Povestea mașinii care l-a dus pe Horia Tiseanu fix la DNA

Actualitate (Categoria articolului)

Despre mașina de aproape 30.000 de euro cumpărată cu bani de la bugetul Câmpinei pentru Poliția Locală și folosită exclusiv de primarul Horia Tiseanu am scris de nenumărate ori. Am scris în 2014, când s-au alocat banii și a fost achiziționată mașina, am scris în 2015, când a fost controlul Curții de Conturi și s-au descoperit neregulile de la achiziție.

Unii ne-au crezut, alții nu. Am fost chiar și atacați că îl denigrăm pe primar, iar Horia Tiseanu s-a arătat foarte deranjat de articolele apărute și de discuțiile create pe tema acestui autoturism. Atunci când în Consiliul Local s-a ridicat problema mașinii și s-a propus vânzarea acesteia și cumpărarea a două Loganuri pentru ca Poliția Locală să fie mai eficientă pe teren, Horia Tiseanu a spus cu ironie: 'Să o vindem, iar pentru mine puteți cumpăra și un Trabant, cu condiția să aibă aer condiționat. Văd că nu vă interesează imaginea instituției pe care o conduc, așa că poate fi și un Trabant!' Ironia de atunci o plătește acum.
Vă reamintim povestea acestei mașini, cu precizarea că la baza dosarului de la DNA în care Horia Tiseanu este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită (aici fapta este alta) a stat raportul întocmit de Curtea de Conturi.

În anul 2014, de la bugetul local au fost alocaţi 135.000 lei (adică 1,35 miliarde lei vechi) Poliţiei Locale Câmpina, pentru cumpărarea unei maşini noi. Şi a fost cumpărat acest Opel Insignia, mașină care apoi a fost transferată Primăriei şi folosită exclusiv de primarul Horia Tiseanu (atât la serviciu, cât și în scop personal). Inspectorii Curţii de Conturi, veniți în control la Primăria Câmpina în vara anului trecut, au verificat şi această achiziţie şi au descoperit câteva lucruri interesante. Trecem peste partea de moralitate, adică… achiziţionarea unei maşini de lux, din bani publici, într-o perioadă nu tocmai potrivită pentru localitate din punct de vedere economic, o perioadă în care încasările la bugetul local mergeau prost, iar invesții erau destul de puține. Ne referim strict la tertipul financiar folosit pentru cumpărarea acestei maşini şi asupra căruia s-au oprit inspectorii Curţii de Conturi. 
Primăria nu putea cumpăra această maşină pentru că legea nu-i permitea. Potrivit OUG 68/2012, autorităţile publice nu pot achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi care să coste mai mult de 18.000 de euro (cu tot cu TVA). Excepţie fac instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, dar şi în cazul acestora, totul trebuie justificat temeinic. Cum primarul dorea neapărat Opel Insignia şi cum Poliţia Locală înseamnă ordine publică, s-a luat decizia ca maşina să fie achiziţionată de Poliţia Locală Câmpina şi apoi transferată la Primărie. Ne-am întrebat atunci și noi, s-au întrebat și inspectorii Curții de Conturi: de ce avea nevoie Poliţia Locală de un Opel Insignia, ultimul model, maşină de lux, de aproape 30.000 euro? Şi de ce mașina a costat atât de mult, când preţul de piaţă era mult mai mic?

Şi căutând în acte, Curtea de Conturi a descoperit şi de ce maşina a costat atât de mult. Pentru că, atenţie, 11.000 euro au fost doar dotările suplimentare solicitate de primar. Practic, la Poliţia Locală există două facturi – una de 18.000 euro – pentru maşină şi una de 11.000 euro – pentru dotări. În aceste condiţii, inspectorii Curţii de Conturi au cerut atunci Primăriei să dea maşina înapoi la Poliţia Locală, în caz contrar urmând ca suma de 11.000 euro, cât au reprezentat dotările suplimentare, să fie considerată prejudiciu. Mașina a revenit la Poliția Locală unde se află și în prezent. Nu a mai existat un prejudiciu, dar ilegalitatea achiziției a rămas.

6579 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

357 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

487 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

2 comentarii

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

210 vizualizari
20 apr. 2024 13:40

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

60 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.