O delegație din Poiana Câmpina a sărbătorit, alături de frații de peste Prut, Ziua Independenței Moldovei și Ziua Limbii Române

Eveniment (Categoria articolului)

Comuna Poiana Câmpina este înfrățită cu două localități din Basarabia - Zaim (Raionul Căușeni) și Negrești (Raionul Strășeni). Pe parcursul săptămânii trecute, o delegație din Poiana a fost prezentă în Republica Moldova pentru a participa la sărbătorile care au avut loc la finalul lunii august - Ziua Independenței (27 august), Ziua Limbii Române (31 august), iar între cele două mari evenimente, pe 30 august, la Zaim a marcată Ziua Diasporei intitulată sugestiv "ACASĂ, la Zaim".

Mai întâi s-a mers la Negrești, localitate situată la 37 km de capitala Chișinău, unde gazdă a fost doamna primar Zinaida Panainte. Aici, în Raionul Strășeni, au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale: un festival folcloric, o paradă a portului popular, un marș al suveranității, depuneri de coroane la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la monumentul ostașilor căzuți pentru independența țării. Separat de aceste evenimente, la Primăria Negrești, delegația din Poiana Câmpina s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale din Negrești, cu producători agricoli din localitate și a participat la un spectacol susținut de copiii de la grădiniță, precum și la un moment festiv dedicat cuplurilor din Negrești care în 2018 sărbătoresc “Nunta de Aur” și “Nunta de Argint”.
De la Negrești s-a mers la Zaim, în Raionul Căușeni, la aproape 75 km de Chișinău. Și aici au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale, dar și Zilei Diasporei. Oaspeții de la Poiana Câmpina au participat la o ședință festivă a Consiliului Local Zaim, au vizitat Casa Memorială a poetului Alexei Mateevici, cel care ne-a lăsat “Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă dedicată limbii române și devenită, din 1994, Imnul Republicii Moldova (subiect despre care vom scrie separat). De asemenea, a fost vizitată Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. Delegația din Poiana a participat la lansarea cărții “La (ne)uitarea privirilor din jur”, scrisă de profesorul Liviu Nicolae Dârjan – președintele Despărțământului ASTRA din Săcele (Brașov) și dedicată vorbitorilor de limba română de pretutindeni, iar apoi la spectacolul organizat de Primăria din Zaim și la care și-au adus contribuția grupuri vocale și ansambluri folclorice din Zaim, Săcele și Ștefan Vodă. Cel mai frumos moment artistic a fost, fără îndoială, cel oferit de Fanfara “Valentin Luchianov” din Zaim, despre care, de asemenea, vom scrie separat pentru că merită.
Au fost zile pline, zile frumoase și încărcate de emoții, în Basarabia. Ei, basarabenii, moldovenii, românii de dincolo de Prut, au o căldură sufletească extraordinară, o bucurie a spiritului cum doar acolo mai găsești. Basarabia trebuie văzută, ascultată și simțită de tot românul. Aici, omul de rând s-a învățat să trăiască cu neînchipuit de puțin și să ofere incredibil de mult.

6190 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Costica dogaru 03.09.2018 17:53 Cu astfel de actiuni intre comunitati se infaptuieste unirea.

Eveniment

1211 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1278 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

1254 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

924 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.