9.122.408 lei, inclusiv TVA, este valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru ”Restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Capela Dumitru V. Hernia”. Documentația tehnică și indicatorii se vor discuta în ședința Consiliului Local Câmpina de luni, 28 februarie.
Întregul proces de restaurare propriu-zisă a capelei, dar și punerea în valoare a ei, va fi unul de durată, estimat la 36 de luni. Dincolo de lucrările propriu-zise pentru consolidarea și restaurarea capelei, va fi amenajat un amfiteatru, îngropat și tratat ca un spațiu verde, dar cu vizibilitate spre monumentul istoric, care va avea o capacitate de 120 persoane. Aici vor putea fi organizate evenimente publice (concerte de muzică clasică și ambientală, piese de teatru în aer liber, vernisaje și diverse întâlniri), care vor duce la o promovare intensă a monumentului istoric. De asemenea, va exista posibilitatea desfășurării unor ore de curs sau lecții deschise în incinta exterioară a Capelei ”Hernia” pentru elevii din școli și licee, iar proiectul va mai încuraja și sprijini munca de voluntariat în amenajarea peisagistică a zonei.
În aceeași incintă se mai propune realizarea unui corp de clădire, semiîngropat și acoperit cu iarbă, unde se vor afla grupurile sanitare, spații tehnice și de depozitare și un mic punct de informare.
În privința sursei de finanțare pentru acest proiect, primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, inițiator al acestui proiect, a precizat că administrația locală va aplica pentru accesarea de fonduri europene sau alte surse extrabugetare.
Inginerul Ion Gheorghiu, executorul testamentar al lui Dumitru Hernia, a construit în anul 1886, la un an de la moartea acestuia, o capelă de rugăciune pe terenul schelei, undeva aproape de malul vestic al platoului pe care se află Câmpina, loc în care capela există și astăzi. Dumitru Hernia a fost reînhumat în exteriorul capelei, în dreptul altarului, iar pe peretele capelei a fost amplasată o placă pe care scria: ”În memoria răposatului Dumitru Hernia. Familia. 1886”. Capela a fost proiectată de un arhitect vienez în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasice, care îi conferă unicitate și au transformat-o într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Din păcate, vremea și vremurile au adus capela într-o stare precară, impunându-se restaurarea sa pentru a nu se pierde pentru totdeauna.
Capela Hernia a fost declarată monument istoric prin Ordinul 3261/2020 al Ministerului Culturii.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada B.P. Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.