Proiectele de ordonanță de urgență inițiate de actualul Guvern sunt subiectele începutului de an. Noi vă propunem să încercați, măcar pentru scurt timp, să lăsați la o parte orice simpatie sau antipatie politică, orice influență din orice direcție ar veni ea și să citiți cu atenție cele două proiecte de acte normative. Vi le prezentăm pe rând, integral, așa cum au fost ele publicate pe site-ul Ministerului Justiției. Nu sunt mari, dar sunt importante. Primul proiect este cel de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Cum principala temă de discuție la acest proiect este abuzul în serviciu, insistăm pe acest subiect și vă prezentăm, prin comparație, cum pedepsește actualul Cod Penal abuzul în serviciu și cum ar sta lucrurile dacă proiectul de ordonanță al Cabinetului Grindeanu ar fi aprobat și ar intra în vigoare.
- În prezent, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcție publică.
- Conform de modificare al Codului Penal, abuzul în serviciu s-ar pedepsi doar dacă prejudiciul ar depăși 200.000 lei. Sub această sumă, nu există pedeapsă. Peste această sumă, pedeapsa ar fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Vă lăsăm să judecați singuri cum ar fi mai bine.
Același proiect prevede abrogarea articolului 298 din Codul Penal, cel referitor la neglijența în serviciu. Cu alte cuvinte, neglijența în serviciu a unui funcționar public nu va mai constitui o infracțiune penală.
În facsimil aveți întreg proiectul de ordonanță, pe care îl puteți citi și eventual comenta, dacă doriți.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.