Prestigioasa instituție de învățământ din municipiul Câmpina, Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", împlinește 100 de ani de existență, eveniment care va fi sărbătorit marți, 15 octombrie 2019, prin mai multe acțiuni organizate atât la sediul liceului, cât și la Casa de Cultură "Geo Bogza". Toți cei a căror viața s-a întrepătruns, la un moment dat, cu cea a liceului, fie că acesta s-a numit "Dimitrie Barbu Știrbei" sau "Nicolae Grigorescu", sunt invitați la festivitățile dedicate Centenarului instituției.
Marți, între orele 9.30 - 12.30, liceul va fi deschis vizitatorilor pentru o întâlnire între generații, între elevii și profesorii de ieri și elevii și profesorii de astăzi. Apoi, de la ora 13.00, la Casa de Cultură "Geo Bogza" se vor desfășura mai multe evenimente: o prezentare video a liceului, alocuțiuni, un program artistic. Sunt acțiuni la care pot participa toți cei care doresc să împartă cu Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" bucuria celor 100 de ani de existență.
Scurt istoric
În Casa Princiară a lui Dimitrie Barbu Știrbei a funcționat, din 1919, primul liceu din Câmpina, instituție care a purtat numele prințului. La început a fost un liceu mixt, apoi a fost împărțit în liceu de fete și liceu de băieți. În anul 1925, autoritățile locale au decis construirea unei noi clădiri, tot pe terenul donat de Martha de Blome, fiica prințului Știrbei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul Toma T. Socolescu în 1926, în același an obținându-se și aprobarea de la Ministerul Educației. În 1929 a fost finalizat corpul dinspre Calea Doftanei (fostă Calea Telegii, apoi Strada I.C. Brătianu). În 1937 a fost finalizată și aripa dinspre Strada Eminescu. Noua clădire a liceului a fost grav avariată la cutremurul din 1940, apoi în urma bombardamentelor din 1944. Lucrările de refacere s-au desfășurat în perioada 1957-1958. Din 1957, instituția și-a schimbat denumirea, devenind Liceul "Nicolae Grigorescu". După cutremurul din 1977, clădirea a devenit, practic, inutilizabilă. A fost nevoie de lucrări de anvergură pentru consolidarea structurii de rezistență și refacerea întregului imobil. Pe scurt, aceasta a fost povestea clădirii în care funcționează cel mai bun liceu din Câmpina și printre cele mai bune din Prahova. Astăzi, unitatea de învățământ se numește Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", dar povestea ei a început acum 100 de ani, în Casa Princiară a prințului Dimitrie Barbu Știrbei.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.