Cârciumile din Câmpina de altădată și denumirile lor pitorești, intrate în istoria locului

Social (Categoria articolului)

Este o realitate incontestabilă că în orașul care s-a mândrit ani buni cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori, dintotdeauna s-a stat bine și la capitolul cârciumi. Înainte de primul război mondial, apoi în perioada interbelică și mai târziu în perioada comunistă, Câmpina a avut multe cârciumi botezate de clienții lor cu denumiri care mai de care mai pitorești – "La labă de lemn", "La 14 craci", "La țoiul jegos", "La Zbârlitu", "La puntea legănată" și acestea sunt doar câteva exemple. În cele mai multe cazuri, aproape nimeni nu își mai amintește denumirea oficială a localului, ci doar porecla intrată în istoria locului.

Nu ne vom propune o trecere în revistă a tuturor locațiilor de acest gen din Câmpina de altădată, dar de unele dintre ele – mai ales pentru denumirile lor pitorești – poate că merită să ne reamintim.
"La labă de lemn" era Restaurantul Victoria, aflat în clădirea care astăzi găzduiește Complexul Romal, iar denumirea venea de la faptul că, în perioada comunistă, timp de mai mulți ani, gestionarul localului era un bărbat care avea o mână amputată, purtând o proteză de lemn, așa cum era în vremurile acelea.
"La țoiul jegos" este singura denumire cu o conotație peiorativă față de calitatea serviciilor prestate. Era de fapt birtul pieții, care s-a tot mutat în jurul pieței, porecla sa venind de la faptul că era atât de aglomerat încât de multe ori ”țoiurile” în care se beau tăriile nici nu mai erau spălate de la un client la altul...
"La Zbârlitu" a fost mai întâi un birt în Broaște, apoi, după ce "Zbârlitu" a devenit gestionar al Restaurantului "Lac", de pe malul Lacului Bisericii, porecla a fost transferată acestui local. De fel din Telega, producător al unei țuici foarte apreciate în rândul câmpinenilor, "Zbârlitu" și-a tras porecla, de care era mândru, de la starea lui de iritabilitate continuă și reacțiile pe care le avea uneori față de clienții care depășeau măsura cu băutura sau cu pretențiile.
"La puntea legănată" era un restaurant pe locul fostului sediu al Școlii de Aviație, astăzi sediul unei firme private, în apropiere de Fântâna cu Cireși. Denumirea venea de la puntea pe care se făcea accesul pietonal, punte care se legăna destul de tare la... ieșirea clienților.
"La 14 craci" era un local aflat în Poiana Câmpina, ani buni cartier al Câmpinei, imediat după ce treceai pe sub podul de cale ferată, pe locul unde astăzi sunt blocuri, iar denumirea venea de la faptul că aici lucrau șapte femei.

Sigur, mai erau multe alte cârciumi în Câmpina. În anii ’20 ai secolului trecut, unele aveau tot felul de porecle, altele erau numite după numele gestionarilor din anumite perioade – "Berăria Paul", "La Emil", Berăria "Gonțescu" sau "Isvorul barcagiului", "La Odor”, "Cerbul”, "Sonda Prahovei", "Coloseul Bulevard", "La pomul verde", "La mielul alb", "La broasca țestoasă", "La bodega parisiană",  "Steaua albastră", "La vârful bradului", "La Cristofor Columb", "Butoiul roșu", "Romulus și Remus", "Berăria Regal", "Cotul Donului".
După cum ne-a declarat Șerban Băleanu, un binecunoscut autor al mai multor volume despre istoria Câmpinei: "Locantele din prima jumătate a secolului trecut erau adevărate instituții în Câmpina, fiind locurile de unde puteai cumpăra o mulțime de lucruri, ca într-o alimentară, dar unde puteai și să tragi o dușcă. În Câmpina de altădată erau localuri pentru toate buzunarele, însă toate aveau în comun corectitudinea față de client, iar numărul relativ mare al acestora, raportat la populația din perioada interbelică, se datora bunăstării generate de înfloritoarea industrie a petrolului și mai puțin dependenței față de alcool a câmpinenilor din acele vremuri. Dacă ne raportăm la statistica prezentată de profesorul Stoica Teodorescu în prestigioasa sa monografie, rezultă că, în anul 1924, în Câmpina ființau 30 de prăvălii de băuturi spirtoase, 26 de restaurante, 19 comercianți cu băuturi, precum și alte 6 băcănii cu tejghea de băuturi spirtoase. Un total de 81 de astfel de localuri la o populație de peste 12.000 locuitori".

7079 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • radutoiu neculae 09.09.2019 19:14 Foarte interant comentariul istoric al orasului meu de resedinta!Acum am aflat o multime de lucruri,de care habar n-aveam,desi am citit Monografia scisa de D-l Crathovil,dumnezeu sa-l ierte!
  • Gheorghe Tutuianu 29.01.2020 11:43 Era si un local care se chema "LA VARICE" deoarece clienții stăteau in picioare, la niște mese rotunde, înalte. Acest local a funcționat in zona unde încep blocurile cu 10 etaje, primele construite după 1960, pe partea dreaptă, a Bdl. Carol I ,mergând din centrul Câmpinei spre Ploiești.

Social

2280 vizualizari
27 mai 2020 09:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 mai

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2336 vizualizari
26 mai 2020 11:49

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 26 mai

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1001 vizualizari
27 mai 2020 20:11

La Poiana Câmpina continuă dezinfecția scărilor de bloc și a platformelor de gunoi

În comuna Poiana Câmpina a avut loc marți seară o nouă acțiune de dezinfecție la cele 21 de scări de la blocurile din localitate și la platformele de gunoi din vecinătatea blocurilor. De această dată, dezinfecția a fost realizată de viceprimarul Sergiu Constanda și consilierul local Aurel Pătrănoiu, acțiunea fiind coordonată de șefa Serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Poiana, Ana Maria Goran.

1986 vizualizari
27 mai 2020 17:02

Reacție extrem de dură a PSD Câmpina la acuzele aduse de PNL și PMP în legătură cu proiectul privind locuințele sociale pentru romi

1 comentarii

Organizațiile locale ale PNL și PMP au transmis presei, marți, un comunicat comun prin care îi acuză pe consilierii PSD Câmpina de boicot, având în vedere absența acestora de la ședința extraordinară a Consiliului Local din data de 18 mai 2020. Pe ordinea de zi a ședinței respective se afla un proiect privind un teren de pe Strada Petrolistului, acolo unde Primăria dorește să construiască, după accesarea unor fonduri europene, un bloc pentru familiile de romi din zonele considerate marginalizate. Detalii - Cum a ajuns proiectul privind blocurile pentru romi o miză politică atât de mare, încât să scoată PNL și PMP Câmpina din "izolare"