Pompierii prahoveni au avut numeroase intervenții anul acesta pentru stingerea unor incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii pentru lucrările agricole de primăvară - 623 de incendii de vegetație uscată de la începutul anului până în prezent. Numai în ultimele trei zile s-a intervenit la 35 de incendii de vegetație uscată în diferite localități ale județului, fiind afectate peste 450 hectare de teren.
Ca urmare, în cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova a fost constituită o Comisie mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în domeniul protecției mediului de către persoanele fizice şi juridice din județul Prahova, care ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă. Această comisie este coordonată de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova, ai Inspectoratului Județean de Poliție și Inspectoratului Județean de Jandarmi, după cum informează Prefectura Prahova.
Așadar, în următoarea perioadă, Comisia mixtă va efectua verificări, prin sondaj, la persoanele fizice şi juridice care dețin/ administrează terenuri agricole, potrivit propriilor competențe. Integratorul rezultatelor verificărilor efectuate va fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, care va întocmi un raport pe baza informărilor transmise de către toți reprezentanții instituțiilor participante, după fiecare acțiune desfășurată pe teren. „În afara acestor verificări prin Comisia mixtă, Instituția Prefectului Prahova va face o prioritate și din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local”, transmite prefectul județului, Virgiliu Daniel Nanu.
Prefectura Prahova reamintește cetățenilor următoarele:
- Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
- Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Având în vedere că legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care fac acest lucru pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, prefectul județului face un apel către populație, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată și de condițiile meteorologice.
Pe Strada Mihai Eminescu din centrul municipiului Câmpina vor începe luni, 7 iulie 2025, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar și mărirea normei didactice.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.