Discuție interesantă privind soarta blocului de necesitate din Câmpina între consilierii locali și președinții asociațiilor de proprietari de la blocurile cu bulină roșie

Actualitate (Categoria articolului)

La inițiativa consilierului local Cosmin Raț, miercuri, 12 ianuarie 2022, la sediul Primăriei Câmpina, a avut loc o întâlnire a mai multor consilieri locali cu președinții asociațiilor de proprietari de la blocul A6 (Strada Schelelor) și de la blocurile de pe Strada Mihai Eminescu, pentru a se discuta despre soarta blocului de necesitate, care stă (aproape) gol de cinci ani. Cel mai mare câștig al acestei întâlniri este că ea a avut loc, CâmpinaTV.ro apreciind că - la fel cum s-a întâmplat și în câteva rânduri în mandatul precedent - astfel de întâlniri, de discuscuții concrete, față în față, pot fi cheia pentru găsirea unor soluții reale, în folosul comunității.

De la momentul anunțării acestei întâlniri și până la momentul desfășurării ei efective a apărut o noutate - proiectul lansat public de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, privind modificarea legislației actule pe tema consolidării blocurilor cu risc seismic, în sensul că se intenționează alocarea de la bugetul de stat a întregii sume necesare consolidării, astfel încât proprietarii să nu mai fie nevoiți să dea vreun ban. Condiția este aceea ca apartamentul să nu fie vândut timp de 25 de ani după consolidare (în cazul persoanelor fizice) și 10 ani (în cazul persoanelor juridice). În această perspectivă, Cosmin Raț și colegul său de partid (POL) Liviu Briciu au invitat la această întâlnire reprezentanții asociațiilor de proprietari de la blocul A6 și de la blocurile 6, 8 și 10 de pe Strada Mihai Eminescu, tocmai pentru a-i informa despre intenția Ministerului Dezvoltării, dar și pentru a discuta efectiv situația locatarilor de aici.
Discuțiile au fost extrem de interesante. În sinteză, reprezentanții asociațiilor de proprietari au explicat că aproximtiv 40-50% dintre proprietarii din aceste blocuri ar fi de acord să se mute în blocul de necesitate. În plus, aceștia au adăugat că ”nu s-a respins niciodată ideea mutării, dar au fost nemulțumiri legate de spațiul oferit pe perioada lucrărilor, de lipsa unei garanții privind perioada lucrărilor, de eventuala locație de depozitare a mobilei etc. În plus, vârsta unora dintre proprietari, comoditatea, nesiguranța, dar și faptul că nu s-ar fi putut vinde ulterior proprietatea până la achitarea sumei stabilite pentru fiecare apartament în parte, toate aceste au fost cauze care au dus la refuzul multor oameni de a se muta”.
Ca soluții, s-a discutat de la modificarea legislației, în sensul ca pentru mutare să nu fie nevoie de acordul unanim, ci unul majoritar al locuitorilor unui bloc, dar și varianta consolidării efectuate cu locatari în bloc sau doar pe casa scării, așa cum s-a procedat în alte localități.
În final, varianta care a întrunit cei mai mulți susținători a fost cea prezentată de Cosmin Raț, care a informat că administrația câmpineană a transmis deja Ministerului Dezvoltării o solicitare scrisă ca suma alocată pentru consolidarea blocurilor cu bulină roșie din Câmpina să fie folosită pentru construirea unor blocuri noi, similare celor care ar trebui consolidate. Astfel, fiecare actual proprietar va beneficia în noul bloc de un apartament nou, iar administrația va câștiga terenurile pe care se află blocurile cu bulină, care ar trebui să fie demolate după finalizarea noilor blocuri. Acum se așteaptă atât răspunsul de la Ministerul Dezvoltării, cât și anunțarea procedurii privind noul proiect al ministerului, apoi va urma o nouă rundă de discuții.
Precizăm faptul că la întâlnirea care a avut loc la Primărie, pe lângă cei doi reprezentanți ai POL, au participat consilierii locali: Adina Gârbăcică (USR), Viorica Vane (USR), Livia Lupu (PSD), Liviu Davidescu (ProRomânia), Noemi Ionescu (Partidul Verde), Dan Nica (PNL), Florin Marcu (PNL).

2154 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 13.01.2022 10:03 Întrebarea este simplă: de unde atăția bani pentru construirea a 2-3 blocuri noi? Este Cămpina chiar atăt de bogată și nu știm ?

Actualitate

2962 vizualizari
23 ian. 2022 09:02

La solicitarea ISU, la Spitalul Municipal Câmpina a fost amenajată o nouă cale de acces pentru intervenții

În spatele Spitalului Municipal Câmpina, spre clădirea dezafectată a fostului cinematograf, a apărut o alee, o nouă cale de acces în curtea unității medicale.

4673 vizualizari
22 ian. 2022 15:33

Incredibil. Ce a putut face un tânăr din Cornu, noaptea trecută, într-o scară de bloc din Ploiești?

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, în jurul orei 5, polițiștii din Ploiești au observat pe stradă un tânăr care avea în mână un obiect din lemn și care evita contactul vizual cu polițiștii, comportamentul său fiind unul care a ridicat semne de întrebare.

Alte stiri recente

167 vizualizari
23 ian. 2022 22:16

Societatea Sofprest Protect Security angajează agenți de securitate pentru Câmpina

Societatea Sofprest Proiect Security SRL din Câmpina anunță că angajează agenți de securitate pentru Câmpina.

1263 vizualizari
23 ian. 2022 21:14

Prima competiție din 2022 a adus primele medalii pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

În acest week-end s-a desfășurat la București primul concurs de atletism din sezonul de iarnă 2022, Cupa ”Romanian Masters Athletics", concurs destinat categoriilor de sportivi sub 20 de ani, sub 18 ani și sub 16 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de profesor Mihaela Marin, a participat cu opt sportivi, cu care au obținut trei locuri I, patru locuri II, un loc III, două locuri 4 și un loc 5. Toți sportivii și-au realizat recorduri personale ca urmare a pregătirii de iarnă intense.