100 de ani. Superba magnolie de pe Strada Vasile Alecsandri din Câmpina, de-o seamă cu România Mare

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina, pe Strada Vasile Alecsandri, există cea mai mare și mai bătrână magnolie din Europa. Are 100 de ani. În 1918, a fost adusă în România de un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al vremii. Actualul proprietar este Vasile Tănase, fostul ambasador al României la Vatican și apoi în Bulgaria, acum pensionar.

Magnolia este superbă, o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet. Și poate o oarecare dezamăgire că perioada de înflorire nu durează mai mult de două săptămâni. "Clima din Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an, a ajutat această magnolie să reziste atât de mult. Nu a fost prea bine îngrijită de-a lungul timpului, deși nu este foarte pretențioasă, de aceea a crescut destul de haotic. Nu are nevoie de mari intervenții din partea omului, pentru că natura este cel mai bun arhitect. Soarele a ajutat-o cel mai mult. Din câte știu eu, este cea mai mare din Europa. Mai există una în Turcia, dar nu are coroana atât de bogată precum a noastră, de la Câmpina. Este o splendoare. Din cauza ei se produc și accidente, tamponări, aici, pe strada noastră, pentru că oamenii se uită la magnolie, unii mai opresc să facă și poze și nu mai sunt atenți la celelalte mașini", ne-a declarat Vasile Tănase. (video
În urmă cu câțiva ani, când a cumpărat proprietatea din Câmpina, Vasile Tănase a găsit și documente vechi legate de casă și de... magnolie. "Din istoricul casei am aflat că a fost plantată în 1918 de un arhitect austriac pentru proprietarul de atunci, un important industriaș, proprietar al primei turnătorii din Câmpina. Sigur, pe atunci locul nu arăta așa, am înțeles că pe aici trecea și o mică gârlă, am găsit numai bolovani de râu atunci când am încercat să sap un puț. Dar iată că magnolia s-a adaptat și a rezistat. Are acum 100 de ani", ne-a mai spus Vasile Tănase.

23896 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • HORIA FRINCU 19.04.2018 15:30 Ca trăitor in Campina,care cunosc aceasta proprietete si nagnolia de 50 de ani-tatal meu fiind directorul Maternitatii ,si dorind sa cumpere proprietatea aceea-va spun,cu indulgență, ca magnolia nu are mai mult de 60 de ani...ca toarna baliverne unul care are pretentia ca a fost ambasador. . E greseala celor care au facut articolul...mai traiesc mulți pe strada care stiu...descendentii fam Mocuta,Horezu...sa nu ne dea noua relatii neica nimeni...iar daca nu imi publicati comentariul....inteleg
  • A.L. 19.04.2018 22:22 Luat-o interviu la agenții economici și cei ce vin la bursa locurilor de munca.din păcate mereu aceiași cauta.oare de ce?pretentii și munca pe rupte

Social

1608 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

821 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

692 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

917 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.