Lacul Bisericii este una dintre zonele din municipiu extrem de îndrăgite de câmpineni. De câmpinenii de ieri și de câmpinenii de astăzi. Un loc în jurul căruia au fost țesute mai multe legede care-i sporesc misterul, dar și farmecul.
Una dintre legende spune că, în jurul anului 1200, în vecinătatea lacului exista o mănăstiri de călugări. Aici s-ar fi petrecut păcate grele, iar Dumnezeu i-a pedepsit pe călugării care nu au respectat jurământul de credinţă. O furtună puternică a distrus peste noapte mănăstirea și chiliile, iar călugării şi-au găsit sfârşitul pe fundul lacului. Se mai spune că, înaintea primului război mondial, lângă lac exista o biserică, iar lăcașul s-ar fi prăbușit peste oamenii aflați înauntru la o slujbă. O apă mare s-ar fi ridicat și a acoperit biserica, înghițindu-i pe toți credincioșii, dar și pe preot. Înainte de a pieri, preotul ar fi strigat un blestem, așa cum moare el, așa să moară și mulți alții în apele lacului. O altă legendă este legată de o tânără pe care părinții au obligat-o să se mărite cu un bătrân bogat. Pentru că ea iubea pe altcineva, în ziua nunții s-a aruncat în lac îmbrăcată în rochie de mireasă. A doua zi, pe lac pluteau voalul de mireasă și flori de lămâiță. De aceea Lacului Bisericii i se mai spune Lacul Miresei. Sunt legende rămase în folclorul local. Mai sunt și altele, dar probabil că nu vom ști niciodată dacă sunt simple povești sau dacă au măcar un sâmbure de adevăr. Cert este că Lacul Bisericii a fost și rămâne un loc aparte pentru localnici, dar și pentru oaspeții Câmpinei.
Amenajarea malurilor Lacului Bisericii și a zonelor adiacente, investiție realizată de administrația locală, a început în anul 2010 și s-a finalizat în aprilie 2012, atunci când a fost montată și fântâna arteziană din mijlocul lacului. Într-un fel se poate spune că, din 2012, Lacul Bisericii a revenit la gloria de odinioară, chiar dacă, odată cu betoanele, parcă a mai dispărut ceva din farmecul de altădată.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.