Dezbatere CâmpinaTV.ro. Cale ferată Câmpina - Câmpinița - Telega, muzeu în aer liber sau infrastructură rutieră?
- Actualitate -
Anunțul Direcției Județene pentru Cultură Prahova privind declanșarea procedurii de clasare ca monument istoric a liniei de cale ferată Câmpina - Câmpinița - Telega este un lucru interesant, dar care duce la blocarea oricărui demers al administrației locale pentru investiții pe traseul acestei căi ferate nefuncționale în prezent. Poate acum ar fi momentul unei dezbateri publice ample pe această temă, poate că oamenii ar trebui informați, poate ar trebui întrebați cetățenii ce doresc - transformarea acestei rute feroviare în monument istoric sau desființarea ei și realizarea de drumuri pentru mașini și piste pentru biciclete.
Câmpina TV.ro vă propune un prim episod al unei astfel de dezbateri, în care vom încerca să prezentăm câteva argumente pro și contra pentru fiecare dintre cele două soluții. Este doar un punct de plecare, iar cititorii noștri pot veni cu alte argumente, își pot spune părerea, poate vom reuși împreună să aflăm ce este mai bine pentru comunitate în actualul context.
Cale ferată - muzeu
Argumente pro:
- linia a fost construită în anii 1882 - 1883, fiind prima cale ferată din România construită pentru transportul sării și prima proiectată și realizată de inginerii români, sub conducerea cunoscutului Elie Radu;
- încă mai există elemente și componente cu o vechime apreciabailă, care pot prezenta o importanță deosebită din punct de vedere tehnic și istoric;
- există un potențial turistic al zonei traversate de această cale ferată, fie că se va junge la o mocăniță care să plimbe turiștii, fie că va fi parte a unui muzeu al istoriei petrolului.
Argumente împotrivă:
- costurile foarte mari pentru reabilitarea acestei căi ferate, pe traseul său aflându-se inclusiv podul feroviar peste râul Prahova, grav afectat de tasări și impracticabil în momentul de față;
- potențial turistic scăzut al unui astfel de obiectiv, raportat la cheltuielile care ar fi necesare pentru realizarea și, ulterior, exploatarea, unei mocănițe sau chiar a unui muzeu;
- nu a realizat nimeni niciun studiu privind o astfel de investiție.
Drumuri sau piste pentru biciclete
Argumente pro:
- descongestionarea traficului rutier în Câmpina;
- costuri mai reduse față de reabilitarea căii ferate;
- redarea în circuitul social al Câmpinei a unor porțiuni care acum sunt o adevărată junglă;
- lipsa altor zone pretabile pentru realizarea de piste pentru biciclete.
Argumente împotrivă:
- drumurile sau pista pentru biciclete au un potențial turistic inferior unei căi ferate - muzeu;
- dispariția unor zone verzi în favoarea asfaltului.
Cu siguranță, mai sunt multe alte argumente atât în favoarea, cât și împotriva ambelor proiecte. Până la urmă, cel mai important este să se facă ceva - și cât mai repede - pentru a înlocui imaginile dezolante existente acum. Probabil că, până la urmă, o soluție de compromis ar putea fi acceptabilă. În condițiile în care podul feroviar peste râul Prahova și DN1 este scos din uz și va trebui demolat (înainte să cadă singur), probabil că ar trebui păstrată o porțiune din calea ferată în zona fostei gări Câmpinița, care să fie alipită muzeului despre care se spune că va fi creat într-o porțiune din fosta rafinărie, iar porțiunile actuale de cale ferată cuprinse între intersecțiile cu străzile Plevnei și Carol I sau chiar B.P. Hasdeu și de la Calea Doftanei până la ieșirea spre Telega, să fie folosite ca drumuri, eventual și cu piste de biciclete, măcar în zona Plevnei - Carol.
Sunt doar câteva idei și îi invităm pe toți cei care au ceva de spus pe marginea acestui subiect să o facă!
08 Nov 2021 11:33 4840 vizualizari
- 22.11.2021 09:18 Grig Prin demolarea si scoaterea liniilor de cale ferata nu se va ajunge la construirea unei piste de biciclete sau a breunui parg de agrement.
Aveti alături parcul de la Lac,cu cateva bancute,la fosta locatie Mitu-Chitu,acum lasata "libera",nu se poate reamenaja? Batalia pentru spatiul CF are o oarecare dedicatie,dupa demolare,anume parcelarea si vanzarea pentru un nou cartier de locuințe, bani care nu o sa ajunga la bugetul local!
Este o amagire construirea pistei velo si a parcului! Bine ca zona intra sub incidenta monumentelor istorice!
- 21.11.2021 14:52 Amelia Gara Campinita poate fi reabilitata si transformata in muzeu in care pot fi expuse diverse obiecte si portiuni din CF care sunt foarte vechi. Linia de cale ferata trebuie dezafectata. In cazul in care se hotaraste sa se aduca o “ mocanita” cam ce ar putea vedea “ sutele de mii” de turisti pe traseu? gunoaie, caini, adevarate jungle de vegetatie crescuta aiurea? Si de ce oare crede un comentator ca , comunitatea locala nu trebuie sa fie implicata si parerea cetatenilor care traiesc in acest oras nu trebuie luata in seama? “Baietii” astia fanatici care vor cu orice pret sa menrtina niste ruine in acest oras , mai bine s-ar implica in clasarea unor cladiri vechi , de exemplu singurele pravalii care au mai ramas in Campina - cladirile de pe str 1 mai cuprinse intre str Eminescu si str Republicii .Sunt singurele care au ramas nedemolate dup cutremurul din 1977 .
- 09.11.2021 09:57 Preda Frank Sunt de acord și cu muzeu și cu piste de biciclete. PARCURI SUNT SUFICIENTE. Natalitatea scade, mortalitatea creste cu pandemia. Este un oraș preponderent de pensionari și de bucureșteni tupeiști, tinerii au plecat majoritatea de aici, cei care au vrut sa investească în oraș au fost dezamăgiți ca nu au cotizat la cei care din 90 au făcut parte din primărie și CL adică nu au dorit sa lase comisioane. Singurele afaceri profitabile sunt tutungeriile, farmaciile și jocurile de noroc. Și de and cu pandemia pompele funebre. Sa investește bani în România este o păcăleală.
- 08.11.2021 22:07 Ciprian Doar doua lucruri vreau sa spun:
1. Noi nu putem sa intretinem si sa modernizam actuala retea de drumuri. De ce ne-ar mai trebui unul? Aveti un studiu de trafic care sa spuna ca este nevoie de asta? Un studiu serios, nu finantat si facut la comanda.... Dorim sa avem un aer mai curat, sa fim un oras modern, atragator si solutia pentru asta este sa facem mai multe sosele....?!?!
2. Campina este un municipiu. Candva se discuta chiar despre statutul de statiune turistica, dar ce ofera celor care-l viziteaza? Avem o istorie pe care nu stim sa o folosim. Turnam asfalt peste ea si apoi ne plangem ca nu avem bani sa astupam gropile. Mergeti in orice orasel din Europa si veti gasi marcate si evidentiate o multime de repere istorice multe dintre ele mult mai neinsemnate decat cea despre care vorbim acum si care totusi aduc mult farmec si personalitate. Noi vrem sa facem sosele !!! Succes!
- 08.11.2021 17:57 Serbanescu Manole As opta pentru pista de bicicleta plus muzeu in cladirile vechi adiacente (fostele gari). Atentie, o pista de biciclete nu trebuie in nici un caz asfaltata. Combinatia pista de biciclete NEASFALTATA plus muzeu, ar reduce foarte mult costurile de amenajare, si sunt sigur ca ar atrage anual sute de mii de turisti. In timp se poate crea o retea de asemenea piste de biciclete (de la Telega, peste Ciobu spre Banesti, spre Brebu Pietriceaua Alunis cu legatura spre Slanic, spre Valea Doftanei cu legatura spre Comarnic, etc, etc
- 08.11.2021 14:46 Lamba Cornelia Da, pt piste de biciclete !
- 08.11.2021 13:46 Alex Din punctul meu de vedere, la cat de vizitate sunt muzeele in ziua de astazi, ideea cu muzeul in aer liber ar pica. Unu la mana ca, oricat de mult ar fi dorit, sa nu uitam ca traim in Romania, si oricat de multe sisteme de supraveghere am pune, tot s-ar alege praful de anumite obiective din acel muzeu. In al 2-lea rand, problema cu care se confrunta Campina sunt locurile de parcare si traficul care incepe sa se ingreuneze pe zi ce trece. Deci, din punctul meu de vedere, as merge pe drumuri/piste de biciclete.
Initiativa cu muzeul 100% face parte din acel grup, din oras. Mult succes le doresc, dar tot odata....ganditi-va si pe cealalta parte a situatiei actuale a orasului.
- 08.11.2021 13:00 Campina si Viitorul 1-"duce la blocarea oricărui demers al administrației locale pentru investiții pe traseul acestei căi ferate nefuncționale în prezent. "
Administratia nu a facut nimic in sensurile mentionate,neexistand proiecte reale in acest scop.in afara de doua cereri catre Parlament de preluare a liniei pentru valorificarea materialelor continute si a terenului aferent,in scopuri neclare.
2-"- costurile foarte mari pentru reabilitarea acestei căi ferate, pe traseul său aflându-se inclusiv podul feroviar peste râul Prahova, grav afectat de tasări și impracticabil în momentul de față;" -Costurile pentru intretinerea,repararea,administrarea obiectivelor clasate in Patrimoniul National le suporta in principal proprietarul-aici STATUL ROMAN. Daca revine aceasta linie administratiei locale,asa cum se bate moneda in acest articol,desigur aceasta va suporta cheltuielile.
3-deciziile cu privire la a clasa ori nu sunt luate de caștre specialisti care nu au treaba cu parerile primariilor si ale cetatenilor neavizati. Este strict treaba Ministerului Culturii,oricate dezbateri va face o publicatie online sau alta.
4-Clasarea in patrimoniul National nu presupune refacerea sau operationalizarea liniei! Clasarea incadreaza linia intr-un cadru legislativ strict pentru protejarea acesteia si ajutarea eventualilor investitori care doresc sa o faca operationala pe tot parcursul ori doar pe o portiune,dupa cum doreste posibilul operator,indiferent ce doresc terte persoane sau institutii.
5- un asa-zis "drum-cale rutiera sau o pista de biciclete fantomatice existente doar in imaginatii bogate care vad biciclete sau masini circuland la 7 metri inaltime pe rambleu feroviar de 2000 cm latime ar costa incomparabil mai mult administratia locala decat operationalizarea liniei cu fonduri de la statul roman,europene sau private, sau amenajarea drumului uitat str. Fabricii!
6- un proiect turistic folosind o linie monument istoric ADUCE BANI ORASULUI , fata de incertitudinea unor cai rutiere semiaeriene.
O idee de viitor pentru acest posibil monument istoric:
https://suntemromania.blogspot.com/2021/07/omoram-ideea-de-oras-turistic-de-dragul.html
- 08.11.2021 12:51 Ion Drumuri, piste pentru biciclete, spații verzi, mini parcuri, zone/spatii de agrement,etc. Combinate, in funcție de zonă, de amplaament. Lumea se modernizează!. Nu trăim in/din trecut!
- 08.11.2021 12:45 daniel anghel Buna ziua
Va rugam sa nu dezinformati citititorii dvs prin acest articol. In primul rand podul peste DN 1 nu se stie daca va fi demolat sau nu, exista atat un proiect de reabilitare in cadrul CFR Infrastructura, cat si posibilitatea aceesarii de fonduri europene. Si cu si fara acest pod calea ferata poate fi utilizata in scop turistic, protejand un monument istoric, se pot creea locuri de munca pentru comunitate, lucru pe care dvs nu l ati spus aici. Creearea unei piste de bicilete nu este exclusa nici in varianta clasarii in patrimoniu a liniei, fiind spatiu suficient. In primul rand trebuie vazut ce anume ramane dupa clasare si apoi se pot face si alte proiecte. Pe de alta parte nu inteleg de ce se baga Primaria Campina intr un proiect care nu o priveste, acele mijloace fixe apartin CFR Infrastructura si ei sunt singurii care pot decide, dupa finalizarea procedurii de clasare. Trebuie sa mentionati ca pe perioada de un an de zile, calea ferata are, conform legii, stat de monument istoric, lucru pe care poate era bine sa l specificati in articol, inainte de orice altceva. Legat de situatie, in general, cred ca din cauza asta la ora actuala s au distrus multe artefacte, de aia nu mai avem nici macar un autobuz din primele serii, pentru ca oameni ca dvs care urmaresc numai profituri(nu prea cred in povestea asta cu creearea unei piste de bicilete care sa duca de unde pana unde?), nu mai avem decat cateva camioane vechi si alea intr o stare deplorabila, iar in momentul in care cineva doreste sa pastreze o bucatica de istorie apar si asa zisii dezvoltatori imobiliari. Foarte bine pe aceasta cale ferata se poate dezvolta un serviciu de transport cu 2-4 automotoare care sa asigure transport zilnic, la ore fixe de la Telega la gara Campina. fara costuri si poluare, exista foarte multe solutii relativ ieftine pentru asta.
Se vede ca nu cunoasteti prevederile legale in privinta monumetelor, cum ziceam mai sus, acestea apartin unei alte entitati si nu comunitatea locala poate hotari ce se intampla acolo, ci proprietarul. E ca si cum ati locui intr o casa monument de la 1914 si vecinii decid sa o darame sa faca un loc de joaca pentru copii.
In concluzie demersul dvs jurnalistic este total lipsit de documentare, este facut la cald si nu reprezinta absolut deloc pozitia oficiala. In plus, asa cum cere deontologia profesionala, trebuia sa va informati din surse autorizate, nu vad nicaieri pozitia entitatilor implicate in acest demers.
Cu stima,
- 08.11.2021 12:15 George Interesant demersul dvs de ''dezbatere'', numai ca statutul de monument istoric nu se poate decide decat de specialistii atestati in domeniu, si nu de catre publicul neavizat, asa ca dezbaterea publica, in felul cum ati formulat-o, este inutila. Sa lasam specialistii sa decida, doar ei sunt in cunostinta de cauza, publicul nu are pregatirea necesara.