S-a împlinit un an de existență a Proiectului CREAATiV de la Spitalul de Psihiatrie Voila, derulat împreună cu Asociația ”Zi de bine” și Clinica Atelier PSY, un proiect dedicat copiilor și adolescenților dependenți în primul rând de droguri. Acesta este primul centru de recuperare pentru minorii cu adiții din România.
La momentul aniversar au fost prezenți Melania Medeleanu - Asociația ”Zi de bine”, dr. Irina Minescu - managerul Spitalului de Psihiatrie ”Voila” Câmpina și dr. Eugen Hriscu - Clinica Atelier PSY. De asemenea, au mai fost prezenți la eveniment președintele CAS Prahova - Cătălin Măguleanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova - dr. Decebal Dan, precum și viceprimarul municipiului Câmpina - Livia Lupu.
Melania Medeleanu, Asociația ”Zi de bine”: ”Consumul de droguri în rândul minorilor crește, iar vârsta de consum scade”
”Realitatea care nu mai poate fi ignorată este aceea că, în România, consumul de droguri în rândul minorilor crește, vârsta de consum scade, iar posibilitățile de tratament sunt cvasiinexistente. În acest prim an, prin centrul deschis la Voila au trecut 99 de copii, adică, din păcate, o picătură într-un ocean, în același timp, o picătură de speranță”.
Dr. Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila: ”Reușita proiectului se datorează echipei”
”Proiectul este o reușită, iar reușita cred că se datorează echipei, o echipă care a vrut să încerce și care a înțeles că este foarte util să conlucrăm pentru a avea rezultate mult mai bune. Este un proiect inovator într-un spital public de psihiatrie”.
Dr. Eugen Hriscu, Clinica Atelier PSY: ”Centrul CREAATiV de la Voila a devenit un centru de excelență în România”
”Avem nevoie să construim un sistem de intervenție terapeutică și sper ca nou-înființata agenție guvernamentală să construiască nu neapărat centre, cât sisteme terapeutice. Nu este o problemă pentru care se face un tratament punctual, ci vorbim de o terapie continuă. În momentul de față, dacă există un psihiatru sau un psiholog care consultă un pacient și pune diagnosticul de dependență, dar îi dă o rețetă și-l trimite acasă, e malpraxis. În condițiile în care există acest centru, să-l trimiți acasă e o formă de a-i pune viața în pericol. Voila, în acest moment, cu centrul CREAATiV, a devenit un centru de excelență în România când vine vorba de abordarea psiho-terapeutică, psihiatrică a dependenței, iar oamenii din acest centru ar trebui consultați, oamenii aceștia ar trebui promovați și, mai mult decât atât, lăudați”.
Primul an în cifre...
Prezentarea bilanțului din primul an de activitate CREAATiV la Spitalul Voila a cuprins și mai multe cifre, pe care le-am considerat interesante.
Astfel, au beneficiat de acest program 99 de copii și adolescenți, dintre care 37 cu vârste între 12 și 15 ani, iar 62 cu vârste între 16 și 19 ani. De asemenea, au fost 43 fete și 56 băieți, 19 din mediul rural, iar 80 din mediul urban.
Exclusiv. Melania Medeleanu despre cea mai mare provocare a primului an de CREAATiV
În exclusivitate pentru CâmpinaTV.ro, după momentul discursurilor, am întrebat-o pe Melania Medeleanu care a fost cel mai important obstacol la care nu se aștepta în derularea proiectului. ”Lipsa expertizei oamenilor care doreau să se implice în rezolvarea problemelor generate de o persoană depedentă. Au venit alături de proiect mulți psihologi, mulți psihiatri, de bună credință, buni profesioniști, dar care nu știau ce trebuie să facă, pentru că nu i-a învățat nimeni. De abia în acest an vor absolvi primii psihologi specializați în tratamentul dependențelor. De aceea, asociația noastră a invitat mai multe persoane interesate la o sesiune de training, în Franța, la Paris, tocmai pentru a afla de la oameni specializați în acest domeniu ceea ce trebuie să facă. Această sesiune a fost gratuită, singura noastră condiție fiind ca apoi să se implice în proiectul nostru”, ne-a precizat Melania Medeleanu.
Tort la final
Evenimentul s-a încheiat, ca la orice aniversare, cu fotografii, flori și un tort de pe care nu lipseau numele tuturor partenerilor în derularea acestui proiect.
Un proiect util, de mare importanță, care - poate - ar merita mai mult sprijin mai ales din partea instituțiilor statului.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Vineri, 21 martie 2025, de la ora 18.00, la Librăria ELSTAR va avea loc o nouă ediție a Seratelor Culturale ELSTAR, prilej cu care va fi lansat un volum de poezie.
În fiecare an, Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina este așteptat cu emoție de către participanți și interes maxim de către public.
Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, va susține la Câmpina, pe 1 aprilie 2025, un concert emoționant intitulat "Săptămâna patimilor".
Ajuns deja la ediția a V-a, Festivalul de folk ”Om bun”, de la Breaza, fondat de regretatul artist Victor Socaciu, va avea loc perioada 26-28 martie 2025.