Suntem la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, o campanie atipică, fără bannere, fără mesh-uri, fără sacoșe, umbrele și pixuri, fără licitație printre electori pe principiul "care candidat dă mai mult". În aceste condiții, campania electorală se face, iată, pe teren, pe stradă, prin cartiere, față în față cu oamenii, cu cei care vor să deschidă ușa sau poarta, cu cei care acceptă dialogul, pentru că nu toți câmpinenii sunt dispuși să stea de vorbă cu candidații.
Pe de altă parte, această campanie ar trebui să fie o bătălie de idei, pe proiecte, pe programe, ar trebui să vedem adevărate dezbateri electorale între candidați. Realitatea este că nu vom asista nici la dezbateri, pentru că primarul în funcție, candidat pentru un nou mandat, nu acceptă astfel de provocări, dar nu vom asista nici la o bătălie prin programele electorale, pentru că, deocamdată, nu toți candidații au astfel de programe.
Din ceea ce am constatat până acum, sunt câteva subiecte destul de delicate, pe care nu le abordează nici un candidat. Toți asfaltează, toți fac parcuri și parcări, toți fac săli de sport, dar despre cerșetorii din Câmpina, de exemplu, nu vorbește nimeni, deși te lovești de ei peste tot, iar dacă ai norocul și îi eviți, vin ei peste tine la terase. Sunt din ce în ce mai mulți, vechi și noi, unii cu un tupeu nemăsurat.
Ar mai fi problema comercianților romi, care au liber de a sta pe unde vor ei și pe care nu trebuie să-i supere nimeni mai ales în campania electorală.
Legat de cele de mai sus, cu părere de rău trebuie să menționăm aici, la subiecte evitate de candidați, Poliția Locală Câmpina, o instituție de activitatea căreia cetățenii nu sunt prea mulțumiți. Este un domeniu sensibil, în care cu siguranţă se pot face mai multe, mult mai multe, pentru binele întregii comunităţi, dar nici un candidat nu pare dispus să deschidă acest subiect. Avem un polițist local la mia de locuitori, așa s-a stabilit prin lege, dar nu am auzit nici un candidat sau partid să propună o reorganizare eficientă a Poliției Locale. O instituție importantă, de altfel, folosită în acest mandat mai degrabă pentru achiziționarea de mașini de lux, decât pentru scopul care a stat la baza înființării ei.
Dezvoltarea turistică a Câmpinei. Se bat unii cu pumnii în piept că municipiul Cîmpina poate deveni o atracţie turistică, ba chiar o stațiune. S-au cheltuit nişte bani - 6,2 miliarde lei vechi, pentru a avea în centrul oraşului „căsuţa piticilor”, care poartă şi numele de „Centrul de Informare şi Promovare Turistică”. Bun, îl avem, dar ce facem mai departe? Credeam că vin candidații noștri cu niște proiecte concrete, credeam că ne va uimi cineva cu o viziune clară privind dezvoltarea turistică a Câmpinei.
Ar mai fi un subiect - realizarea unei ieşiri din Câmpina spre DN1, în zona podului de la Poiana Câmpina. Un subiect mai vechi, dezbătut pe larg în urmă cu câțiva ani. Există proiect plătit din bani publici pentru două “bretele” de legătură cu DN1 și un sens giratoriu la intersecția Plevnei cu Pictor Grigorescu, Consiliul Local a aprobat și indicatorii tehnico-economici, dar nici măcar actualul primar nu mai vorbește de acest subiect. E adevărat, nu este singurul proiect rămas doar pe hârtii.
Acestea ar fi doar câteva dintre subiectele despre care nu vorbește nimeni. Doar câteva. Cât despre subiectele “atinse” de aproape toți candidații, cu mici excepții, constatăm că superficialitatea este caracteristica de bază.
În multe țări, mai puțin în România, există un adevărat cult pentru cinstirea memoriei înaintașilor.
Se spune despre simțul umorului că este apanajul oamenilor inteligenți... În aceste condiții, este și mai îngrijorător că, de o vreme încoace, simțul umorului pare să dispară.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.