Reprezentanții Asociației "Cultul Eroilor" Câmpina le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" despre tripla semnificație a zilei de 9 mai

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria municipiului Câmpina și Asociația "Cultul Eroilor" au organizat miercuri o serie de acțiuni legate de tripla semnificație a zilei de 9 mai - Ziua Independenței României, proclamată în 1877, Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei. Prima acțiune a avut loc la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", unde le-au vorbit elevilor din clasele a VI-a, a VIII-a și a X-a despre aceste evenimente: col(r) Marian Dulă - președintele Asociației "Cultul Eroilor", col(r) Viorel Bondoc - vicepreședinte al asociației și Mădălin Focșa - cercetător local, angajat al Centrului Turistic din Câmpina.

Gazda evenimentului a fost profesorul de istorie Marcel Vlădescu, iar invitat de onoare - profesorul Cristian Spulber, în prezent pensionar, dascăl a zeci și zeci de generații de elevi din Câmpina.
Viorel Bondoc a vorbit despre Ziua Independenței, în vreme ce Marian Dulă și Mădălin Focșa au punctat o serie de detalii despre Ziua Victoriei din cel de-al doilea război mondial. Dincolo de datele, să le spunem cunoscute, ar fi de subliniat o intervenție a lui Marian Dulă privind un erou din cel de-al doilea război mondial, născut în Câmpina - Toma Scorțeanu. Fiul acestuia, Mircea Scorțeanu, a fost prezent ca invitat special la întâlnirea de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". (video)
Intervențiile de genul celei din urmă, legate de câmpineni care au luptat pentru țară, ar putea deveni o constantă în unitățile de învățământ câmpinene, astfel încât și faptele eroilor de pe aceste meleaguri, care nu apar în manualele de istorie, să fie cunoscute elevilor câmpineni.
Seria întâlnirilor reprezentanților Asociației "Cultul Eroilor" cu elevii a continuat la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" și Școala Gimnazială Centrală.

2738 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 09.05.2019 09:44 In virtutea dreptului la replica, trebuie sa fac o necesara precizare, pentru a nu fi indusi in eroare cititorii cu titlul stirii. Noi vorbitorii de ieri nu am accentuat in niciun caz tripla semnificatie pt ziua de 9 Mai, cand defapt nu trebuie serbata decat Ziua Europei, ci pt ziua de 10 Mai, ACEEA este singura cu tripla semnificatie: fondarea dinastiei (1866), independenta de stat (1877) si proclamarea regatului (1881). Asta am si spus elevilor ieri, de asta am si fost prezent, si nu vreau sa se inteleaga tocmai pe dos.

Actualitate

2811 vizualizari
14 mai. 2019 20:30

Norocoșii câștigători ai celor patru autoturisme Ford KA+ de la tombola Medimfarm

2 comentarii

Zeci de mii de persoane din întreaga țară, care au cumpărat produse de la Farmaciile Medimfarm, s-au înscris la tombola de la finalul campaniei "Fii FORDmidabil cu Medimfarm!". Premiile au constat în 100 de produse TVS (de bucătărie), iar marele premiu - un atoturism Ford KA+ înmulțit cu... patru. Pentru că au fost patru astfel de autoturisme puse la bătaie de Medimfarm și, bineînțeles, patru norocoși care le-au câștigat.

2346 vizualizari
12 mai. 2019 13:02

Colecția completă Jules Verne, darul Câmpinatv.ro pentru Școala Gimnazială "Al.I. Cuza" din Câmpina

1 comentarii

Jules Verne s-a numărat printre autorii preferați din copilăria și adolescența noastră. I-am citit și recitit cărțile și am trăit nenumărate aventuri, alături de personajele sale. Am făcut "O călătorie spre centrul pământului", am navigat "20.000 leghe sub mări" și apoi pe “Minunatul Orinocco”, pentru ca după aceea să mergem "De la pământ la lună". Am dus la bun sfârșit "Ocolul pământului în 80 zile", ne-am aventurat spre "Insula Misterioasă", i-am însoțit pe “Copiii căpitanului Grant” și am zburat “Cinci săptămâni în balon”. Am visat să avem “Doi ani de vacanță” la “Școala Robinsonilor”, am găsit “Steaua Sudului” și am vizitat “Castelul din Carpați”. Acum, este rândul altor copii să se bucure de aceste aventuri, citind cărțile lui Jules Verne. 

Alte stiri recente

52 vizualizari
21 mai. 2019 08:55

Robert Turcescu, candidat PMP la alegerile europarlamentare: "Cu toții trebuie să susținem proiectul Europei unite!"

La 44 de ani și cu o carieră importantă de jurnalist în spate, Robert Turcescu a intrat în politică relativ recent, în anul 2016, atunci când s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară și a candidat la Primăria Capitalei. În decembrie 2016 a fost ales deputat de Constanța din partea PMP, înregistrând cel mai mare scor al acestei formațiuni politice pentru Camera Deputaților. Acum, Robert Turcescu se află pe lista candidaților PMP pentru Parlamentul European, acolo unde își dorește să ducă mesajul și proiectele partidului pe care îl reprezintă.

812 vizualizari
20 mai. 2019 22:59

Cupa României, faza județeană, semifinale. Avancronici

La mijlocul acestei săptămâni sunt programate jocurile contând pentru semifinalele fazei județene a Cupei României la fotbal. Jocurile se vor disputa la Câmpina și Plopeni, dar AJF Prahova nu a anunțat încă, în mod clar, până la această oră, locurile de desfășurare ale partidelor. Ba, mai mult, nu se știu nici echipele exacte, având în vedere că CS Cornu a făcut o contestație la jocul din faza precedentă cu Tricolorul Breaza, fiind foarte posibil s-o câștige, un verdict urmând a fi dat marți, cu o zi înaintea jocurilor. De asemenea, până la acest moment, nu au fost date publicității nici numele oficialilor acestor jocuri. În măsura în care vor apărea noutăți, vom reveni. Până atunci, iată programul și scurte avancronici: