Cârciumile din Câmpina de altădată și denumirile lor pitorești, intrate în istoria locului

Social (Categoria articolului)

Este o realitate incontestabilă că în orașul care s-a mândrit ani buni cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori, dintotdeauna s-a stat bine și la capitolul cârciumi. Înainte de primul război mondial, apoi în perioada interbelică și mai târziu în perioada comunistă, Câmpina a avut multe cârciumi botezate de clienții lor cu denumiri care mai de care mai pitorești – "La labă de lemn", "La 14 craci", "La țoiul jegos", "La Zbârlitu", "La puntea legănată" și acestea sunt doar câteva exemple. În cele mai multe cazuri, aproape nimeni nu își mai amintește denumirea oficială a localului, ci doar porecla intrată în istoria locului.

Nu ne vom propune o trecere în revistă a tuturor locațiilor de acest gen din Câmpina de altădată, dar de unele dintre ele – mai ales pentru denumirile lor pitorești – poate că merită să ne reamintim.
"La labă de lemn" era Restaurantul Victoria, aflat în clădirea care astăzi găzduiește Complexul Romal, iar denumirea venea de la faptul că, în perioada comunistă, timp de mai mulți ani, gestionarul localului era un bărbat care avea o mână amputată, purtând o proteză de lemn, așa cum era în vremurile acelea.
"La țoiul jegos" este singura denumire cu o conotație peiorativă față de calitatea serviciilor prestate. Era de fapt birtul pieții, care s-a tot mutat în jurul pieței, porecla sa venind de la faptul că era atât de aglomerat încât de multe ori ”țoiurile” în care se beau tăriile nici nu mai erau spălate de la un client la altul...
"La Zbârlitu" a fost mai întâi un birt în Broaște, apoi, după ce "Zbârlitu" a devenit gestionar al Restaurantului "Lac", de pe malul Lacului Bisericii, porecla a fost transferată acestui local. De fel din Telega, producător al unei țuici foarte apreciate în rândul câmpinenilor, "Zbârlitu" și-a tras porecla, de care era mândru, de la starea lui de iritabilitate continuă și reacțiile pe care le avea uneori față de clienții care depășeau măsura cu băutura sau cu pretențiile.
"La puntea legănată" era un restaurant pe locul fostului sediu al Școlii de Aviație, astăzi sediul unei firme private, în apropiere de Fântâna cu Cireși. Denumirea venea de la puntea pe care se făcea accesul pietonal, punte care se legăna destul de tare la... ieșirea clienților.
"La 14 craci" era un local aflat în Poiana Câmpina, ani buni cartier al Câmpinei, imediat după ce treceai pe sub podul de cale ferată, pe locul unde astăzi sunt blocuri, iar denumirea venea de la faptul că aici lucrau șapte femei.

Sigur, mai erau multe alte cârciumi în Câmpina. În anii ’20 ai secolului trecut, unele aveau tot felul de porecle, altele erau numite după numele gestionarilor din anumite perioade – "Berăria Paul", "La Emil", Berăria "Gonțescu" sau "Isvorul barcagiului", "La Odor”, "Cerbul”, "Sonda Prahovei", "Coloseul Bulevard", "La pomul verde", "La mielul alb", "La broasca țestoasă", "La bodega parisiană",  "Steaua albastră", "La vârful bradului", "La Cristofor Columb", "Butoiul roșu", "Romulus și Remus", "Berăria Regal", "Cotul Donului".
După cum ne-a declarat Șerban Băleanu, un binecunoscut autor al mai multor volume despre istoria Câmpinei: "Locantele din prima jumătate a secolului trecut erau adevărate instituții în Câmpina, fiind locurile de unde puteai cumpăra o mulțime de lucruri, ca într-o alimentară, dar unde puteai și să tragi o dușcă. În Câmpina de altădată erau localuri pentru toate buzunarele, însă toate aveau în comun corectitudinea față de client, iar numărul relativ mare al acestora, raportat la populația din perioada interbelică, se datora bunăstării generate de înfloritoarea industrie a petrolului și mai puțin dependenței față de alcool a câmpinenilor din acele vremuri. Dacă ne raportăm la statistica prezentată de profesorul Stoica Teodorescu în prestigioasa sa monografie, rezultă că, în anul 1924, în Câmpina ființau 30 de prăvălii de băuturi spirtoase, 26 de restaurante, 19 comercianți cu băuturi, precum și alte 6 băcănii cu tejghea de băuturi spirtoase. Un total de 81 de astfel de localuri la o populație de peste 12.000 locuitori".

5443 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • radutoiu neculae 09.09.2019 19:14 Foarte interant comentariul istoric al orasului meu de resedinta!Acum am aflat o multime de lucruri,de care habar n-aveam,desi am citit Monografia scisa de D-l Crathovil,dumnezeu sa-l ierte!

Social

594 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2080 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1222 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1502 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.