Reprezentanții Asociației "Cultul Eroilor" Câmpina le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" despre tripla semnificație a zilei de 9 mai

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria municipiului Câmpina și Asociația "Cultul Eroilor" au organizat miercuri o serie de acțiuni legate de tripla semnificație a zilei de 9 mai - Ziua Independenței României, proclamată în 1877, Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei. Prima acțiune a avut loc la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", unde le-au vorbit elevilor din clasele a VI-a, a VIII-a și a X-a despre aceste evenimente: col(r) Marian Dulă - președintele Asociației "Cultul Eroilor", col(r) Viorel Bondoc - vicepreședinte al asociației și Mădălin Focșa - cercetător local, angajat al Centrului Turistic din Câmpina.

Gazda evenimentului a fost profesorul de istorie Marcel Vlădescu, iar invitat de onoare - profesorul Cristian Spulber, în prezent pensionar, dascăl a zeci și zeci de generații de elevi din Câmpina.
Viorel Bondoc a vorbit despre Ziua Independenței, în vreme ce Marian Dulă și Mădălin Focșa au punctat o serie de detalii despre Ziua Victoriei din cel de-al doilea război mondial. Dincolo de datele, să le spunem cunoscute, ar fi de subliniat o intervenție a lui Marian Dulă privind un erou din cel de-al doilea război mondial, născut în Câmpina - Toma Scorțeanu. Fiul acestuia, Mircea Scorțeanu, a fost prezent ca invitat special la întâlnirea de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". (video)
Intervențiile de genul celei din urmă, legate de câmpineni care au luptat pentru țară, ar putea deveni o constantă în unitățile de învățământ câmpinene, astfel încât și faptele eroilor de pe aceste meleaguri, care nu apar în manualele de istorie, să fie cunoscute elevilor câmpineni.
Seria întâlnirilor reprezentanților Asociației "Cultul Eroilor" cu elevii a continuat la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" și Școala Gimnazială Centrală.

2851 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 09.05.2019 09:44 In virtutea dreptului la replica, trebuie sa fac o necesara precizare, pentru a nu fi indusi in eroare cititorii cu titlul stirii. Noi vorbitorii de ieri nu am accentuat in niciun caz tripla semnificatie pt ziua de 9 Mai, cand defapt nu trebuie serbata decat Ziua Europei, ci pt ziua de 10 Mai, ACEEA este singura cu tripla semnificatie: fondarea dinastiei (1866), independenta de stat (1877) si proclamarea regatului (1881). Asta am si spus elevilor ieri, de asta am si fost prezent, si nu vreau sa se inteleaga tocmai pe dos.

Actualitate

799 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

1238 vizualizari
18 iul. 2019 21:46

Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a aleilor de la Casa Tineretului din Câmpina

Casa Tineretului a finalizat noua procedură de achiziție publică pentru reabilitarea aleilor, licitația fiind câștigată de societatea Sisănelu Forexim SRL Ploiești, cu prețul de 207.361 lei fără TVA. Lucrarea urmează să înceapă în aceste zile. Am spus "noua procedură" pentru că, poate vă amintiți, o licitație similară a fost organizată și în toamna lui 2017, fiind câștigată tot de o societate din Ploiești - Polaris Construct. Numai că, după finalizarea achiziției publice și semnarea contractului, firma respectivă nu s-a mai prezentat la treabă. I-au fost trimise mai multe notificări, iar în cele din urmă contractul a fost reziliat și a fost reluată procedura de achiziție publică.

Alte stiri recente

1872 vizualizari
18 iul. 2019 20:14

La SanConfind se efectuează intervenții clasice, dar și minim invazive în chirurgia ginecologică

Secția de Obstetrică Ginecologie a Centrului Medical SanConfind din Poiana Câmpina este, probabil, una dintre cele mai moderne din țară, dotările de aici, aparatura medicală de ultimă generație și personalul foarte bine pregătit stând la baza actului medical de calitate. Trebuie să știți că la SanConfind se efectuează intervenții chirurgicale ginecologice complexe atât prin metoda clasică, operația obișnuită, cât și prin tehnici minim-invazive (chirurgia laparoscopică).

1817 vizualizari
18 iul. 2019 11:16

Locurile de agrement din Câmpina de altădată. Satul de vacanță... din care nu a mai rămas nimic

Tabăra Voila sau satul de vacanță, cum i se mai spunea, era un loc superb unde nu doar că veneau copii din toată țara, dar aici se organizau diverse activități și pentru copiii din Câmpina. Poate că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiți de ceea ce reprezenta odată satul de vacanță, de tot ceea ce era aici: spații de cazare (27 de cabane/căsuțe), sală de mese, birouri, terenuri de sport și nu în ultimul rând trenulețul cu care te puteai plimba prin aproape toată tabăra. Astăzi, nu mai există nimic. Au rămas doar porțile, dar a dispărut până și gardul.