CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Eveniment la Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina: proiecția filmului ”Experimentul Pitești”, în prezența regizoarei Victoria Baltag și cu o expoziție unică, impresionantă

- Eveniment -

Eveniment la Casa de Cultură ”Geo  Bogza” Câmpina: proiecția filmului ”Experimentul Pitești”, în prezența regizoarei Victoria Baltag și cu o expoziție unică, impresionantă

Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina oferă un eveniment de excepție - proiecția filmului ”Experimentul Pitești”, cu prezența regizoarei Victoria Baltag. Evenimentul va avea loc vineri, 7 iulie, cu începere de la ora 18.00.

Evenimentul vine în premieră pentru spectatorii din Campina și cu o expoziție unicat, care va fi deschisă publicului doar pe perioada desfășurării sale: exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă și obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.
Acesta este ultimul film al lui Ion Caramitru, iar tânăra regizoare Victoria Baltag aduce în atenția privitorilor o parte mai puțin cunoscută din istoria relativ-recentă a României. Cu prilejul acestei proiecții, Victoria Baltag va prezenta detalii despre expoziția proiectului ’’Experimentul Pitești’’, expoziție care tratează trei subiecte importante legate de lung-metraj. Între exponate vom găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări, scaunul de tortură. Adiacent, expoziția aduce spre interes trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare. Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care a trecut prin închisoarea de la Pitești. 
Proiectul a căpătat interes internațional încă din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice au invitat echipa în anii anteriori să vorbească despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele). În prezent, lung-metrajul se bucură de succes internațional.

”Lung-metrajul Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitațile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei. Lung-metrajul despre Experimentul Pitești este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii... în artă, știință, cultură. Și eu, și echipa vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Credem în educație ca singura comoară adevărată capabilă să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim și să creștem. Am realizat acest film pentru a oferi educație, informare și artă, pentru a cunoaște trecutul, pentru a învăța din el și pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocități. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea că Singurul lucru necesar pentru că răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic, așadar, eu cred că oamenii buni trebuie să acționeze împotriva triumfului răului și asta am făcut noi prin acest proiect. Acesta este primul și singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată, bazată și pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice și psihice între 1949-1952. Este un film de interes internațional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate țările de sub URSS și se întâmplă și astăzi, din păcate”, a declarat recent regizoarea Viorica Baltag.
Proiecția lung-metrajului se va desfășura pe durata a o oră și 20 de minute, fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmului. 
Evenimentul va avea loc în sala mică a Casei de Cultură ”Geo Bogza”, iar intrarea se va face în limita locurilor disponibile pentru o donație de minimum 15 lei.


19 Jun 2023 15:56 2778 vizualizari


Comentarii






190 vizualizari 02 Jul 2025 22:55 Programul primei ediții a Festivalului Național de Teatru „Eusebiu Ștefănescu” - Câmpina 2025

Programul primei ediții a Festivalului Național de Teatru „Eusebiu Ștefănescu” - Câmpina 2025

Evenimentul teatral al verii - Festivalul Național de Teatru "Eusebiu Ștefănescu" - se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2025, iar pe scenă vor urca tineri actori amatori.

citeste mai mult
1168 vizualizari 26 Jun 2025 22:19 Câmpina Summer Park Music. Primele două concerte vor avea loc pe 5 și 6 iulie, pe esplanada Casei Tineretului

Câmpina Summer Park Music. Primele două concerte vor avea loc pe 5 și 6 iulie, pe esplanada Casei Tineretului

Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.

citeste mai mult
663 vizualizari 26 Jun 2025 10:54 Sub un soare strălucitor, la Câmpina a fost sărbătorită Ziua Drapelului

Sub un soare strălucitor, la Câmpina a fost sărbătorită Ziua Drapelului

26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.

citeste mai mult
776 vizualizari 25 Jun 2025 20:22 A fost stabilită componența juriului la Festivalul Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu” Câmpina

A fost stabilită componența juriului la Festivalul Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu” Câmpina

La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV