La Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina a avut loc astăzi ceremonialul de depunere a jurământului militar de către proaspeții elevi, cei care au fost admiși la unitatea de învățământ în toamna acestui an. Doar 648 de elevi din cei 997 înscriși în total au depus jurământul de credință la Câmpina, ceilalți 349 aflându-se la Centrul de informare și perfecționare a polițiștilor "Nicolae Golescu" din Slatina.
Şcolarizarea elevilor celor care au depus astăzi jurământul se va încheia pe 20 iulie 2018, când aceştia vor fi repartizaţi la unităţi de poliţie de pe întreg teritoriul României, în funcţie de performanţele şcolare, după cum a precizat comandantul Școlii de Poliție, comisar șef Vasile Tache (video). La festivitatea de astăzi au fost prezenţi prefectul județului Prahova - Mădălina Lupea, cea care a şi transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan; vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova - Ludmila Sfârloagă; chestor principal Bogdan Despescu - inspector general al Poliţiei Române; foşti directori şi profesori ai Şcolii de Poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina. Și, bineînțeles, familiile și prietenii celor pe care îi numim în continuare boboci, chiar dacă anul viitor ei sunt deja absolvenți. Au fost emoţii mari, câțiva elevi chiar având nevoie de îngrijiri medicale, dar dincolo de toate acestea, festivitatea rămâne un moment unic pentru cei care au jurat credinţă României, dar și pentru părinţii şi prietenii acestora.
"Nu cred că meseria de poliţist mai este la fel de apreciată cum era înainte, dar important este cum te simţi tu ca elev, apoi ca polițist şi câtă pasiune pui în ceea ce faci. Tatăl meu este pompier şi poate de aici vine dragostea mea pentru această meserie, poate de aici vine și pasiunea și respectul pentru tot ceea ce înseamnă uniformă. Sunt doar elev, dar ştiu că atunci voi termina școala o să-mi iubesc meseria", ne-a declarat eleva Diana David, din Botoşani, cea care a reuşit să obțină punctajul maxim la admiterea la Școala de Poliție din Câmpina (video).
La rândul său, şeful Poliţiei Române, chestorul principal Bogdan Despescu, a vorbit despre perfecţionarea pregătirii poliţiştilor şi eforturile care se fac pentru dotarea acestora: "Lucrăm continuu pentru perfecţionarea poliţiştilor, chiar recent, la Sibiu, am avut o întâlnire pe teme de pedagogie cu cei care instruiesc poliţiştii. Din punct de vedere al mijloacelor de protecţie, au fost achiziţionate 500 de maieuri anti-înjunghiere, urmează încă 1.000, precum şi 1.000 veste anti-glonţ". În altă ordine de idei, în privinţa aresturilor Poliţiei Române, Bogdan Despescu a precizat: "Pentru îmbunătăţirea condiţiilor din detenţie se fac lucrări de reabilitare, dar în baza unui memoradum al Guvernului suntem în proceduri pentru realizarea de aresturi supraterane, aproape la nivelul fiecărui judeţ, suma totală alocată fiind de 76 milioane euro" (video).
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.
15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale, fiind aleasă pentru această sărbătoare ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu.