Acțiuni de verificare, dispuse de prefectul județului Prahova, ca urmare a valului de incendii necontrolate de vegetație uscată. 623 astfel de incendii în mai puțin de trei luni

Actualitate (Categoria articolului)

Pompierii prahoveni au avut numeroase intervenții anul acesta pentru stingerea unor incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii pentru lucrările agricole de primăvară - 623 de incendii de vegetație uscată de la începutul anului până în prezent. Numai în ultimele trei zile s-a intervenit la 35 de incendii de vegetație uscată în diferite localități ale județului, fiind afectate peste 450 hectare de teren.

Ca urmare, în cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova a fost constituită o Comisie mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în domeniul protecției mediului de către persoanele fizice şi juridice din județul Prahova, care ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă. Această comisie este coordonată de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova, ai Inspectoratului Județean de Poliție și Inspectoratului Județean de Jandarmi, după cum informează Prefectura Prahova.
Așadar, în următoarea perioadă, Comisia mixtă va efectua verificări, prin sondaj, la persoanele fizice şi juridice care dețin/ administrează terenuri agricole, potrivit propriilor competențe. Integratorul rezultatelor verificărilor efectuate va fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, care va întocmi un raport pe baza informărilor transmise de către toți reprezentanții instituțiilor participante, după fiecare acțiune desfășurată pe teren. „În afara acestor verificări prin Comisia mixtă, Instituția Prefectului Prahova va face o prioritate și din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local”, transmite prefectul județului, Virgiliu Daniel Nanu.

Prefectura Prahova reamintește cetățenilor următoarele:
- Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
- Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor. 
Având în vedere că legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care fac acest lucru pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, prefectul județului face un apel către populație, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată și de condițiile meteorologice.

3119 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

741 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

1 comentarii

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2144 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

1 comentarii

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

Alte stiri recente

17 vizualizari
15 aug. 2022 15:34

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

3816 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.