Comuna Poiana Câmpina este înfrățită cu două localități din Basarabia - Zaim (Raionul Căușeni) și Negrești (Raionul Strășeni). Pe parcursul săptămânii trecute, o delegație din Poiana a fost prezentă în Republica Moldova pentru a participa la sărbătorile care au avut loc la finalul lunii august - Ziua Independenței (27 august), Ziua Limbii Române (31 august), iar între cele două mari evenimente, pe 30 august, la Zaim a marcată Ziua Diasporei intitulată sugestiv "ACASĂ, la Zaim".
Mai întâi s-a mers la Negrești, localitate situată la 37 km de capitala Chișinău, unde gazdă a fost doamna primar Zinaida Panainte. Aici, în Raionul Strășeni, au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale: un festival folcloric, o paradă a portului popular, un marș al suveranității, depuneri de coroane la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la monumentul ostașilor căzuți pentru independența țării. Separat de aceste evenimente, la Primăria Negrești, delegația din Poiana Câmpina s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale din Negrești, cu producători agricoli din localitate și a participat la un spectacol susținut de copiii de la grădiniță, precum și la un moment festiv dedicat cuplurilor din Negrești care în 2018 sărbătoresc “Nunta de Aur” și “Nunta de Argint”.
De la Negrești s-a mers la Zaim, în Raionul Căușeni, la aproape 75 km de Chișinău. Și aici au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale, dar și Zilei Diasporei. Oaspeții de la Poiana Câmpina au participat la o ședință festivă a Consiliului Local Zaim, au vizitat Casa Memorială a poetului Alexei Mateevici, cel care ne-a lăsat “Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă dedicată limbii române și devenită, din 1994, Imnul Republicii Moldova (subiect despre care vom scrie separat). De asemenea, a fost vizitată Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. Delegația din Poiana a participat la lansarea cărții “La (ne)uitarea privirilor din jur”, scrisă de profesorul Liviu Nicolae Dârjan – președintele Despărțământului ASTRA din Săcele (Brașov) și dedicată vorbitorilor de limba română de pretutindeni, iar apoi la spectacolul organizat de Primăria din Zaim și la care și-au adus contribuția grupuri vocale și ansambluri folclorice din Zaim, Săcele și Ștefan Vodă. Cel mai frumos moment artistic a fost, fără îndoială, cel oferit de Fanfara “Valentin Luchianov” din Zaim, despre care, de asemenea, vom scrie separat pentru că merită.
Au fost zile pline, zile frumoase și încărcate de emoții, în Basarabia. Ei, basarabenii, moldovenii, românii de dincolo de Prut, au o căldură sufletească extraordinară, o bucurie a spiritului cum doar acolo mai găsești. Basarabia trebuie văzută, ascultată și simțită de tot românul. Aici, omul de rând s-a învățat să trăiască cu neînchipuit de puțin și să ofere incredibil de mult.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.