitale au fost desfințate, educația sanitară a populației a dispărut de mult, Să nu mai vorbesc de competența ”organizatorilor de sănătate” care se scimbă funcție de competența politică în locul competenței specialiștilor.
  • Grecu 05.04.2019 14:34 Externalizarea ortopediei? Cam asta este. Daca iti luxezi o glezna, daca iti prinzi degetele la usa trebuie sa platesti. Sau poate si restul specializarilor. Daca faci cancer ca ai mancat produse din comertul nostru incarcat cu toate prostiile, atunci platesti ca doar tu esti de vina in ceea ce ai consumat. Nu generalizati. Articolul nu mi se pare foarte clar. Si pana acum se platea spitalizarea de catre vinovat in contul victimei. Dar de la una la alta daca m am suit intr un copac si am cazut ca un prost, atunci mai si platesc ca sunt prost. Eu zic sa desfiintam toate spitalele publice ca tot aia inseamna.
  • Călin 07.04.2019 16:25 Dacă tot e să funcționeze ca adevărate asigurări de sănătate, ceea ce nu sunt și nici nu trebuie să fie, asigurările medicale de stat ar trebui să te considere asigurat din momentul în care ai semnat și plătit polița de asigurare și nu pe un termen anterior cum e acum. Apoi ar trebui să existe și un tip de "Casco", iar, tot așa, ar trebui să finanțeze examene medicale temeinice fiecărui asigurat pentru a elimina riscul sau calcula clasa de risc. Apoi, voluntar, unii își aleg meserii ce-i îmbolnăvesc, că nu toți vor să fie parlamentari. Cum procedezi cu ei...?
  • Mircea 12.04.2019 09:56 Dar daunele provocate de stresul pe care-l provoaca legiuitorul propriilor cetateni prin incompetenta cand se platesc? A se vedea statisticile la nivel european.
  • Anonim 14.04.2019 18:16 Pacientul atunci poate alege daca doreste la stat sau la privat? De ex o persoana in coma.. e dus din oficiu la stat..de ce?? Ar trebui sa putem alege unde preferam daca tot platim fiind vina bolnavului
  • Stanculescu Mihai 15.05.2019 20:08 În cazul ăsta nu mai plătim CNAS 🔚

Social

694 vizualizari
20 mar. 2023 17:56

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța

În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.

2224 vizualizari
16 mar. 2023 07:38

O nouă campanie de donare de sânge a Asociației Roata de Foc, la Câmpina

Asociația ”Club Sportiv – Roata de Foc R. C. Câmpina” și Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești organizează, în data de 18 martie 2023, campania numită ”Avem viață în sânge”, la Casa Tineretului Câmpina. Este primul eveniment de acest gen organizat în 2023, dar a 12-a oară când motocicliștii clubului câmpinean se implică într-o activitate de donare de sânge.

Alte stiri recente

0 vizualizari
20 mar. 2023 19:59

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal

Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

1788 vizualizari
20 mar. 2023 13:50

La Câmpina, o vizită a degenerat într-o bătaie și s-a soldat cu reținerea de către polițiști a... vizitatorului

Sâmbătă, 18 martie, în jurul orei 19.45, polițiștii din Câmpina au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 56 de ani, din municipiu, despre faptul că ea și concubinul acesteia ar fi fost agresați de către un bărbat.