Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi

Social (Categoria articolului)

Lacul Bisericii este una dintre zonele din municipiu extrem de îndrăgite de câmpineni. De câmpinenii de ieri și de câmpinenii de astăzi. Un loc în jurul căruia au fost țesute mai multe legede care-i sporesc misterul, dar și farmecul.

Una dintre legende spune că, în jurul anului 1200, în vecinătatea lacului exista o mănăstiri de călugări. Aici s-ar fi petrecut păcate grele, iar Dumnezeu i-a pedepsit pe călugării care nu au respectat jurământul de credinţă. O furtună puternică a distrus peste noapte mănăstirea și chiliile, iar călugării şi-au găsit sfârşitul pe fundul lacului. Se mai spune că, înaintea primului război mondial, lângă lac exista o biserică, iar lăcașul s-ar fi prăbușit peste oamenii aflați înauntru la o slujbă. O apă mare s-ar fi ridicat și a acoperit biserica, înghițindu-i pe toți credincioșii, dar și pe preot. Înainte de a pieri, preotul ar fi strigat un blestem, așa cum moare el, așa să moară și mulți alții în apele lacului. O altă legendă este legată de o tânără pe care părinții au obligat-o să se mărite cu un bătrân bogat. Pentru că ea iubea pe altcineva, în ziua nunții s-a aruncat în lac îmbrăcată în rochie de mireasă. A doua zi, pe lac pluteau voalul de mireasă și flori de lămâiță. De aceea Lacului Bisericii i se mai spune Lacul Miresei. Sunt legende rămase în folclorul local. Mai sunt și altele, dar probabil că nu vom ști niciodată dacă sunt simple povești sau dacă au măcar un sâmbure de adevăr. Cert este că Lacul Bisericii a fost și rămâne un loc aparte pentru localnici, dar și pentru oaspeții Câmpinei. 
Amenajarea malurilor Lacului Bisericii și a zonelor adiacente, investiție realizată de administrația locală, a început în anul 2010 și s-a finalizat în aprilie 2012, atunci când a fost montată și fântâna arteziană din mijlocul lacului. Într-un fel se poate spune că, din 2012, Lacul Bisericii a revenit la gloria de odinioară, chiar dacă, odată cu betoanele, parcă a mai dispărut ceva din farmecul de altădată.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi

3830 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 04.08.2018 16:20 Strabunicii, bunicii si mama mea au locuit pe malul acestui lac. Campinenii mai in vartsa isi aduc aminte de pravalia familiei Anghelache. Strabunica Alexandrina (sora celebrilor frati negustori Nicolescu, porecliti "Zacatoare") traia inca prin anii 70 in casuta taraneasca de langa terasa actualului restaurant New Lac. De ani de zile caut macar o fotografie in care sa se vada si casa veche cu etaj (unde e acum bucataria restaurantului), asa cum arata inainte de 1976, cand i s-a facut extinderea cu salonul principal al restaurantului actual. Am si azi planul original al casei (construita in 1928 si cumparata in 1930 de strabunicul Costica Anghelache), dar n-am vazut nicaieri nicio poza cu ea dinainte de 1976; desi atatea generatii de campineni au mancat, baut si au facut acolo cumparaturi... Borsul de pe vremuri, vandut acolo de strabunica, e tinut minte si azi de multa lume. Daca e cineva care stie oameni care ar putea avea poze de pe malul lacului din anii 30-40-50-60-70, in care sa apara macar in fundal casa, il rog sa ma contacteze la tel. 0722.560566. Cat despre "legendele" astea din articol, pun pariu ca strabunicii le-ar citi cu mila; eu cred ca sunt scorneli fanteziste mai recente, le-am mai citit si in alte locuri pe internet, s-au tot perpetuat fara sa-si puna nimeni intrebarea care le e originea... Ce va pot spune eu sigur, bazat pe documente, este ca acum 100 ani, tot lacul si terenurile din jurul sau apartineau familiei Stirbey, care le cumparase cu inca jumatate de secol in urma de la boierii Campineni, proprietarii de veacuri ai mosiei Campina.
  • Patriciu Radu 04.08.2018 20:57 In spatele vechii carciumi pe aleea ce duce spre parc locuia si asa vestitul cersetor comunist poreclit BURLOI,se culca pe un capac de canalizare ,pacat ca lipseste din poze.

Social

1990 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

2853 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

3 comentarii

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.

Alte stiri recente

56 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

1203 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.