În municipiul Câmpina, pe Strada Vasile Alecsandri, există cea mai mare și mai bătrână magnolie din Europa. Are 100 de ani. În 1918, a fost adusă în România de un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al vremii. Actualul proprietar este Vasile Tănase, fostul ambasador al României la Vatican și apoi în Bulgaria, acum pensionar.
Magnolia este superbă, o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet. Și poate o oarecare dezamăgire că perioada de înflorire nu durează mai mult de două săptămâni. "Clima din Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an, a ajutat această magnolie să reziste atât de mult. Nu a fost prea bine îngrijită de-a lungul timpului, deși nu este foarte pretențioasă, de aceea a crescut destul de haotic. Nu are nevoie de mari intervenții din partea omului, pentru că natura este cel mai bun arhitect. Soarele a ajutat-o cel mai mult. Din câte știu eu, este cea mai mare din Europa. Mai există una în Turcia, dar nu are coroana atât de bogată precum a noastră, de la Câmpina. Este o splendoare. Din cauza ei se produc și accidente, tamponări, aici, pe strada noastră, pentru că oamenii se uită la magnolie, unii mai opresc să facă și poze și nu mai sunt atenți la celelalte mașini", ne-a declarat Vasile Tănase. (video)
În urmă cu câțiva ani, când a cumpărat proprietatea din Câmpina, Vasile Tănase a găsit și documente vechi legate de casă și de... magnolie. "Din istoricul casei am aflat că a fost plantată în 1918 de un arhitect austriac pentru proprietarul de atunci, un important industriaș, proprietar al primei turnătorii din Câmpina. Sigur, pe atunci locul nu arăta așa, am înțeles că pe aici trecea și o mică gârlă, am găsit numai bolovani de râu atunci când am încercat să sap un puț. Dar iată că magnolia s-a adaptat și a rezistat. Are acum 100 de ani", ne-a mai spus Vasile Tănase.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.