Discuție interesantă privind soarta blocului de necesitate din Câmpina între consilierii locali și președinții asociațiilor de proprietari de la blocurile cu bulină roșie

Actualitate (Categoria articolului)

La inițiativa consilierului local Cosmin Raț, miercuri, 12 ianuarie 2022, la sediul Primăriei Câmpina, a avut loc o întâlnire a mai multor consilieri locali cu președinții asociațiilor de proprietari de la blocul A6 (Strada Schelelor) și de la blocurile de pe Strada Mihai Eminescu, pentru a se discuta despre soarta blocului de necesitate, care stă (aproape) gol de cinci ani. Cel mai mare câștig al acestei întâlniri este că ea a avut loc, CâmpinaTV.ro apreciind că - la fel cum s-a întâmplat și în câteva rânduri în mandatul precedent - astfel de întâlniri, de discuscuții concrete, față în față, pot fi cheia pentru găsirea unor soluții reale, în folosul comunității.

De la momentul anunțării acestei întâlniri și până la momentul desfășurării ei efective a apărut o noutate - proiectul lansat public de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, privind modificarea legislației actule pe tema consolidării blocurilor cu risc seismic, în sensul că se intenționează alocarea de la bugetul de stat a întregii sume necesare consolidării, astfel încât proprietarii să nu mai fie nevoiți să dea vreun ban. Condiția este aceea ca apartamentul să nu fie vândut timp de 25 de ani după consolidare (în cazul persoanelor fizice) și 10 ani (în cazul persoanelor juridice). În această perspectivă, Cosmin Raț și colegul său de partid (POL) Liviu Briciu au invitat la această întâlnire reprezentanții asociațiilor de proprietari de la blocul A6 și de la blocurile 6, 8 și 10 de pe Strada Mihai Eminescu, tocmai pentru a-i informa despre intenția Ministerului Dezvoltării, dar și pentru a discuta efectiv situația locatarilor de aici.
Discuțiile au fost extrem de interesante. În sinteză, reprezentanții asociațiilor de proprietari au explicat că aproximtiv 40-50% dintre proprietarii din aceste blocuri ar fi de acord să se mute în blocul de necesitate. În plus, aceștia au adăugat că ”nu s-a respins niciodată ideea mutării, dar au fost nemulțumiri legate de spațiul oferit pe perioada lucrărilor, de lipsa unei garanții privind perioada lucrărilor, de eventuala locație de depozitare a mobilei etc. În plus, vârsta unora dintre proprietari, comoditatea, nesiguranța, dar și faptul că nu s-ar fi putut vinde ulterior proprietatea până la achitarea sumei stabilite pentru fiecare apartament în parte, toate aceste au fost cauze care au dus la refuzul multor oameni de a se muta”.
Ca soluții, s-a discutat de la modificarea legislației, în sensul ca pentru mutare să nu fie nevoie de acordul unanim, ci unul majoritar al locuitorilor unui bloc, dar și varianta consolidării efectuate cu locatari în bloc sau doar pe casa scării, așa cum s-a procedat în alte localități.
În final, varianta care a întrunit cei mai mulți susținători a fost cea prezentată de Cosmin Raț, care a informat că administrația câmpineană a transmis deja Ministerului Dezvoltării o solicitare scrisă ca suma alocată pentru consolidarea blocurilor cu bulină roșie din Câmpina să fie folosită pentru construirea unor blocuri noi, similare celor care ar trebui consolidate. Astfel, fiecare actual proprietar va beneficia în noul bloc de un apartament nou, iar administrația va câștiga terenurile pe care se află blocurile cu bulină, care ar trebui să fie demolate după finalizarea noilor blocuri. Acum se așteaptă atât răspunsul de la Ministerul Dezvoltării, cât și anunțarea procedurii privind noul proiect al ministerului, apoi va urma o nouă rundă de discuții.
Precizăm faptul că la întâlnirea care a avut loc la Primărie, pe lângă cei doi reprezentanți ai POL, au participat consilierii locali: Adina Gârbăcică (USR), Viorica Vane (USR), Livia Lupu (PSD), Liviu Davidescu (ProRomânia), Noemi Ionescu (Partidul Verde), Dan Nica (PNL), Florin Marcu (PNL).

2418 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 13.01.2022 10:03 Întrebarea este simplă: de unde atăția bani pentru construirea a 2-3 blocuri noi? Este Cămpina chiar atăt de bogată și nu știm ?

Actualitate

690 vizualizari
24 mai 2022 20:00

O autospecială a Poliției a lovit un motociclist pe DN1, la Nistorești

Cu puțin timp în urmă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați despre faptul că pe DN1, în zona cartierului Nistorești s-a produs un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că accidentul a avut loc între o autospecială de poliție și o motocicletă. 

2242 vizualizari
22 mai 2022 19:04

Au început lucrările la noua grădiniță din cartierul Uniunea Europeană, din Câmpina

Zilele trecute au început lucrările la o nouă grădiniță în Câmpina, care va fi realizată pe Strada Uniunea Europeană, în apropierea terenului sintetic de fotbal de la Căminul Petrol. Investiția este realizată din fonduri europene și se numără printre proiectele fostei administrații locale, blocate de Ministerul Dezvoltării și deblocate de primarul Alin Moldoveanu împreună cu actualul Consiliu Local, la începutul acestui mandat.

Alte stiri recente

1 vizualizari
24 mai 2022 20:59

Liga A Prahova, etapa a 31-a. Rezultate și clasament

Marți, 24 mai 2022, în cadrul etapei a 31-a din Liga A Prahova, la fotbal, etapă intermediară, s-au înregistrat o serie de rezultate mai puțin așteptate. Iată rezultatele etapei, clasamentul la zi, precum și programul etapei viitoare:

1539 vizualizari
24 mai 2022 10:42

Sâmbătă, 28 mai, alegeri la PSD Câmpina. Actual președinte, Dan Mușat, este singurul candidat la șefia filialei locale

Sâmbătă, 28 mai, cu începere de la ora 10, la Casa Tineretului, va avea loc ședința de alegeri a PSD Câmpina, invitat fiind și președintele social-democraților prahoveni, deputatul Bogdan Toader.