Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să vedem împreună ce înseamnă drumul alternativă la DN1, Câmpina - Valea Doftanei - Săcele, despre care tot vorbește ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Intrăm în Câmpina pe Calea Dacia, mergem pe Bulevardul Bălcescu și apoi pe Strada Orizontului până în faimosul cartier Mogador. Ne continuăm drumul pe Ecaterina Teodoroiu, trecem pe lângă batale și ajungem pe Calea Doftanei. Dacă supraviețuim, ajungem pe Strada Voila și de aici intrăm pe drumul județean 102I, ținem cursul râului Doftana până la Barajul Paltinu. Urcăm serpentinele, mergem de-a lungul lacului de acumulare și intrăm în Valea Doftanei. Traversăm toată comuna de la sud la nord, cam șapte kilometri, până ajungem la Valea Neagră, de aici spre limita cu județul Brașov, trecem “granița” și intrăm în Pasul Predeluș și tot înainte, prin munte, spre Săcele. Acest traseu se dorește a fi o alternativă la DN1.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, consideră că acest drum ca alternativă la DN1 este o idee senzațională. A stat câteva ore în trafic pe Valea Prahovei și, în loc să se gândească serios cum să facă mai repede autostrada spre Brașov, la care visăm cu toții de ani de zile, s-a gândit la această alternativă prin Câmpina și Valea Doftanei, ca fiind cea mai rapidă soluție pentru descongestionarea DN1. Poate că domnul ministru nu știe faptul că municipiul Câmpina nu are infrastructura necesară pentru a suporta devierea fie și a unei părți din traficul de pe DN1. Poate nu știe cum arată Orizontului sau Calea Doftanei și în mod cert nu știe ce ar însemna pentru Câmpina, ca la traficul actual să se adauge încă vreo câteva sute, poate mii, de mașini, “30% din traficul de pe DN1, adică cei care nu merg în stațiunile de pe Valea Prahovei și tranzitează această zonă spre Brașov”, după cum a afirmat ministrul. Ar fi un dezastru, domnule ministru, întrebați-i pe câmpineni dacă specialiștii dvs. nu au habar! 30% din 30.000-35.000 mașini care trec pe DN1 într-o singură zi de week-end, spre munte, înseamnă 9.000 – 10.000 mașini deviate prin Câmpina și Valea Doftanei.
Revenim la DJ 102I. Ieșim, deci, din Câmpina, spre Valea Doftanei. Un drum cu câte o bandă pe fiecare sens și cu zone limitate unde se pot efectua depășiri. Un drum reabilitat de Consiliul Județean, este adevărat, dar un drum dificil, cu risc ridicat de accidente, cu serpentine periculoase, îngust pe unele porțiuni. Un drum care trece apoi prin Valea Doftanei, poate cea mai frumoasă comună din Prahova. O zonă cu peisaje superbe, cu aer curat, o zona care, credem noi, nu are nevoie de poluarea a sute de mașini. Valea Doftanei este o zonă turistică în permanentă dezvoltare și nu ar merita să devină și o zonă de tranzit pentru cei care vor să ajungă de la București la Brașov. Nu mai vorbim de zona de nord a comunei, spre Brașov. Imaginați-vă Valea Prahovei fără DN1, fără cale ferată, fără stațiuni, doar natura în toată splendoarea ei... Și pe aici să deviem o parte a traficului de pe DN1?!
Ultimii 14 km din DJ 102I de pe raza județului Prahova și încă aproape 14 km din acest drum în județul Brașov nici nu sunt asfaltați, este doar un drum pietruit, accesibil doar pe timpul verii. Trei km din acest drum, la Valea Doftanei, vor intra în curând în reabilitare prin PNDL. Rămân 11 km în Prahova și 14 km în județul Brașov și această porțiunede 25 km intenționează ministrul să o reabiliteze pentru a-și putea pune în practică ideea alternativei la DN1. Care sunt costurile? Undeva la 25 milioane euro (un milion euro per km), după cum a afirmat Lucian Bode, iar termenul de realizare, cu tot cu studiile aferente, 20-22 luni. “Astfel, într-un termen relativ scurt, avem alternativă la circulaţia pe Valea Prahovei pentru traficul uşor, până la 7,5 tone”, spune ministrul Transporturilor.
În mod cert, o reabilitare a infrastructurii în această zonă trebuie realizată. Dar nu pentru a înlocui autostrada sau pentru a devia traficul de pe DN1, greu sau ușor, cum ar fi el, ci pentru creșterea atractivității turistice a comunei Valea Doftanei, pentru siguranța celor care folosesc această rută. Pentru toți ceilalți, mulți, foarte mulți, milioane de oameni cu mașinile lor cu tot, pentru țara asta care geme la capitolul infrastructură, e nevoie de autostradă.
CâmpinaTV.ro a semnalat în mai multe rânduri situații de pe domeniul public în care vegetația părea să pună stăpânire pe carosabil sau trotuare ori alte căi de acces. De asemenea, mulți câmpineni scriu pe rețele de socializare despre situații similare.
Un câmpinean a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini suprinse zilele trecute pe Strada Milcovului, la intrarea dinspre Strada BP Hasdeu, pe lângă fostul complex alimentar.
”Ghinion” ar putea zice bărbatul de 37 ani, care avea permisul suspendat și a fost prins de... radar. Alții ar putea spune, pe drept cuvânt, teribilism, prostie, inconștiență...
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a semnalat că pe Strada Podului, în zona Bulevardului, există o mică alunecare de teren, acoperită de vegetație abundentă, care poate fi un pericol pentru oricine trece prin zonă.