Veteranii de război, omagiați la Câmpina de Asociația "Cultul Eroilor" și autoritățile locale

Actualitate (Categoria articolului)

Pe 29 aprilie 1902, Regele Carol I recunoștea pentru prima oară, în mod oficial, titlul de veteran de război, la cererea supraviețuitorilor din Războiul de Independență din 1877-1878. În anul 2008, prin hotărâre a Guvernului României, se relua sărbătorirea veteranilor de război. La Câmpina, în 2008 erau aproximativ 60 de veterani din cel de-al doilea război mondial și au participat cu toții la acțiunile care le erau dedicate. De la an la an, numărul veteranilor a scăzut, astfel că vineri, 10 mai 2019, atunci când s-a sărbătorit Ziua Veteranilor de Război, la scurta festivitate au venit doar doi veterani, dintre cei șase care sunt în viață. Patru dintrei ei, însă, sunt netransportabili.

În general, sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război avea loc în spații publice sau la Casa de Cultură "Geo Bogza", dar anul acesta a existat o premieră - festivitatea s-a desfășurat chiar la sediul Asociației Veteranilor de Război din Câmpina, situat pe Strada 1 Decembrie 1918, în apropierea Parcului Trandafirilor, acolo unde va fi mutat în curând Soldatul - Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională.
În cadrul festivității de vineri, 10 mai, au vorbit Alexandra Ioniță - directorul Casei de Cultură și col(r) Marian Dulă - președintele Asociației "Cultul Eroilor". Comandorului în retragere Vasile Mureșan (97 ani) i-a fost oferită o "Diplomă de onoare", iar locotenentului în retragere Gheorghe Enache (97 ani) i-a fost înmânat Ordinul ministrului Apărării Naționale privind avansarea la gradul de căpitan. (video) Alături de membrii Asociației "Cultul Eroilor", prezenți la eveniment, cei doi sărbătoriți au depănat amintiri din războiul de la mijlocul secolului trecut. Căpitanul Gheorghe Enache a luptat pe fronturile din Basarabia, Polonia și Ungaria, în timp ce comandorul Vasile Mureșan a fost ofițer de bord pe torpilorul "Zborul".
Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită în fiecare an pe 29 aprilie, dar anul acesta s-a decis organizarea acțiunilor pe 10 mai, pentru că ziua stabilită prin lege, 29 aprilie, a coincis cu Sărbătorile Pascale.

3831 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

104 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

598 vizualizari
18 iul. 2019 21:46

Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a aleilor de la Casa Tineretului din Câmpina

Casa Tineretului a finalizat noua procedură de achiziție publică pentru reabilitarea aleilor, licitația fiind câștigată de societatea Sisănelu Forexim SRL Ploiești, cu prețul de 207.361 lei fără TVA. Lucrarea urmează să înceapă în aceste zile. Am spus "noua procedură" pentru că, poate vă amintiți, o licitație similară a fost organizată și în toamna lui 2017, fiind câștigată tot de o societate din Ploiești - Polaris Construct. Numai că, după finalizarea achiziției publice și semnarea contractului, firma respectivă nu s-a mai prezentat la treabă. I-au fost trimise mai multe notificări, iar în cele din urmă contractul a fost reziliat și a fost reluată procedura de achiziție publică.

Alte stiri recente

1208 vizualizari
18 iul. 2019 20:14

La SanConfind se efectuează intervenții clasice, dar și minim invazive în chirurgia ginecologică

Secția de Obstetrică Ginecologie a Centrului Medical SanConfind din Poiana Câmpina este, probabil, una dintre cele mai moderne din țară, dotările de aici, aparatura medicală de ultimă generație și personalul foarte bine pregătit stând la baza actului medical de calitate. Trebuie să știți că la SanConfind se efectuează intervenții chirurgicale ginecologice complexe atât prin metoda clasică, operația obișnuită, cât și prin tehnici minim-invazive (chirurgia laparoscopică).

1739 vizualizari
18 iul. 2019 11:16

Locurile de agrement din Câmpina de altădată. Satul de vacanță... din care nu a mai rămas nimic

Tabăra Voila sau satul de vacanță, cum i se mai spunea, era un loc superb unde nu doar că veneau copii din toată țara, dar aici se organizau diverse activități și pentru copiii din Câmpina. Poate că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiți de ceea ce reprezenta odată satul de vacanță, de tot ceea ce era aici: spații de cazare (27 de cabane/căsuțe), sală de mese, birouri, terenuri de sport și nu în ultimul rând trenulețul cu care te puteai plimba prin aproape toată tabăra. Astăzi, nu mai există nimic. Au rămas doar porțile, dar a dispărut până și gardul.