18 familii din Câmpina nu mai au apă potabilă de opt luni

Social (Categoria articolului)

O zi fără apă și este foarte greu pentru noi toți, darămite zile la rând, timp de opt luni. Aceasta este situația în care se află 18 familii de câmpineni care locuiesc lângă fosta fabrică de cherestea 21 Decembrie, de pe Șoseaua Paltinu. Problema lor este destul de complicată și nimeni nu are deocamdată soluții să o rezolve. 

Cândva i se spunea colonia de la 21 Decembrie pentru că locuințele aparțineau fabricii. Cei de aici sunt foști angajați ai acestei societăți, majoritatea pensionari acum. În 1995 și-au cumparat locuințele și le-au amenajat, fiecare după posibilități. Sunt 18 familii care erau racordate la rețeaua de apă a fabricii, iar consumul li se oprea pe statul de plată. În 2006, fabrica de cherestea s-a închis, apoi terenul și clădirile au fost cumpărate de o persoană privată. Noul proprietar i-a lăsat în continuare să ia apă din rețeaua care alimenta fabrica, asta până la 10 octombrie 2016 când conducta a fost tăiată fără ca oamenii să fie măcar anunțați. Precizăm că proprietarul fostei fabrici este cel care s-a asociat cu administrația locală câmpineană pentru realizarea pe terenul de aici a unui parc industrial. De la asociere, deținătorul terenului este scutit de la plata impozitelor pentru această suprafața de aproape 16 hectare, cu tot cu clădirile aferente.
Să revenim. De atunci, din octombrie 2016 de când le-a fost tăiată apa, se descurcă fiecare cum poate, deși este foarte greu, mai ales că toți au baie și toaletă în casă și e nevoie de multă apă pentru uz casnic. Sunt și familii cu copii, sunt și bătrâni bolnavi, iar situația este nu doar neplăcută, ci și gravă. Oamenii strâng apă de ploaie, merg cu bidoanele la rude și cunoscuți pentru a le umple cu apă potabilă, încearcă să facă față acestei probleme, dar nu este ușor. Și tot de opt luni bat din ușă în ușă pentru a cere ajutor. Au fost la HidroPrahova (atât la Câmpina, cât și la Ploiești), au fost la Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZ - societatea deținătoare a conductei care alimenta fabrica), au fost la Primăria Câmpina, au fost la Prefectura Prahova. Nimeni nu are soluții.

Acum să explicăm puțin cum stau lucrurile. Prin zonă trece conducta de apă a Câmpinei, exploatată de HidroPrahova. Dar este apă netratată, care vine de la Paltinu și merge la Stația de Tratare Voila. De aici vine conducta cu apă potabilă, dar aceasta merge spre oraș, nu mai trece pe la fosta colonie. Practic, pentru ca oamenii să fie alimentați din conducta de apă a Câmpinei, ar trebui ca HidroPrahova să facă o investiție și să extindă rețeaua de apă până la casele lor. Ar fi o investiție importantă, dar pe care Hidro nu o face acum. Potrivit reprezentanților acestei societăți, extinderea sistemului de alimentare cu apă în Câmpina (inclusiv pentru oamenii de pe Șoseaua Paltinu, unde ar fi nevoie de 2,5 km de rețea) este inclusă în noul proiect cu fonduri europene care va fi implementat la nivel județean. Dar nu ne poate spune nimeni când începe derularea lui.
Pe lângă casele oamenilor mai trece o conductă, cea care aparține ESZ și prin care sunt alimentate alte localități. Cea de unde era alimentată fosta fabrică de cherestea și la care ar putea fi racordate și cele 18 familii. Dar asta numai dacă este de acord HidroPrahova, singurul operator regional de apă și canal, cel la care plătim cu toții facturile. Conducerea ESZ le-a spus oamenilor că este de acord să le dea apă, dar HidroPrahova ar trebui să realizeze racordurile și să stabilească modalitatea de plată a consumului. Dar HidroPrahova nu vrea să se complice cu rețelele altor societăți. De la Primăria Câmpina, oamenii au primit niște promisiuni, dar să recunoaștem că nu are cine să se bată pentru ei, deși sunt câmpineni, plătitori de taxe și impozite.

Cam așa stau lucrurile pentru cele 18 familii de lângă fosta fabrică 21 Decembrie. Nouă ni se pare că aceasta nu este o problemă de nerezolvat, chiar dacă ea presupune niște cheltuieli din partea autorităților. Dacă oamenii se îmbolnăvesc, dacă aici apare un focar de infecție, cine răspunde? Își asumă cineva responsabilitatea? Probabil că nu.

8963 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • asa 22.06.2017 10:19 Acum sper ca toata lumea a inteles care a fost MANEVRA cu parcul ala industrial. Platea „persoana aia fizica” prea mult pe impozit. Acum nu mai plateste deloc. Si nici parc nu se face. Bine ca ati votat cu Tiseanu ca va da locuri de munca si oportunitati de neratat.
  • petre robert 22.06.2017 14:49 Sa mai astepte si ei o zi doua,porneste activitatea in Parcul Industrial ,lasand gluma la o parte de ce nu verifica Curte de Conturi magaria cu ASOCIEREA ... CU PRIMARIA SI SCUTIREA DE LA IMPOZIT.Apoi se vaita ca nu sunt bani la buget,cat a fost SPAGA?pt asemenea porcarie.

Social

1590 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

788 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

899 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

429 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.